Genomineerd voor Dorpshuis van het Jaar! Foto: Annekée Cuppers
Genomineerd voor Dorpshuis van het Jaar! Foto: Annekée Cuppers Foto:

Wat is nu zo uniek aan dorpshuis Den Diek?

LICHTENVOORDE - Deze week barst de strijd dan echt los; welk dorps- of buurthuis mag zich straks dorpshuis van het jaar noemen. Sociaal cultureel centrum Den Diek is een van de kanshebbers. De beheerders van de genomineerde dorpshuizen waren uitgenodigd voor een toer langs de deelnemende locaties. Dat leverde een probleempje op... Den Diek heeft namelijk helemaal geen beheerders.

Door Annekée Cuppers

Bestuurslid Marloes van de Berg: "Dat is nu net wat ons dorpshuis zo uniek maakt; de volledige zelfsturing binnen Den Diek. We stimuleren bezoekers om zelf verantwoordelijkheid te dragen voor het gebruik van het gebouw; de deuren openen en sluiten iedere dag vanzelf. We hebben vertrouwen in de bezoekers en de omgeving en dat vertrouwen krijgen we ook terug." Bestuurslid Jolien Weevers vult aan: "Iedereen kan via het digitale reserveringssysteem op de site zelf een ruimte reserveren en een workshop, vergadering of andere bijeenkomst organiseren. Er zijn diverse materialen beschikbaar en de huren van de lokalen hebben we bewust laag gehouden. Zo kunnen verenigingen op hun beurt de contributie laag houden waardoor zij ook toegankelijk blijven voor leden met een kleine beurs. En ook voor andere initiatieven werkt een lage huurprijs drempelverlagend. Gewoon eens iets uitproberen zonder dat je direct met een forse kostenpost wordt geconfronteerd. Op die manier willen we met Den Diek bijdragen aan de leefbaarheid van Oost Gelre."

Vrijwilligers met en zonder beperking
Dat het Lichtenvoordse dorpshuis geen enkele betaalde kracht in dienst heeft, mag zeker ook niet onvermeld blijven. Marloes: "Ons team van vrijwilligers van mensen zonder en met beperking zorgt voor het dagelijkse reilen en zeilen binnen Den Diek. Van de inkoop tot tuinonderhoud, van bardiensten tot kleine klusjes. Maar ook de website en de boekhouding worden door vrijwilligers bijgehouden. Samen maken zij Den Diek tot een plek waar iedereen zich thuis voelt."

Met de bus langs de deelnemende locaties|
Jolien: "Met de toer zijn we zelf meegegaan. Het waren interessante en inspirerende dagen. We hebben Den Diek goed kunnen presenteren tijdens het bezoek van de beheerders aan onze locatie. En natuurlijk hebben we ook zelf onze ogen goed open gehouden bij de bezoeken aan de andere buurthuizen. We hebben veel mooie initiatieven gezien én ideeën opgedaan. Zo hadden ze bij THUIS in Wageningen een heus plantenasiel. Daar waren we direct enthousiast over. " (zie artikel 'Care and Repair Service breidt uit naar Den Diek' elders in dit blad, red.)

Marloes: "Als je genomineerd bent, wil je ook winnen. Bovendien zouden we de prijs (3000 euro, red.) heel goed kunnen gebruiken bij het nog toegankelijker maken van Den Diek. We willen bewegwijzering aanbrengen en er zijn plannen voor een virtuele beheerder die de bezoekers op een moderne manier wegwijs moet maken om zo Den Diek nog toegankelijker en gastvrijer te maken. Daarom vragen we iedereen die ons dorpshuis een warm hart toedraagt om te stemmen op Den Diek. Het zou toch super zijn als we die titel in de wacht kunnen slepen. Een ware erkenning voor al die vrijwilligers, verenigingen, initiatiefnemers en bezoekers die samen Den Diek maken!"

Kijk verder op TV Gelderland
Van zaterdag 20 tot en met 8 december zendt TV Gelderland de reportages uit over de deelnemende dorpshuizen. Het publiek kan stemmen en bepaalt mee wie de titel Dorpshuis van het jaar 2018 krijgt. Op zaterdag 20 oktober is de openingsaflevering, dan komen alle dorpshuizen kort aan bod. Vervolgens wordt er iedere zaterdag een ander dorpshuis uitgelicht; Den Diek is op 3 november aan de beurt.

Stemmen kan alleen in de week van zaterdag 20 oktober tot en met 27 oktober. De beoordeling bestaat uit de publieksstemmen, de beoordeling door de andere genomineerden en door de vakjury. De finale is op zaterdag 8 december.

www.dorpshuisvanhetjaar.nl
www.den-diek.nl

Bij vrijwilligersfoto:

Vrijwilliger Marieke Dekkers: "Vrijwilligerswerk bij Den Diek is voor mij een prettige manier om wat meer onder de mensen te komen. Ik ben er enorm trots op dat we met het vrijwilligersteam zo goed samenwerken. We overleggen onderling over de taken en vallen voor elkaar in als dat nodig is. Ook de verenigingen nemen hun verantwoordelijkheid om alles netjes te houden. Uniek dat dat zo kan!"

Vrijwilliger Aad Heller: "Ik vind het prettig, om naast mijn betaalde baan, het vrijwilligerswerk te ondersteunen in Lichtenvoorde. Dit doe ik door een avond in de week als barvrijwilliger te werken in Den Diek. Als barvrijwilliger beleef ik plezier aan de contacten met de groepen en de individuele bezoekers van Den Diek."

Bij foto Acinom:

'Wij als Acinom repeteren al ruim twintig jaar in Den Diek. Goede akoestiek, lekkere koffie en prima parkeermogelijkheiden. Een gezellige plek om te oefenen en in overleg is er veel mogelijk. Mooi dorpshuis.'

Losse quotes

'Wij voelen ons helemaal thuis in 'bruisend Den Diek'. De communicatie verloopt snel en probleemloos, als we speciale wensen zijn staan ze altijd voor ons klaar en de we hebben een eigen opbergruimte voor de piano en de muziekmappen. En dankzij de vele vrijwilligers altijd op tijd de koffie klaar. Toplocatie!'

Gemengd Koor Lichtenvoorde

'Den Diek voelt voor ons als thuiskomen. Al 39 jaar worden wij hier gastvrij ontvangen en die sfeer is de laatste jaren alleen maar beter geworden. Den Diek zorgt net als het Bloemencorso voor grote maatschappelijke binding.'

Drumband St. Caecilia

Gijs Scholten schilderde een fraaie dame op de muur bij Den Diek in het kader van Geef Lichtenvoorde Kleur. Foto: Annekée Cuppers
Keifestival bij Den Diek. Foto: Martijn Koolmees
Foto: ?
De KVT verzorgt creatieve cursussen bij Den Diek. Foto: PR
Foto: ?
Acinom reperteert wekelijks bij Den Diek. Foto: Jolien Weevers
Foto: ?
Mooie samenwerkingen met andere partijen. Hier leerlingen van Bariet die wekelijks de was verzorgen. Foto: PR
Genomineerd voor Dorpshuis van het Jaar! Foto: Annekée Cuppers
Een workshop bij Den Diek. Foto: PR
Foto: ?
Een aantal vrijwilligers en bestuursleden van Den Diek. Foto: Annekée Cuppers