Jarige Theo Engelbarts speelt een spelletje jeu de boules bij de Treffer. Foto: Dines Quist
Jarige Theo Engelbarts speelt een spelletje jeu de boules bij de Treffer. Foto: Dines Quist

De KBO blijft KBO maar dan anders

LICHTENVOORDE - De Katholieke Bond voor Ouderen wordt Krachtige Belangen Organisatie. KBO Oost Gelre verandert zijn naam om toegankelijker te worden voor alle gezindten. Een aantal lokale kernen volgen dit voorbeeld. Sinds 2016 is KBO Oost Gelre aangesloten bij de landelijke vereniging PCOB Protestants Christelijke Ouderen Bond. Met het samengaan van KBO-PCOB onderschrijven de afdelingen een bredere visie met betrekking tot geloofsovertuigingen.

Door Dinès Quist

KBO Oost Gelre heeft ervoor gekozen de landelijk ingeslagen weg te volgen en hiermee zich aan te sluiten bij PCOB. Daarmee heten ze nu officieel KBO-PCOB. Voorzitster van KBO Oost Gelre, Stien Pothof, ziet veel voordelen: "Het is belangrijk dat senioren weten dat ze welkom zijn bij ons. Of ze nu katholiek zijn, protestant of islamitisch, iedereen kan lid worden van onze KBO en men hoeft zich ook zeker niet oud te voelen. Daarom hebben we ervoor gekozen de naam KBO een andere lading te geven. Krachtige Belangen Organisatie past beter bij hetgeen we willen uitdragen."

Er heeft zich in Oost Gelre nooit een PCOB gevestigd dus hoeft de KBO lokaal niet te fuseren. Maar met de fusie op landelijk niveau verandert er wel veel. KBO-PCOB hebben nu samen bijna 300.000 leden en zijn daarmee de grootse seniorenorganisatie van Nederland. Hiermee vergaren ze een sterke positie om op te komen voor de belangen van senioren. Stien: "Een aantal jaar geleden was er bij de NS sprake van het verwijderen van de treininformatieborden, omdat iedereen toch zou beschikken over een smartphone en daar de informatie kan vinden. Maar niet elke reizende senior is hier even handig mee. Daarom heeft KBO-PCOB ervoor gepleit de informatieborden te laten staan, en met succes."

KBO Oost Gelre
De gemeente Oost Gelre telt zo'n 3000 leden. Elke kern kent een zeer actieve club. Voorzitter van KBO Lievelde, Clemens Nales, was vanaf het eerste uur enthousiast over samenwerking met PCOB en ziet het belang van samenwerking, ook lokaal. "Hoe meer mensen lid worden van onze KBO, hoe beter wij op kunnen komen voor de belangen van senioren in hun dorpen. Of het nou op gebied is van hulpmiddelen, zorg, wonen of zingeving, wij proberen een helpende hand te bieden. Maar je hoeft niet hoogbejaard te zijn om KBO lid te worden. We hebben een heel breed programma dat ook erg interessant is voor jongsenioren."

KBO voor jongsenioren
Dat KBO Oost Gelre een hoop te bieden heeft, blijkt wel uit de tal van activiteiten die ze organiseren en oubollig zijn deze al lang niet meer. Keramiekworkshops, beeldhouwen, bridgelessen, taalcursussen Spaans en Engels, dit is slechts een greep uit het aanbod. Clemens: "Het idee dat je bejaard moet zijn om lid te worden van de KBO is echt achterhaald. Juist samen leuke dingen doen als je nog vitaal bent, verrijkt je leven." Theo Engelbarts is daar het levende bewijs van. Hij was één van de aanjagers van de jeu de boules banen bij de Treffer, speelt zelf wekelijks een balletje en verzorgt clinics voor bedrijfsuitjes. De jarige Theo (73): "Zes jaar ben ik nu lid maar dat had best eerder gekund," geeft hij toe. De lol en strijdlustigheid van de mannen op de baan spreekt boekdelen.