Elise en Senna kunnen niet wachten totdat de turnzaal klaar is. Links op de foto Engelien Koenders. Foto: Jos Betting

Spirit '90 turnt industriehal om
tot turnzaal

LICHTENVOORDE - Gymnastiek vereniging Spirit '90 groeit uit zijn voegen. De Hamalandhal biedt niet langer genoeg ruimte voor de groeiende club. Met man en macht is er de afgelopen weken gewerkt om de industriehal aan de Mercatorstraat op het industrieterrein om te turnen tot turnzaal. Hier kunnen een aantal groepen terecht en de hal geeft de club de mogelijkheid door te groeien.

Door Dinès Quist

In twee weken tijd is de industriehal op het industrieterrein met behulp van een aantal vrijwilligers, omgebouwd tot turnzaal. Het was een race tegen de klok want afgelopen maandag stonden de eerste groepen al voor de deur om te freerunnen en bodytrainen. Voorzitster van Spirit '90, Engelien Koenders, is blij met hun depandancezaal: "Momenteel hebben we 390 leden en trainen we 25 groepen in de week. Dat lukte niet meer in de Hamalandhal. We hebben nu al wachtlijsten voor de kleutergym en het seizoen is nog maar net begonnen. We willen ook graag uitbreiden en dat kan met deze hal." Met name de jongere kinderen blijven in de Hamalandhal trainen, de wat oudere gaan deels naar de nieuwe ruimte. Het was wel even zoeken naar een locatie die voldeed aan alle eisen. De hal moest op een niet te druk industriegebied staan zodat het veilig te bereiken is op de fiets en de ruimte moest hoog genoeg zijn om te kunnen trampolinespringen. "Liever hadden we in het centrum gezeten maar daar was een dergelijke ruimte niet te vinden."

Niet meer opbouwen
Nicolet Koenders sport al vanaf haar vierde bij Spirit. Een jaar geleden haalde ze haar licentie om zelf les te geven en sindsdien traint ze een spring- en selectiegroep. Vanaf deze week traint ze haar pupillen in de kersvers ingerichte hal. "Het is fijn dat ik in deze hal les mag geven. De toestellen kunnen hier gewoon blijven staan. We hoeven niks op of af te bouwen en hebben dus geen tijdverlies. In de Hamalandhal moet dat wel. Als je bijvoorbeeld de brug opbouwt, ben je daar met twee volwassenen al bijna 15 minuten mee bezig. Dat is zo zonde van de tijd." Een jaar of vier denkt de club de depandancezaal nodig te hebben. De Hamalandhal is voornemens zijn zalen uit te breiden en dan kan Spirit '90 weer terug.

RKZVC maakt een droomdebut

ZIEUWENT - Uiteraard zit er voor de eerste competitiewedstrijd van een seizoen een beetje extra spanning op. Zeker als je net gepromoveerd bent, je voor een uitwedstrijd bijna 170 km moet rijden en voor het eerst in de Zieuwentse historie in de hoofdklasse gaat spelen. Mogelijk is het iets gemakkelijker als je dan in Fortuna Wormerveer een tegenstander treft die afgelopen seizoen ook kampioen in de eerste klasse werd, ook debuteert in de hoofdklasse en je niet direct een ervaren hoofdklasser tegenkomt. RKZVC heeft met de overwinning echter een prima start in de eerste competitiewedstrijd behaald.

Na een aftastend begin van beide kanten kwam in de 9de minuut het eerste gevaar van Zieuwentse kant met een schot van Sjors Storkhorst dat er van afstand in leek te gaan maar net op het dak van het doel belandde. Daarna kreeg Fortuna Wormerveer langzamerhand meer spelaandeel en kansjes. Een schot ging via Wouter Pillen corner en een volgend schot kwam in het zijnet. Gezien het spelbeeld viel in de 21ste minuut de 1-0 voor RKZVC onverwacht. Joey Belterman bereikte Mart Schutten die vanaf ruim 20 meter met een lage schuiver in de linker benedenhoek de eerste Zieuwentse goal in de hoofdklasse aantekende. Een minuut later was de volgende kans voor Sjors Storkhorst maar hij schoot in het zijnet. Vervolgens controleerde Fortuna Wormerveer de wedstrijd weer tot aan de rust. Zes minuten voor rust lette Wouter Pillen goed op na een snel genomen vrije trap door het centrum en even later had Wouter mogelijk het geluk wat mee toen hij een voorzet hard over eigen goal tot corner schoot.

Na rust bleef Fortuna Wormerveer aandringen maar kreeg RKZVC met de counters zeker zoveel en ook goede kansen. Jens Schutten schoot direct na rust slechts een metertje naast. Tien minuten later passte Jens mooi op Sjors Storkhorst maar ook zijn schot miste de juiste richting. De Zieuwentse verdediging en het middenveld stonden meestal goed in positie zodat Fortuna Wormerveer het ging proberen met afstandsschoten (bijna geen enkele op doel) en hoge voorzetten. Die leken vaak wel dreigend maar RKZVC heeft een behoorlijk kopsterke verdediging waardoor de aanvallers van Fortuna Wormerveer geen vrije kopkans kregen en - als ze in een duel al konden koppen - niet de juiste richting en snelheid konden meegeven. In de 74ste minuut had RKZVC wel geluk. Een vrije trap van Fortuna Wormerveer buiten de hoek van de zestienmeter ging tussen iedereen door en belandde tegen de verre paal waarna de Zieuwentse verdediging met enige moeite de terug stuiterende bal kon wegwerken. In de 78ste minuut kreeg Joey Belterman, na een assist van Sjors Storkhorst, de kans om de wedstrijd te beslissen maar de Wormerveerse keeper gooide zich knap voor zijn lage schuiver. Fortuna Wormerveer bleef aandringen waardoor er bij enkele counters best Zieuwentse mogelijkheden kwamen maar die werden niet efficiënt uitgespeeld. Wel kwamen er nog twee vrije trappen op hooguit 20 meter van de Wormerveerse goal nadat er aan de noodrem werd getrokken maar de vrije trappen misten de juiste richting. In de 90ste minuut kreeg Fortuna Wormerveer de laatste kans na een vrije trap die werd doorgekopt. Een Wormerveerse spits kon enkele meters voorbij de tweede paal de voet net niet goed achter de bal krijgen. Na drie minuten extra speeltijd kon er van Zieuwentse kant gejuicht worden met de overwinning in de debuutwedstrijd in de hoofdklasse.

De volgende competitiewedstrijd is zondag 9 september thuis Hollandia (Hoorn) om 14.00 uur. Op zaterdag 15 september - speelt RKZVC om 19.30 thuis