Boerengolfers in actie. Foto: PR
Boerengolfers in actie. Foto: PR

ONK Boerengolf open voor nieuwe teams

Trainen kan vanaf nu op de greens van Lievelde

LIEVELDE - Het enthousiasme dat mensen vaak voor sport krijgen bij een groot sporttoernooi, zal volgens de organisatoren ook worden losgemaakt bij het Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf. Het kampioenschap op de greens van Kaasboerderij Weenink biedt ook voor geheel nieuwe teams een deelnamemogelijkheid aan het toernooi. Zij kunnen zich vanaf nu opgeven en tot aan het toernooi op 6 en 7 oktober gratis trainen met ervaren teams. Elke zondagmorgen wordt er op de kaasboerderij van de familie Weenink in Lievelde fanatiek getraind.

Vijftien jaar geleden is Boerengolf ontstaan uit frustratie. "Zonder golfvaardigheidsbewijs, een dikke portemonnee kom je de baan niet op. Een nieuwe sport werd geboren met onder meer een grotere bal om die in de weilanden te kunnen terugvinden", verhaalt bedenker Peter Weenink. In de tijd is de sport verder geperfectioneerd met het onderscheid van het gewone golf dat aan Boerengolf iedereen kan deelnemen. "De sport geeft veel plezier. We willen er op 6 en 7 oktober een leuk evenement van maken en daarbij de trots laten zien, dat Boerengolf hier in de Achterhoek bedacht is. We nodigen mensen uit mee te strijden om 'De gouden Klomp'."

De sport
Er zijn tientallen golfbanen in Nederland waarop Boerengolf wordt gespeeld. Zij brengen ook teams voort die in de competitie spelen. Een baan heeft tien holes die uitgezet zijn in de weilanden rond de boerderij. De bedoeling van golf is om in zo weinig mogelijk slagen de bal in de holes te putten. Dit zijn emmers in de grond. Ze zijn met vlaggen gemarkeerd. Natuurlijke elementen als een houtsingel, koeien in de wei en ook landbouwwerktuigen zijn hindernissen in het landschap. Hier komt het aan op behendigheid en slimheid om de wedstrijd Boerengolf te winnen.
Het materiaal bestaat uit een club, het bekende klompje aan een houten steel en een fel gekleurde leren Boerengolfbal die een grootte heeft van ongeveer een handbal.

Teams
Boerengolf speel je in teamverband. Een team bestaat uit minimaal drie personen. Om beurten wordt geslagen. Welk team het minst aantal slagen nodig heeft, is winnaar.
Teams die mee willen doen met het kampioenschap kunnen zich opgeven via de website www.boerengolf.nl. Eventueel kan er vanuit de teams zelf ook individueel worden gespeeld om het kampioenschap. Er zijn op de website boerengolf.nl wildcards te verkrijgen.