Bij Laarberg is al een groot zonnepark ingericht voor grootschalige energieopwekking.  Foto: Kyra Broshuis
Bij Laarberg is al een groot zonnepark ingericht voor grootschalige energieopwekking. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Gemeente presenteert plan energieopwekking

'Het moet nu gebeuren!'

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Zoals bekend moet Oost Gelre in 2030 energieneutraal zijn. Om dat te realiseren is er al eerder een uitvoeringsagenda vastgesteld. Een van de onderwerpen daarin is het opstellen van een uitvoeringsplan voor grootschalige hernieuwbare energieopwekking. Wethouder Bart Porskamp vertelt over de plannen: “We hebben de afgelopen tijd drie bijeenkomsten gehouden in de gemeente, voor inwoners, bedrijven en belangenorganisaties. Dit plan is voortgekomen uit die bijeenkomsten. Het plan komt uiteraard ter inzage voor de inwoners en eind van het jaar wordt het in de raad besproken. We gaan ervan uit dat dit plan per 1 januari 2019 in kan gaan.”

Het beleidsplan behandelt drie onderwerpen: zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa. Enkele opvallende punten uit het plan zijn dat het plaatsen van zonnepanelen of collectoren op daken in veel gevallen vergunningsvrij zal zijn. Verder ziet de gemeente dat er op bedrijventerreinen en bij grote gebouwen zoals sporthallen en scholen vaak grote parkeerterreinen aanwezig zijn. ‘We zien goede mogelijkheden voor overkappingen die met zonnepanelen of collectoren worden bedekt. De parkeerterreinen winnen aan comfort en gronden worden zo meervoudig gebruikt’.

Transitie agrarische bedrijven
De verwachting is dat, van de circa 300 agrarische bedrijven in Oost Gelre, een aanzienlijk aantal zal stoppen. De overtollige bebouwing kan worden gesloopt en plaats maken voor een opstelling van zonnepanelen van maximaal twee hectare. Grotere oppervlaktes bedekken met zonnepanelen heeft meer impact op de omgeving. Daarvoor geldt dan ook een andere toetsing, zo staat te lezen.

Windenergie
Kleinschalige energieopwekking voor eigen gebruik kan gerealiseerd worden door het plaatsen van een miniturbine of een zogenaamde wokkel. Deze inrichtingen worden toegestaan zolang er geen visuele, geluids- of schaduwhinder is. Dat geldt ook voor kleinere turbines tot 25 meter. ‘Deze zijn echter in de komgebieden niet op hun plek. Voor de grote windturbines, zoals die bijvoorbeeld in Aalten staan, is in Oost Gelre maar weinig plek, het zal dan gaan om één of enkele turbines. Deze windmolens mogen namelijk niet geplaatst worden in laagvliegroutes en radarverstoringsgebieden. Ook woongebieden en GNN-gebieden (Gelders Natuurnetwerk) zijn uitgesloten.’

Biomassa
Een monovergister voor eigen gebruik is mogelijk op bedrijventerreinen en in het buitengebied waar de vergister, voor zover dat milieutechnisch kan, bij voorkeur in het bouwvlak wordt gerealiseerd of anders zo dicht mogelijk bij het (agrarisch) bedrijf. Er loopt nog een vergunningsprocedure voor een grote collectieve mestvergister. Voor wat betreft de aanvragen voor installaties die energie opwekken voor derden is maatwerk nodig, zo legt de wethouder uit. “Een goed milieuonderzoek, biomassa overwegend uit de regio zelf, hoogwaardige inzet van de biomassa én aandacht voor draagvlak en financiële participatie zijn daarbij erg belangrijk. Als met deze punten rekening wordt gehouden, achten wij biomassaverwerking op basis van industriële reststromen op bedrijventerreinen mogelijk. Ook ontwikkelingen bij inrichtingen die biomassa verwerken of als restproduct hebben, zoals bijvoorbeeld een waterzuiveringsinstallatie, willen wij in principe steunen.”