Vlees en vis

Ik was in Groenlo - als columnist voor Oost Gelre kom je nog eens ergens, en de reiskostenvergoeding is stabiel, al jaren helaas - voor het Grols Jazz-VesteVal.

Dit is trouwens de enige correcte schrijfwijze. Dat heb ik uitgebreid besproken met Huub Hofstede. Hij is formeel niet de hoogste in rang maar in de praktijk wel de eindbaas in de organisatie van het jaarlijkse muziekevenement. Een van de muziekevenementen in onze evenementengemeente. En een van de evenementen waar muziek de echte hoofdmoot is en niet alleen behang of een excuus om doorheen te kletsen of doorheen te zuipen.
Het was mooi druk, maar het had nog best iets drukker gemogen. Mooier hoeft niet of nauwelijks, want muzikaal was het niet over de top, maar er vaak behoorlijk dicht tegenaan.
Volgens de een zou er minder nadruk op jazz moeten liggen, ook in de naam, want dat zou elitair en hoogdrempelig overkomen en de gewone man/vrouw/transgender afschrikken. Maar kom op: Jannes-fans konden diezelfde avond binnen de gracht bij City Lido terecht.
Volgens de ander zou het juist nog veel meer echte jazz moeten zijn, geen uitstapjes naar blues en funk enzo. Dat verwatert de boel maar en door echte jazz te programmeren, trek je ook echte gespecialiseerde liefhebbers van vaak ver over de gemeentegrenzen aan.
Het zou volgens die laatste groep zoals het nu is een beetje vlees noch vis zijn. Maar niet volgens mij. Ik vond het vlees én vis. Echte muzikanten. Met spelplezier en op elkaar ingespeeld. Geen boos kijkende puber- of braaf spelende schoolbandjes. Maar het echte ding.
Je kreeg/kocht op het VesteVal een button die je zichtbaar moest dragen (wel een vriendelijke ronde vorm, niet met puntjes ofzo). Nadeel van zo'n button ten opzichte van bijvoorbeeld een polsbandje is dat je een gaatje in je kleding moet maken. Soms kan dat gelukkig net tussen twee vezeltjes in.

In elk geval kon je overal pinnen. En je hoefde ook niet bij te betalen als je onder een bepaald bedrag pint. Want dat kan echt niet meer in 2018, of je nou Frank, Kasper of Paul heet.
En nu op naar het volgende evenement: het na Zundert grootste bloemencorso van Nederland. Ik heb het polsbandje al. Als accreditatievipje.