De nieuwe wielerbaan van de Peddelaars op Sportpark Zuid in Aalten. Foto: PR
De nieuwe wielerbaan van de Peddelaars op Sportpark Zuid in Aalten. Foto: PR

Twee Peddelaars uit Lichtenvoorde naar nationale titelstrijd

AALTEN - Wat enkele jaren gelden begon als een droom is vanaf deze week realiteit geworden. De wielerbaan in Aalten is een feit. Het wielrennen in Nederland zit in de lift, zo ook in de regio Achterhoek. Overal melden zich steeds meer nieuwe leden aan, ook bij De Peddelaars. Dat heeft ertoe geleid dat er een nieuwe wielerbaan is aangelegd maar ook dat De Peddelaars maar liefst drie ploegen af kan vaardigen naar het NCK in Dronten.

Wie goed heeft opgelet, ziet de laatste tijd groepjes wielrenners in zwart gele kleding in een zeer hoog tempo strak achter elkaar aan fietsen in de omgeving van Aalten, Bredevoort en Lichtenvoorde. Dit is niet zomaar samen 'een stukje fietsen', maar dit is een keiharde training. De zomer is bijna ten einde en net voordat de winter zich aankondigt, wordt het jaarlijkse NCK, de Nederlandse Club Kampioenschappen, in Dronten gehouden. Het NCK is een eendaagse wedstrijd in de vorm van een ploegentijdrit, welke al sinds 1911 wordt georganiseerd. Dit jaar zijn De Peddelaars ruimschoots vertegenwoordigd met een heren- , een jeugd- en een damesploeg.

De heren mogen met zes man aan de start staan. Ze trainen echter met een grotere groep waaruit de zes sterksten zich mogen plaatsen. Mark te Brake, Joris de Bree, Elmer Houwers, Nick Kweldam, Marco Schenk, Ruben Tolkamp, Jurre Vriesen en Jop Wensink trainen deze weken volop om sterk genoeg te zijn om de ploegentijdrit van 52 kilometer af te leggen. Uiteraard hebben ze de lat hoog gelegd. Hun doelstelling is een gemiddelde dat tussen de 46 en 47 kilometer per uur moet liggen.

Nadat vorig jaar voor het eerst een damesploeg aan de start stond, is de nieuwe trend ingeslagen. Want ook dit jaar doen de dames van De Peddelaars weer mee. Laurian Heijerman, Sanneke Maas, Eva Bruil en Loes Oonk vertegenwoordigen dit jaar de dames. Zij leggen een parcours af van 34 kilometer. Er wordt enthousiast en hard getraind onder leiding van Patrick Somsen. De focus bij hen ligt op het vertrouwen in elkaar krijgen. Het kort op elkaar fietsen, liggend op een stuurtje, ver weg van de remmen, vraagt nogal wat focus en vertrouwen. Wat vorig jaar een ruime 36 kilometer per uur gemiddeld in de regen en wind opleverde, zal dit jaar ongetwijfeld hoger liggen.

De jeugd is ook weer vertegenwoordigd. Ben van der Weerd, Sven Groot Roessink, Siebe Rensen en Bram Temming zullen die dag knallen. Vier jonge mannen van 14 jaar gaan de strijd aan met de klok over een afstand van 11,6 km, waarbij gemiddeldes van rond de 40 km per uur geen uitzondering zijn. Voor Bram is de uitdaging extra groot aangezien hij pas kort lid is van De Peddelaars. Tijdens de trainingen onder leiding van Jan Hoftijzer en Frank Rensen wordt met name hard gewerkt aan de techniek van het fietsen in een groep in combinatie met het rijden van de bochten. Voor de jeugd bestaat het parcours uit veel bochten en hier kan de nodige tijdswinst worden behaald. Als de technische uitvoering goed is, kan de focus daarna op de snelheid liggen.

Zo werken alle ploegen naar het NCK op 29 september. Een prachtige dag waar plezier voorop staat.