Foto: eigen foto
Foto: eigen foto

Hoe kom ik aan een indicatie?

Seniorenbelang Oost Gelre houdt jaarlijkse themamiddag

Door Mark Ebbers

OOST GELRE – 'Hoe kom ik aan een indicatie?' Het is het misschien niet swingend klinkende, maar wel belangrijke thema van de komende jaarlijkse informatiemiddag van Seniorenbelang Oost Gelre, een adviesorgaan voor de gemeente. De informatiemiddag wordt gehouden op woensdag 3 oktober in Lievelde.

Het bestuur van Seniorenbelang Oost Gelre bestaat uit vertegenwoordigers van de seniorenorganisaties uit alle kernen: de KBO's en in Groenlo de Seniorenvereniging Groenlo. De stichting werd opgericht op 20 september 2006, in het jaar na de gemeentelijke herindeling. Twee leden van Seniorenbelang zitten ook in de Wmo-raad van de gemeente.
Elk jaar wordt door de club een informatiemiddag georganiseerd rond een voor ouderen relevant onderwerp; dit jaar dus het verkrijgen van een indicatie. "De bevolkingssamenstelling verandert. Mensen worden steeds ouder, ze worden steeds mobieler, ze moeten wel." Aan het woord is Toon Heinsman (75), voorzitter van Seniorenbelang Oost Gelre. "Toch komt ouder worden met gebreken. Dus de juiste indicatie op het juiste moment is des te meer van groot belang."
Vragen die op de informatiemiddag aan de orde komen zijn onder andere: wanneer kan ik naar een verpleeghuis, wat moet ik doen als ik thuiszorg wil, hoe is de 24-uurszorg geregeld, hoe werkt het bij het Wmo-loket, wat zijn de onkosten en wie bepaalt eigenlijk hoeveel ik moet betalen?

Heinsman is als voorzitter van het bestuur van Seniorenbelang geen vertegenwoordiger van een van de seniorenverenigingen, maar is algemeen, overkoepelend bestuurslid. In 2012 werd hij voorzitter, als opvolger van Piet Bot, de inmiddels overleden eerste voorzitter. Heinsman beëindigt zijn voorzitterschap, en ook zijn bestuurslidmaatschap, overigens later dit jaar. Een opvolger is nog niet bekend.
De geschiedenis van de ouderenzorg, en dan met name in zijn woonplaats Groenlo, heeft altijd Heinsmans grote belangstelling gehad. "Eigenlijk kwam de ouderenzorg pas begin jaren 60 echt op gang. Toen werd De Molenberg, het bejaardencentrum, gebouwd. Drijvende kracht daarachter was Stichting Ziekenzorg, onder leiding van Willy Groot Kormelink. Door hun toedoen is ook het voormalige ziekenhuis in Groenlo in 1968 uitgebreid en verbouwd."

Op de komende informatiemiddag is iedereen welkom, leden van de ouderenverenigingen, maar ook andere ouderen en mensen die bij hen betrokken zijn. Locatie is het Bernard Vos Clubhuus aan de Bergstraat 5 in Lievelde. De zaal is op die woensdagmiddag 3 oktober open om 14.00 uur, voor een inloophalfuur met koffie of thee. Het programma begint om 14.30 uur. De hoofdonderdelen zijn een presentatie door Majda Letica van de gemeente Oost Gelre over het Wmo-loket, en een informatieve uitleg over indicaties thuiszorg, 24-uurszorg en verpleeghuis door Engelien Kolkman. De middag eindigt rond 16.15 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.


Jos en Annie te Brake-Lansink vieren smaragden bruiloft

LICHTENVOORDE - Op woensdag 19 september waren Jos en Annie te Brake-Lansink precies 20.089 dagen getrouwd. Ze vierden die dag 55 gelukkige huwelijksjaren.

Jos, geboren in Lievelde en Annie, geboren in Lichtenvoorde, werden in 1959 buurjongen en buurmeisje. Nadat Cupido raak had geschoten ontmoetten ze elkaar regelmatig op het 'vrijerspaadje' dat tussen de weilanden van de Oude Winterswijkseweg en de Aaltenseweg in Lichtenvoorde liep. Het huwelijk werd bekroond met twee dochters en een zoon en later twee kleinzonen. Na op diverse plekken in Lichtenvoorde te hebben gewoond, woont het smaragden paar nu in een appartement aan de rand van het centrum. Naast alle drukke dagelijkse bezigheden genieten Jos en Annie dagelijks nog volop van de natuur in het Achterhoekse landschap.