Inge Kolkman en Freek Toebes. Foto: PR
Inge Kolkman en Freek Toebes. Foto: PR

Nieuwe prins op Het Witte Paard

ZIEUWENT -Tien jaar lang waren Inge Kolkman (Bruntjes) en Joost Rouwhorst het gezicht van Het Witte Paard, 'de huiskamer van Zieuwent'. Nu draagt Inge het stokje over aan Freek Toebes (bijnaam). Freek is 23 jaar jong, studeert binnenkort af als accountant en is een geboren en getogen Söwentsen. "Je zou denken dat je dan iedereen wel zo'n beetje kent in het dorp maar ik tref nog regelmatig een nieuw 'bekend gezicht' aan de bar. Ik wist niet dat er zoveel mensen in Zieuwent woonden!"

Door Annekée Cuppers

"Eerlijk gezegd was ik wel een beetje verbaasd toen ik van Inge het verzoek kreeg om eens een kopje koffie te komen drinken bij Het Witte Paard. Normaal gesproken kwam ik eigenlijk alleen met mijn vrienden in het café dat ik al van kleins af aan kende. Ik voelde mij dan ook enorm vereerd dat Inge mij vroeg of ik het zag zitten om de zaak over te nemen."

'Freek heeft het gastheerschap in hem zitten'

Freek zat op dat moment nog volop in de studie en had daarnaast een bijbaan in de horeca. In het weekend kwam hij soms als gast in het café. Inge kan goed uitleggen waarom haar oog juist op Freek is gevallen. "Freek en ik zitten op dezelfde golflengte. Freek is sociaal, kan met iedereen goed overweg en is zorgzaam. Het gastheerschap zit in hem. Daarom had ik al via via gepolst wat zijn toekomstplannen waren en hoe hij tegenover een eigen zaak zou staan."

Flink aanpoten
Zo kwam Freek in de zaak terecht en richtte samen met Inge een vennootschap op. Nu, een jaar later, draagt Inge officieel het stokje aan hem over. Inge heeft in het totaal 28 jaar lang bij Het Witte Paard gewerkt. In het begin, toen het hotel nog in bedrijf was, betekende dat flink aanpoten. "Ontbijt draaien, kamers schoonmaken, wassen draaien en dan kwam het café er nog bij."

In 2008 dreigde het café te sluiten. De woningbouwvereniging had het pand aangekocht en wilde er appartementen bouwen. Zieuwent dreigde haar enige overgebleven horecagelegenheid te verliezen. Dit was plaatsgenoot Jan Cuppers te gek. Hij kocht het pand en vroeg Inge en Joost om de zaak over te nemen. "Ik dacht zelf dat het zwaar zou worden. Maar achteraf kan ik zeggen dat het me reuze meeviel. De eerste dag van met tegenzin aan het werk gaan, moet nog komen."

In de toekomst meer activiteiten
Maar dat zal niet meer gebeuren want per 1 november neemt Freek Toebes officieel de exploitatie van Het Witte Paard geheel over van Inge. Inge is inmiddels al volop aan het werk in Silvolde. "In 2008 vroeg Jan mij om het café over te nemen en ik heb altijd gezegd, ik ga het tien jaar doen en dan is het weer tijd voor wat anders. Toen de gezondheid van Joost steeds verder achteruit ging, heb ik besloten om na de tien jaar niet verder te gaan en een parttimebaan te gaan zoeken om meer tijd samen met Joost te zijn. Dat kon ook omdat Freek het bedrijf inmiddels al goed kende." Freek: "Voorlopig blijft alles nog bij het oude. Wel wil ik in de toekomst meer activiteiten gaan organiseren maar alles op zijn tijd."

Openbare receptie
Op vrijdag 2 november van 19:30 tot 21:30 uur is er een receptie met aansluitend een feestavond. Iedereen die zich geroepen voelt om Freek en Inge de hand te komen schudden, is van harte uitgenodigd. Zie ook de uitnodiging elders in dit blad.


Programmering ZSOM

LICHTENVOORDE - Deze uitzending is op 26 oktober om 15.00 uur.

ZSOM Regiojournaal
Het laatste nieuws en actualiteiten van de afgelopen twee weken in het regiojournaal.

Bloemencorso Lichtenvoorde 2018
Vandaag het eerste deel.

Herhaling ZSOM Regiojournaal

Op bezoek bij… het koffiemolenmuseum
Frans Schigt, de beheerder van dit museum heeft ongeveer 850 verschillende ouderwetse koffiemolens verzameld.


www.zsom.nl