Wim Rutgers (links) en Hans Veldkamp aan het werk met de website. Foto: Annekée Cuppers
Wim Rutgers (links) en Hans Veldkamp aan het werk met de website. Foto: Annekée Cuppers

Site oud-Vragender telt al zo'n tienduizend foto's

'Onze hobby is heel prettig uit de hand gelopen'

VRAGENDER – Het begon allemaal in 2007 met een oproepje in de deze krant. De gepensioneerde Vragenderse schoolmeester Wim Rutgers was op zoek naar oude foto's voor de tentoonstelling over 125 jaar onderwijs in Vragender. Onder de vele reacties was er die van oud-plaatsgenoot Hans Veldkamp die een groot digitaal archief aan foto's had. Dat ene telefoontje was het begin van een gezamenlijke hobby, een mooie vriendschap en de oprichting van de site oudvragender.nl.

Door Annekée Cuppers

"Mijn schoonvader, molenaar Jan Gunnewick, was een van de eersten in Vragender met een fotocamera.", vertelt Hans, "Hij had een flink archief aan foto's nagelaten die ik allemaal gedigitaliseerd had. Zodoende kon ik Wim aan veel materiaal voor de tentoonstelling helpen." Naast die van Hans kwamen er nog veel meer enthousiaste reacties binnen. Wim: "We kregen zo ontzettend veel materiaal aangeleverd. Niet alleen over het onderwijs maar van een heel scala aan onderwerpen. Het zou jammer zijn als daar niets mee gebeurde en zo zijn we uiteindelijk op het idee van de site oudvragender.nl gekomen."

Zorgvuldig omgaan met materiaal
En zo begon een gezamenlijke hobby die inmiddels heel prettig uit de hand is gelopen. Drie ochtenden in de week zijn Hans en Wim tegenwoordig 'mooi van de straote', zoals hun echtgenotes het verwoorden. De site bevat nu al zo'n tienduizend foto's, onderverdeeld in acht rubrieken en verschillende sub-rubrieken. Een enorme klus waarbij Hans het technische gedeelte op zich neemt en Wim voor de teksten zorgt. Hans: "We hebben eerst een beetje rondgekeken op websites van oudheidkundige verenigingen in de buurt, hoe zij dat hadden aangepakt. Die hadden ook wel beeldmateriaal maar lang niet zo uitgebreid als wij. Na enig stoeiwerk hebben we een goede structuur en een praktische manier van werken ontwikkeld. Dat was echt noodzakelijk gezien de enorme hoeveelheid materiaal die we beschikbaar hebben. De site is vanaf het voorjaar 2017 in de lucht en gestaag vullen we de verschillende rubrieken. Iedere foto en elk document moet apart gescand en gecodeerd worden zodat bezoekers van de site hieraan kunnen refereren als ze er meer informatie over willen."
Wim: "Daarna maak ik de teksten erbij. Met een zoekfunctie kun je zo op verschillende manieren foto's zoeken. Bijvoorbeeld op naam of jaartal. Uiteraard gaan we heel zorgvuldig om met het materiaal dat ons is toevertrouwd. Hans scant het en daarna gaat de foto's weer terug naar de eigenaar. Maar we vragen de aanbieder ook of de rest van de familie ook akkoord is met het plaatsen van de foto's op de site. En mocht achteraf blijken dat iemand toch problemen heeft met een bepaalde foto, dan verwijderen we die alsnog."

Historie is hip
De slag om Grolle, de plaatjesactie van de Jumbo, het programma Andere Tijden op tv. Er is steeds meer aandacht en belangstelling voor onze geschiedenis, ook onder jongeren. Wim: "Als meester leerde ik op school de kinderen natuurlijk over de Tweede Wereldoorlog. Maar ik ben van '43 en mijn verhalen bleven een beetje steken bij Anne Frank en de Slag om de Grebbeberg. Het was mooi om te zien dat de kinderen dan de volgende dag op school kwamen met de verhalen van hun grootouders. Opa had met zijn verhalen de oorlog ineens heel tastbaar in Vragender gebracht. Het bijzondere daaraan was dat soms zelfs de ouders van de schoolkinderen die verhalen niet kenden van hun vader of moeder. Blijkbaar is er een bepaalde generatie die nog graag haar verhalen kwijt wil. Verhalen die ze nooit aan hun kinderen hebben verteld maar nu door alle aandacht voor onze geschiedenis toch hun weg vinden naar de nieuwe generatie. Het werkt niet om te zeggen, ga eens zitten en dan zal ik eens een verhaal vertellen' maar jongeren willen toch wel weten hoe het zit. Daarbij moet je soms even op gang geholpen worden. Alle media-aandacht, de boeken, plaatjes, foto's en filmbeelden helpen daar heel goed bij."

Zoekplaatje
Regelmatig stuitten Hans en Wim op foto's waarbij weinig tot geen informatie beschikbaar is over wie er op de foto staan, waar en waarom deze genomen is. Deze foto's krijgen op de site een plek onder de rubriek zoekplaatje. Hans: "We roepen iedereen die meer weet over deze foto's op om ons hierover te informeren. Ook ontvangen we graag foto's en verhalen van de lezers. Op die manier kunnen we het archief zoveel mogelijk compleet maken."

Voor wie niet over internet beschikt en toch graag in contact wil komen met Wim en Hans, kan een brief sturen naar Winterswijkseweg 39 7134 NC te Vragender. www.oudvragender.nl