Voor 16 kavels op Flierbeek fase 2 wordt compensatie betaald. Foto: Kyra Broshuis
Voor 16 kavels op Flierbeek fase 2 wordt compensatie betaald. Foto: Kyra Broshuis

Bewoners Flierbeek krijgen compensatie

LICHTENVOORDE- De gemeente Oost Gelre wil in totaal 62.000 euro aan verschillende bewoners van Flierbeek fase 2 in Lichtenvoorde gaan betalen. Het gaat om een langlopend geschil waar nu, door dit plan van de gemeente, een eind aan lijkt te komen.

Door Kyra Broshuis

“Tijdens de crisis was het lastig om de kavels te verkopen”, legt wethouder Karel Bonsen uit. “Bij aankoop heeft één van de kopers de voorwaarde gesteld mee te mogen profiteren van een eventuele lagere kavelprijs in de toekomst. Het verschil bedraagt 14 euro per m2. Meerdere bewoners wilden uiteindelijk ook een compensatie voor de hogere prijs die ze betaald hebben. We hebben alles zorgvuldig uit laten zoeken en de conclusie is dat de gemeente niet onzorgvuldig gehandeld heeft. Het lijkt wellicht vreemd dat we verschillende prijzen hebben gehanteerd maar de gemeente was simpelweg de verkopende partij en heeft conform de regels gehandeld.”

Afzonderlijke regeling
De gemeente heeft langere tijd naar een passende oplossing gezocht maar dat leidde niet tot overeenstemming. Het voorstel van de gemeente, om gedeeltelijke compensatie toe te kennen van 50%, is geaccepteerd door de verschillende aanvragers. Het gaat, zo benadrukt de wethouder, om een afzonderlijke regeling die specifiek voor de betrokkenen is opgesteld. “Het is wel zo dat we voorwaarden hebben gesteld aan de compensatieregeling. Zo dienen alle betrokken bewoners akkoord te gaan met de regeling en af te zien van verdere stappen. Het gaat in totaal om zestien kavels. We hebben alles nu in kaart gebracht en er zijn in onze gemeente verder geen soortgelijke gevallen meer.” De totale kosten de regeling, 62.244 euro, kunnen gedekt worden uit de reserve grondexploitatie.

Het voorstel wordt op 18 september voorgelegd aan de raad.


Kleinschalig kampeerterrein in Vragender

VRAGENDER- Aan de Oude Winterswijkseweg 13 in Vragender komt mogelijk een kleinschalig kampeerterrein. De gemeente Oost Gelre wil meewerken aan het verzoek van de bewoners om een dergelijke terrein te starten. Het is de bedoeling in het weiland achter de woning een kampeerterrein in te richten met een sanitairgebouw in de al bestaande bebouwing.

Door Kyra Broshuis

"We verwachten dat met deze plannen de uitstraling van het perceel aanzienlijk zal verbeteren. We zijn een toeristische gemeente en dit past goed in onze plannen. Een deel van de bouwwerken op het perceel zal worden gesloopt en het grootste bouwwerk, een voormalige stal, wordt opgeknapt en verhoogd. Het dak wordt vernieuwd en voorzien van zonnepanelen."

Minicamping met maximaal 25 plaatsen
Paul Volwater is samen met zijn echtgenote de initiatiefnemer van het plan. "We hebben tijdens de Zwarte Cross hier al een gelegenheidscamping en dat is uitstekend bevallen. Vanuit die ervaring is het idee ontstaan om hier een kleinschalige camping te starten. De gasten van de Zwarte Cross zijn ontzettend leuk en gezellige maar onze doelgroep straks is toch de 50-plusser. Mensen die de rust van de Achterhoek opzoeken en bijvoorbeeld veel willen fietsen of wandelen. Daar leent deze omgeving zich echt voor. Het wordt een minicamping met maximaal 25 plaatsen." De familie Volwater is blij dat de weg voor de woning aangepast wordt. "Dat komt natuurlijk heel mooi uit. Dan kunnen de mensen hier straks echt genieten van de rust."

Wanneer de camping de poorten opent en wat de naam wordt van het terrein is nog niet bekend. "We zijn nog druk bezig met alles regelen en zaken voor te bereiden", zo zegt Volwater.

Bij de woning aan de Oude Winterswijkseweg 13 in Vragender komt een minicamping. Foto: Kyra Broshuis