De Trevifontein in het oude Rome. Foto: PR
De Trevifontein in het oude Rome. Foto: PR

Bloeddorstige keizers en op roembeluste pausen

LICHTENVOORDE – In oktober en november houdt Els Hissink van H&H Lezingen een serie interessante lezingen over de opkomst en het verval van het Romeinse Rijk. Ze gaat daarbij niet alleen in op de architectonische invloed van keizers en pausen, maar ook op hun gruwelijke, bloeddorstige stijl van regeren.

Aan de orde komen keizers die Rome hebben veranderd van 'stad van bakstenen' naar 'stad van marmer', zoals keizer Augustus het ooit heeft gezegd. De bekende heerser Julius Caesar wordt ook onder de loep genomen en keizers als Augustus, Titus en Nero en een aantal pausen komen aan bod. Els zal in haar voordrachten een beeld schetsen van het oude Rome zoals we het door de vele monumenten nu nog kennen.

Macht aan de pausen
Volgens de overlevering is Rome in 753 voor Christus gesticht door Romulus en Remus, de mythologische tweelingzonen van Mars en Rhea Silvia. De oude stad was het eerste centrum van de Romeinse Republiek, later van het Romeinse Rijk en in de 4de eeuw werd het de hoofdstad van de christelijke wereld. Na de val van het Romeinse Rijk komen vanaf de middeleeuwen de pausen aan de macht. De pausen hanteerden dezelfde meedogenloze stijl van regeren als de keizers in de oudheid: extreem machtig, ongekend bloeddorstig en belust op eeuwige roem. Dit laatste lukte aardig omdat de pausen het vervallen Rome weer optuigden met nieuwe, prachtige bouwwerken. Paus De Borgia is waarschijnlijk een van de meest bekende pausen als het gaat om monumenten èn om de corruptie die onder zijn leiding plaats vond. Er wordt zelfs gefluisterd dat deze paus de grondlegger is geweest van de Italiaanse maffia.

Michelangelo
De monumenten uit de Renaissance werden door de belangrijkste kunstenaars als Bernini, Michelangelo en Boromini ontworpen. Denk aan Piazza Navona, de Sixtijnse kapel en de Engelenbrug. Els gaat ook in op andere belangrijke monumenten uit de oudheid zoals het mausoleums van Augustus en Hadrianus, het Pantheon, de zuilen van Trajanus en Marcus Aurelius en vele andere gebouwen.

Data: woensdag 24 en 31 oktober en 7 en 14 november bij H&H Huiswerkbegeleiding, Rapenburgsestraat 6a in Lichtenvoorde. Parkeren aan de Bleekwal. Aanvang 19.30 uur, einde 21.30 uur. Inschrijfgeld 40 euro voor alle vier avonden, inclusief consumptie. Opgeven enkel telefonisch 0653 845 774 of 0629 546 555. Het aantal deelnemers is beperkt dus vol=vol. Meer info: www.henhlezingen.nl