Mardi en Richard voor hun nieuwe praktijk. Foto: Dinès Quist
Mardi en Richard voor hun nieuwe praktijk. Foto: Dinès Quist

Fysiotherapie Lichtenvoorde verhuist van en naar authentiek pand

LICHTENVOORDE - Fysiotherapie Lichtenvoorde opent op 1 oktober zijn deuren in een vers opgeknapt authentiek pand aan de Dijkstraat. De praktijk verhuist van het oude Fraterhuis aan de Broekboomstraat naar een eveneens markant pand in het centrum. De nieuw ingerichte praktijk biedt ruimte aan nieuwe behandelingen en technieken die vanaf deze datum van start gaan.

Door Dinès Quist

Het afgelopen anderhalf jaar zijn de jonge eigenaren van Fysiotherapie Lichtenvoorde bezig geweest het pand aan de Dijkstraat van top tot teen op te knappen. Dat het stel een voorliefde heeft voor authentieke panden is wel duidelijk. Vier jaar lang hebben ze hun praktijk gedreven in het karakteristieke Fraterhuis. "Het is een prachtig pand waar we met veel plezier hebben gewerkt," vertelt Mardi, therapeut en eigenaresse van de praktijk. "Maar het pand werd te klein, dus zijn we op zoek gegaan naar wat anders."

Ideale ruimtes
Aan de Dijkstaat 5, waar voorheen Sensire heeft gezeten, vonden ze het ideale pand. De gevel van het pand is in oude staat teruggebracht. "We vinden het belangrijk dat het karakter van het pand behouden blijft", vertelt mede-eigenaar Richard. "Daarom hebben we ook de originele voordeur opgeknapt en op de oude plek teruggeplaatst.Vooral oudere mensen uit het dorp vinden het prachtig dat dit pand in ere hersteld wordt. Sommigen kwamen even binnen kijken en vertelden hoe het er vroeger uitzag. Dat dorpsgevoel willen we ook uitstralen, we zijn tenslotte een dorpspraktijk. Tevens om die reden zijn we met klein zelfstandigen uit Lichtenvoorde aan het werk gegaan, we wilden alles in het dorp houden." De authentieke uitstraling van het pand is behouden, zowel buiten als binnen. Het dorpsgevoel en gemoedelijke sfeer past ook binnen de behandelmethodes; persoonlijke aandacht en één op één behandelingen maar dan wel in een nieuw jasje. Want achter de glas in lood raampjes gaat splinternieuwe techniek schuil.

Ruimte voor nieuwe behandelingen
Aan de minder opzichtige zijgevel biedt een moderne schuifdeur de praktische ingang. Mardi: "De behandelkamers die we hier gecreëerd hebben zijn precies toegespitst op de behandelingen. In elke kamer kunnen we de temperatuur afzonderlijk regelen en heeft de therapeut goede beweegruimte rondom de behandeltafel. Het interieur is allemaal op maat gemaakt zodat de therapeuten efficiënt kunnen werken. We hebben een oefenruimte gecreëerd met de mogelijkheid ook buiten te kunnen oefenen." De zeven therapeuten met ieder diens eigen specialisatie, hebben in de nieuwe praktijk meer mogelijkheden hun behandelingen uit te breiden, zowel qua ruimte als qua techniek. "Op 1 oktober beginnen we met Sensamove. Middels interactieve spelletjes kunnen patiënten trainen, sensoren registreren de bewegingen die we nauwkeurig kunnen uitlezen. Het is een leuke en effectieve manier om te trainen en inzicht te krijgen." Ook gaat op 1 oktober vers van start de zwangerfit- en mamafit training. Dat alles en nog veel meer is te zien en beleven op 29 september van 14.00 tot 16.00 uur tijdens de opening.


KBO start filmseizoen met 'Out of Africa'

LICHTENVOORDE - Vrijdag 28 september om 14.00 uur gaan de lichten uit in 'De Treffer' om te gaan kijken naar de eerste film van het seizoen 2018-2019. De commissie is er weer in geslaagd om een aantal aansprekende films te bemachtigen. Een aantal is vrij nieuw, een paar zijn 'gouwe ouwe'.

Met name dat laatste blijkt een schot in de roos. Veel mensen bewaren goede herinneringen aan bepaalde films en vinden het zeer prettig om die dan nog eens te kunnen bekijken.
En met zo'n juweeltje uit vervlogen tijd wordt het seizoen afgetrapt. "Ik had een plantage aan de voet van .." zo begint het autobiografisch verhaal van Karen Blixen. Zij woonde in Kenia in de laatste jaren van het kolonialisme in dat werelddeel. Zij publiceerde haar boek in 1937. Dit romantische verhaal werd in film gezet met acteurs als Meryl Streep en Robert Redford in de hoofdrol. Klinkende namen in een film die in 1985 in première ging en destijds haar weerga niet kende. Regisseur Sydney Pollack wist een romantisch liefdesepos op het doek te brengen dat bekroond werd met maar liefst zeven Oscars. Het autobiografische verhaal, het weergaloze Afrikaanse landschap, de cultuur in het koloniale tijdperk… deze film is een 'must see' voor wie hem nog niet zag en een 'to do again' voor wie er 30 jaar geleden niet over uit gepraat raakte.

Vanaf 13.30 uur staan de gastvrouwen weer klaar met koffie en thee, de entree is gratis voor leden als wel niet-leden.

Mardi en Richard voor hun nieuwe praktijk. Foto: Dinès Quist