RKZVC wint derby van de Achterhoek

ZIEUWENT - Onder regenachtige omstandigheden was het de vraag hoe RKZVC zou presteren op het natuurgras van Silvolde. En evenals afgelopen seizoen, toen ook enkele wedstrijden op natuurgras werden gespeeld, ging het ook deze wedstrijd goed. Het verhaal dat RKZVC op kunstgras beter speelt, kan dus de prullenbak in.

De eerste tien minuten speelde RKZVC gewoon goed en mocht Silvolde blij zijn dat ze op dat moment nog maar één goal tegen hadden. In de 2de minuut schoot Wouter Pillen na een afgeslagen corner rakelings over de kruising. Twee minuten later speelde Mart Schutten aan de linkerkant direct door naar de diepgaande Sjors Storkhorst maar hij schoot vanuit een schuine hoek tegen de verre paal. In de 8ste minuut was het wel raak na een te korte terugspeelbal van Silvolde. Sjors Storkhorst was er eerder bij dan de Silvoldse keeper Marco Oolthuis maar schoot (wederom vanuit een schuine hoek) tegen de verre paal waarna Joey Belterman echter de rebound in het lege doel schoot voor de 0-1.
Het veldspel ging tot rust verder behoorlijk gelijk op met veel duels om de bal zonder dat er doelkansen werden uitgespeeld. De eerste dreiging van Silvolde was een indraaiende corner in de 21ste minuut die attent door keeper Huib Jonkman werd weggestompt. Daarom was het enigszins verrassend dat de Zieuwentse defensie (normaal kopsterk) in de 27ste minuut bij een corner werd verrast. De bal viel in een kluwen van spelers dicht voor goal op de grond waarna Mike van Aken het laatste tikje gaf voor de 1-1. In de 41ste minuut viel misschien al wel de beslissende goal. Michiel Krabbenborg stuurde vanaf de eigen zestienmeter Joey Belterman aan de rechterkant de ruimte in. Joey 'worstelde' zich knap langs twee verdedigers en vrij voor de Silvoldse keeper tikte hij in de rechter benedenhoek beheerst de 1-2 binnen. Op slag van rust, na een vrije trap, schoot nogmaals Joey Belterman amper een halve meter naast.

Elke ploeg vindt het lekker om net voor rust te scoren en op voorsprong te komen. Op dit niveau is dat misschien nog belangrijker omdat ploegen tactischer spelen en ook heel goed in staat zijn om dit tot het eind vol te houden. Vanmiddag liet RKZVC na rust zien dat ze dat ook kunnen. Tot de 84ste minuut viel er werkelijk aan beide kanten geen enkele kans te noteren. Silvolde kwam er combinerend niet door en probeerde het erg veel met lange ballen. Uit beide kwam niks. Andersom moet ook gezegd worden dat het netjes uitverdedigen en gecontroleerd de aanval zoeken er bij RKZVC ook niet meer in zat. Geen risico was het devies. Daarom was het in de 84e minuut misschien ook geen kunde maar geluk van Silvoldse kant. Een diagonale pass (verdwaalde voorzet) ging langs alles en iedereen, zowel Silvoldse aanvallers als Zieuwentse verdedigers. RKZVC had het geluk dat de bal er via de paal uit stuiterde. De weg getrapte bal werd tegen de middellijn opgevangen en door Silvoldenaar Pim Olthuis van 45 meter afstand op goal geschoten. Huib Jonkman, enkele meters voor goal staand, kon met veel moeite de bal onder de lat nog net tot corner verwerken. Een fatsoenlijke Zieuwentse aanval had het publiek na rust nauwelijks gezien maar toen die er kwam, was het er ook eentje uit het boekje. Vanuit een drukke rechterkant werd via het middenveld opgebouwd naar het middenveld. Freek Voogel bereikte met een mooie pass Joey Belterman aan de linkerkant waarna diens harde, lage voorzet bij de eerste paal door Sjors Storkhorst attent werd binnen getikt voor de 1-3 eindstand.

KSH opent seizoen met gelijkspel tegen S.V. Loil

HARREVELD -Na zes weken voorbereiding was dan eindelijk zo ver. De eerste competitiewedstrijd stond op het programma, Loil kwam op bezoek in Harreveld. KSH 2 speelde 's ochtends thuis tegen Erix 2 die de regen uit Lievelde hadden meegenomen naar Harreveld. Deze oefenwedstrijd eindigde in een 4-0 overwinning voor KSH.

