Gemeente wil subsidie muziekschool heroverwegen

OOST GELRE- Dat het financieel niet goed gaat met muziekschool Boogie Woogie in Winterswijk is geen geheim. Wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre vertelt dat Boogie Woogie, het instituut voor kunst en cultuur van de gemeenten Oost Gelre, Aalten en Winterswijk, een verzoek heeft ingediend voor extra subsidie. Het gaat om een totaalbedrag van 450.000 euro. Dat bedrag zal verdeeld worden in 60% voor Winterswijk en 20% voor Aalten en Oost Gelre elk.

Door Kyra Broshuis

In dienst van de muziekverenigingen
Hoenderboom wil instemmen met het voorstel van Boogie Woogie, maar ziet het ook als bedenktijd om te kijken naar de reguliere subsidie. “Voor het lopende schooljaar willen we het muziekonderwijs in Oost Gelre continueren. Het bedrag dat we moeten en willen bijdragen moet voldoende zijn om de zaak op poten te zetten. Wel moeten we als gemeente kijken of we het fundamenteel anders kunnen gaan aanpakken. We willen het functioneren van het muziekonderwijs evalueren. De muziekverenigingen zullen nauw betrokken worden bij die evaluatie. Het muziekonderwijs moet in dienst staan van de muziekverenigingen. Wij zijn er niet om een instituut in leven te houden, wél om goed muziekonderwijs te blijven faciliteren.”

Faillissement ligt op de loer
Het bestuur van Boogie Woogie vindt dat zij er van alles aan gedaan heeft om de hoge exploitatiekosten te voorkomen. Het bestuur geeft aan dat de tekorten vooral veroorzaakt zijn door de groei van het aantal leerlingen in plaats van de verwachte krimp, de salarisstijgingen als gevolg van wijzigingen in de cao en de te late subsidie. Daarnaast geeft Boogie Woogie aan druk bezig te zijn met het behouden van haar positie op de muziekonderwijsmarkt. Uit onderzoek is gebleken dat Boogie Woogie zonder ingrijpen of extra steun van de gemeente op korte termijn op een faillissement afstevent. Dat zou voor de drie gemeenten mogelijk duurder uitpakken dan het opstellen van een gezamenlijk cultuurbeleid en de noodzakelijke extra financiering. “Het kan nu nog alle kanten op. Het gaat er ons om dat de kwaliteit van het muziekonderwijs gewaarborgd blijft. We verstrekken nu een eenmalige subsidie en gebruiken de komende tijd om te kijken hoe we het muziekonderwijs in de toekomst willen gaan bekostigen”, legt Hoenderboom uit.

Businessplan wordt in oktober gepresenteerd
Boogie Woogie zelf stelt dat er veel belangstelling is voor cultuuronderwijs en dat er binnenkort weer tal van projecten starten. “Het is fijn om te merken dat er zoveel belangstelling is voor de lessen op de 31 basisscholen waar wij de lessen verzorgen. Ook geven wij vele honderden leerlingen in hun vrije tijd muziekles. Daarnaast zijn wij druk bezig met het opstellen van het businessplan dat we in oktober willen presenteren. Dit plan is in overleg met de betrokken gemeenten opgestart.”

Gemeente Oost Gelre komt thuishulpen tegemoet

OOST GELRE- De gemeente Oost Gelre wil, bij wijze van hoge uitzondering, de tarieven voor hulp bij het huishouden binnen de Wmo tussentijds aanpassen.

Door Kyra Broshuis

In principe heeft de gemeente voor 2018 de uren al ingekocht op de toen bekende kostprijs. Inmiddels is het zo dat er in de cao een loonstijging is afgesproken van 3% per 1 april en 4% per 1 oktober van dit jaar. Normaliter kan er geen nieuwe prijs worden afgesproken met de afnemers tijdens de duur van de contracten.

Verhoging per 8 oktober
Wethouder Jos Hoenderboom hierover: "De aanbieders hebben tijdens een zogenaamd marktconsultatie in juni aangegeven de grote kostenstijging niet te kunnen dragen. Het gaat om de thuishulpen voor de gemeenten Berkelland, Winterswijk, Oost Gelre en Bronckhorst. Doetinchem heeft er al eerder voor gekozen de tarieven aan te passen. We betalen nu 23,40 per uur voor de 'lichtere' hulp en 27,60 voor de duurdere variant. Deze bedragen gaan we per 8 oktober verhogen. Hiermee komen we de aanbieders en de uitvoerders tegemoet."