Bezoekers onder de indruk van een werk in Kunterfee, door Esther te Brake. Foto: Rick Mellink
Bezoekers onder de indruk van een werk in Kunterfee, door Esther te Brake. Foto: Rick Mellink

Lichtenvoorde heeft eigen
Anton Heijboer

LICHTENVOORDE - Maar liefst 75 kleine en grotere werken maakte de Lichtenvoordse Esther te Brake gedurende haar artist in residence-periode de afgelopen maand. Nog niet eerder liet een gastkunstenaar bij Lokalen zo'n ongekende explosie aan creativiteit zien. Maar klaar is het nu allerminst. Esther: "Tijdens deze periode ging ik op zoek naar de oervrouw maar ik heb ervaren dat deze werken eigenlijk nog maar het begin zijn van een heel nieuw gebied. Ik heb er zin in te ontdekken wat er nog meer is en ga hier zeker meer door."

Door Annekée Cuppers

Esther ging als een ware 'Anton Heijboer' (kunstenaar die naast zijn vijf vrouwen bekend stond om zijn enorme productiedrang) aan de slag in haar tijdelijke atelier aan de Frans Halsstraat. Vaak begon zij 's ochtends al voor acht uur en ging door tot in de avonduren. Naast de vele kleinere werken maakte Esther ook een enorm portret waaraan zelfs een zwabber te pas kwam. "Mij verheugend op de heerlijke ruimte hier bij Lokalen had ik van huis mijn grootste vellen papier meegebracht. Maar toen ik hier kwam, leken die vellen wel A4-tjes.

Ook de oervrouw kwam niet ongeschonden door het leven

Toen heb ik een vel van 2.75 bij 3.50 meter aangeschaft en ben op de vloer intuïtief aan de slag gegaan met Oost-Indische inkt en water op het grote stuk papier. Uiteindelijk kwam er ook een zwabber aan te pas om het grote oppervlakte te bewerken." Ondanks de dikte kon het papier de hoeveelheid water niet aan en scheurde. Esther: "Dat kapotgaan van het papier, ook dat is onderdeel van het proces want om het doek op te hangen, moest ik het repareren. Dit heb ik gedaan met naald en draad, een zichtbare verwijzing naar de oervrouw die ook niet ongeschonden door het leven komt en zichzelf soms bij elkaar moet rapen."

Esther maakte haar werken in Kunterfee (dialect voor conterfei); een studie van de tronie. Een deel van de werken was afgelopen zondag te zien tijdens de presentatie bij Lokalen-centrum voor creatief ondernemen.


www.esthertebrake.nl

Esther te Brake tijdens haar eindpresentatie bij Lokalen. Foto: Rick Mellink