Ds. Marissa van Meijl-Buitink. Foto: PR
Ds. Marissa van Meijl-Buitink. Foto: PR

Predikant protestantse
Gemeente Halle neemt afscheid

HALLE - Na zes jaar aan Halle verbonden te zijn geweest, neemt ds. Marissa van Meijl-Buitink afscheid als predikant van de protestantse Gemeente Halle.

Afgelopen zomer heeft ds. van Meijl een beroep ontvangen van wijkgemeente de Poorten, Harderwijk en ze heeft dit beroep aangenomen. Velen in Halle gaven aan ds. Van Meijl en haar natuurlijke manier van werken te zullen gaan missen, maar begrijpen haar keus om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Ds.Van Meijl heeft een natuurlijke manier van werken

Afscheidsdienst
De afscheidsdienst is op zondag 21 oktober in de Grote Kerk aan de Dorpsstraat 19 in Halle. De dienst begint om 14.00 uur en aansluitend aan de dienst is er in de kerk een receptie om persoonlijk afscheid te nemen van Marissa van Meijl en haar gezin.


Kaartverkoop Messiah van start

ZIEUWENT - Op zaterdag 22 december van 19.30 tot 22.30 uur presenteert Paaspop Klassiek de Messiah van George Frederich Händel in de St. Werenfriduskerk in Zieuwent.

De Messiah verhaalt over het leven van Jezus Christus. Dit heeft voor gelovigen enorme dimensies, maar voor niet-gelovigen blijkt dit niet veel minder het geval te zijn. De Messiah toont profetische en goddelijke aspecten, maar zeker ook alle ups en downs van een 'gewoon' mensenleven. Dat dit door Händel allemaal in noten gevat kon worden, blijft het grote mysterie van zijn meesterwerk. Als altijd staat het geheel onder leiding van dirigent Emile Engel.

De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan.


www.paaspopklassiek.nl


Informatiemiddag dakrenovatie Loreto

LIEVELDE - Het Huize Loreto-klooster is in de jaren 50 opgebouwd door de paters Maristen als huis voor theologische opleidingen en seminars. Momenteel kampt het monumentale gebouw met lekkages en ernstige houtrot. Tijd voor actie. Daar heeft de koptisch orthodoxe gemeenschap, de huidige bewoner van het pand de hulp van het publiek bij nodig. Tijdens de infomiddag op zaterdag 20 oktober leggen ze graag uit wat de plannen zijn.

Huize Loreto, tegenwoordig Koptisch Orthodox Klooster, in 1950 ontworpen door Nico van der Laan in Bossche architectuur. Het in schoon metselwerk opgetrokken gebouw is verdeeld in verschillende bijgebouwtjes. Deze zijn niet allemaal tegelijk gebouwd. Het grootste en hoogste gebouw is dat van de kapel in het klooster. Alle daken van het klooster bestaan uit een houten constructie. Dit dak is gedeeltelijk uitgevoerd als een plat dak en op sommige delen bedekt met pannen. Aan dit dak is sinds de oplevering in de jaren 50 geen onderhoud gepleegd. Momenteel verkeert het dak in zeer slechte conditie. Op vele plekken in het klooster zijn lekkages ontstaan en houtrot is ontstaan in de constructieve delen van het dak.

Renovaties
Door de jaren heen zijn er verschillende renovaties geweest in het klooster, om deze in een zo goed mogelijke staat te laten verkeren. In de jaren negentig is een groot gedeelte van het glas werk vervangen voor isolatie beglazing. Ook is in 2005 de keuken geheel gerenoveerd, om deze aan de laatste eisen te laten voldoen. Na de intrek van de kopten in 2014 is er veel gewerkt om de staat van het klooster te verbeteren. Zo zijn een groot gedeelte van de kamers gerenoveerd, zijn er nieuwe badkamers aangebracht, is de verwarming van het klooster vernieuwd en is er een nieuw washok aangelegd. Ook is het voetbalveld gelegen naast het klooster opnieuw aangelegd door een erkend bedrijf. Al deze renovaties zijn op eigen kracht van de kopten gedaan.

Het dak
De verschillende daken van het klooster verkeren momenteel in een zeer slechte staat. Houtrot treedt overal op en op veel plaatsen zijn al lekkages ontstaan. Om te waarborgen dat het kloostercomplex nog vele jaren kan blijven bestaan, is een intensieve renovatie van het dak noodzakelijk. Bij deze renovatie wordt het oude dak grotendeel verwijderd, en komt er een nieuw vochtbestendige dakconstructie ervoor terug. Bij de renovatie wordt rekening gehouden met de monumentale status van het gebouw, waardoor deze na voltooiing geen esthetisch invloed zal hebben op het huidige ontwerp.

Informatiemiddag
De informatiemiddag is op zaterdag 20 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in het Koptisch Orthodox Klooster aan de Kloosterstraat 5 te Lievelde
Graag aanmelden via koptischkloosterlievelde@gmail.com.