Maartje de Kort is blij met de nieuwe stek voor het plantenasiel. Foto: Jolien Wevers
Maartje de Kort is blij met de nieuwe stek voor het plantenasiel. Foto: Jolien Wevers

Care & Repair Service breidt uit naar sociaal cultureel centrum Den Diek

LICHTENVOORDE - Er bloeit iets moois op in Lichtenvoorde. Het plantenasiel Care & Repair Service van Maartje de Kort heeft een uitbreiding gekregen bij Den Diek. Sinds afgelopen zaterdag kunnen overtollige stekjes en 'hopeloze' planten ook 'gedumpt' worden in het kratje bij de entree van het cultureel centrum aan de Dijkstraat.

Door Annekée Cuppers

Het begon allemaal met een inspirerend bezoek van Marloes van de Berg en Jolien Weevers aan THUIS in Wageningen, tijdens hun toer langs de genomineerde buurthuizen (zie ook pagina 8 en 9 in deze krant, red.) Jolien: "We waren direct helemaal fan van THUIS in Wageningen, ze hebben daar slimme en duurzame oplossingen gevonden tegen verspilling, zoals het plantenasiel. Wij zeiden direct tegen elkaar, dat willen wij ook!"

Via Chris Frencken, beleidsmedewerker bij de gemeente Oost Gelre, kregen wij de tip om eens contact op te nemen met Maartje de Kort van Care & Repair Service. Dat bleek een gouden greep. Maartje vertelt: "Ik werd helemaal enthousiast toen ik de mail van Jolien kreeg. Mijn huis staat vol met planten en ik kom ruimte tekort. De vraag om samen te werken kwam als geroepen!" Plantenasiel Care & Repair Service vangt planten op waarvan mensen niet (meer) weten wat ze er mee aan moeten. Ze worden verzorgd, gerepareerd en vinden via de facebookpagina of Den Diek een nieuwe eigenaar. Maartje heeft een voorliefde voor groen en een hekel aan weggooien. "Groen moet voor iedereen beschikbaar zijn, ook voor degene met een kleine beurs. Groen in huis is gezond, maar ook gezellig, het maakt je huis af."

Dit sloot mooi aan bij de visie van Den Diek, Jolien: "Wij vinden weggooien ook zonde en we willen een plek creëren die toegankelijk is voor alle doelgroepen. Een 'stekje' waar iedereen zich thuis voelt."


Alzheimer Café over rol van trajectbegeleider

LICHTENVOORDE - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café voor de Oost-Achterhoek in Lichtenvoorde, op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan over de dingen die men meemaakt.

Het thema van deze maand is: De rol van de trajectbegeleider bij mensen met dementie. Voor het regelen van zorg kan men contact opnemen met een thuiszorgorganisatie of wijkverpleegkundige in de buurt. De wijkverpleegkundige komt bij dementerende en zijn/haar naaste om samen te kijken welke ondersteuning er nodig is, om langer thuis te kunnen wonen. Daarnaast kan zij adviseren, begeleiden of andere (gespecialiseerde) zorgverleners inzetten, waaronder een trajectbegeleider. Ze coördineert de gewenste zorg en stemt ze deze af met andere hulpverleners, zoals de huisarts, een medisch specialist of de maatschappelijk werker. De wijkverpleegkundige en trajectbegeleider zijn deze avond in het café aanwezig om uit te leggen wat ze kunnen betekenen en hoe zij dit regelen.

Het Alzheimer Café is op woensdag 24 oktober in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Het café is van 20.00 uur tot 21.30 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), aanmelden is niet nodig. Voor meer info: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of telefonisch 06-1351 4411.