Om 14.00 uur was het aan de mannen van KSH1 om onder leiding van de nieuwe trainer Jorrit Bomers de competitie goed te beginnen. KSH begon sterk aan de wedstrijd en het eerste kwartier was het dan ook eenrichtingsverkeer. Dit resulteerde in de 8ste minuut tot de eerste goal. Davey Wopereis werd knap voor het doel gezet door Jeroen Kampshof, met zijn chocolade been schoot hij hem verwoestend binnen. Na dit eerste kwartier was het weer soms nog beter dan het voetbalspel. Loil werd één keer gevaarlijk, er werd op de paal geschoten en in de rebound had Daan Kodde een katachtige reflex waardoor het doel schoon bleef. Aan het eind van de eerste helft kon KSH de voorsprong verdubbelen. Jordy Berentsen kwam oog-in-oog met de keeper, maar faalde.

Na rust kwam David Hulshof voor Henk Lamar in het veld. Vol goede moed gingen beide partijen de 2de helft in. Het weer verslechterde, en daarmee ook het spel. Loil werd gevaarlijk door dode spelsituaties. KSH had meerdere mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen, maar verzaakte om de wedstrijd in het slot te gooien. In de 80ste minuut werd Thijs schutten gewisseld voor Maikel Sasse. Een aantal pittige overtredingen en een handsbal waren reden om drie gele kaarten te trekken door scheidsrechter Buunk die de wedstrijd perfect onder controle had. Totdat de heer Buunk in de 89ste minuut de fout in ging, door een duidelijke achterbal tot corner te bombarderen. Hierdoor ontstond een 'skrimitsch' voor de goal. Ondanks dat Davey Wopereis, de man van de eerste treffer, bij de 2de paal stond, kon hij niet voorkomen dat de bal binnenkant paal achter keeper Daan Kodde het doel in stuiterde. Dit resulteerde in een 1-1 gelijkspel. Achteraf wellicht een terechte uitslag waarbij Loil tot aan het einde bleef geloven in een punt en deze uiteindelijk ook mee mocht nemen naar Didam. Volgende week staat er een uitwedstrijd tegen SVGG uit Megchelen op het programma.

Litac zet opmars voort

LICHTENVOORDE - Het nieuwe seizoen is ook voor Litac weer begonnen. De uitslagen van de verschillende teams.

TVO 1 (Oosterhout) – Litac 1: 2 – 8. De ontmoeting tussen de beide koplopers verliep voor het Litac-trio uitermate voorspoedig. Het werd zelfs een hoge score en dat schept verwachtingen, al zijn er pas drie wedstrijden gespeeld. Mede door deze zege lijkt het Wageningse Shot de grootste concurrent te zijn. Grote man van de avond was ongetwijfeld Sander Spijkers die wederom al z'n tegenstanders het nakijken gaf. Zijn 9de overwinning in drie wedstrijden betekent ook dat hij het persoonlijk klassement aanvoert met een 100 procent score. Heel even leek het nog spannend te worden toen Aaron Albeck zijn eerste partij verloor waarmee het 1-2 werd. Daarna liep het meer dan gesmeerd. Het enige verliespunt kwam op naam van nieuwkomer Edwin Rensen. In een grijs verleden speelde hij zelfs eredivisie. Nu hij het batje weer ter hand heeft genomen koos hij – mede op voorspraak van Lars Wildenborg- voor Litac. Hij zal ongetwijfeld een aanwinst zijn. Het begin is in elk geval veelbelovend.

2de klasse poule D
ATTV 1 (Aerdt) – Litac 2: 5-5. In deze wedstrijd toonde Jurgen Spijkers zich de sterkste met 2 overwinningen. Jasper Bluiminck en invaller Danny te Vruchte volgden met ieder een zege. Met winst in het dubbel werd het gelijke spel bereikt en herstelde dit team zich van de forse nederlaag van vorige week.

2de klasse poule E
Etac 2 (Elst) – Litac 3: 3-7. Het eerste optreden van dit team in de najaarscompetitie leverde een prima resultaat op. Grote man aan Litac-zijde was Anne Wouda. Hij won alles en dat betekende 3 punten op het conto van Litac. Eric Schurink voegde daar twee punten aan toe, maar Danny te Vruchte moest genoegen nemen met slechts 1 punt. Ook het dubbel werd gewonnen.

4de klas
SMD 5 (Winterswijk) – Litac 4: 3-7. Het werd in Winterswijk een ware 'Bluemink-show': zowel vader Jurgen als zoon Joor wisten al hun partijen te winnen. Ook het dubbel namen ze nog mee. Gelukkig maar, want 3de man Sander Elsinghorst had bepaald zijn dag niet en moest al zijn tegenstanders feliciteren.