Project 'Hof aan de Dijkstraat' wordt snel opgepakt. Foto: Kyra Broshuis
Project 'Hof aan de Dijkstraat' wordt snel opgepakt. Foto: Kyra Broshuis

Snelle aanpak Hof aan de Dijkstraat

LICHTENVOORDE- De gemeente Oost Gelre wil vaart maken met het plan Hof aan de Dijkstraat. Het plan was om een prijsvraag uit te schrijven maar dat gaat wethouder Marieke Frank niet snel genoeg.

Directe aanbesteding
“We kiezen nu voor een directe aanbesteding. Een prijsvraag levert enkel een plan op. Daarna moeten we dan nog de procedure voor de aanbesteding opstarten. We kiezen nu voor de korte route waarbij we absoluut niet willen inleveren op kwaliteit maar wel meer snelheid willen. Marktpartijen kunnen met hun plan komen om het gebied te ontwikkelen. We willen maximaal 20 wooneenheden. Er staan er al vijf waardoor het totaal straks op 25 woningen komt.” Vanuit het plan Geeft Lichtenvoorde Kleur wil de gemeente de Dijkstraat en het gebied aan de Koemstraat ontwikkelen. Het is de bedoeling dat er betaalbare en energieneutrale huurwoningen komen. De gevels aan de Dijkstraat, al jaren een zwakke plek in het centrum, moeten een klassieke uitstraling krijgen.

Direct na Bonifatiushof en Nieuwmarkt
Met de nieuwe versnelde route duurt nog steeds geruime tijd voordat de eerste steen gelegd kan worden. “Het aanbestedingstraject alleen al duurt negen tot twaalf maanden. We willen de Dijkstraat aansluitend aan de uitvoering van de bouwprojecten Bonifatiushof en Nieuwmarkt op de agenda zetten. Daarmee krijgt het gehele centrum van Lichtenvoorde een kwaliteitsimpuls. De wethouder ziet de ontwikkeling van Hof aan de Dijkstraat als een publiek-private ontwikkeling. Er komt een substantiële bijdrage van de gemeente maar het bedrag is nog niet bekend. De woningen komen er, er is absoluut vraag naar, zo zegt de wethouder.

Meer informatie over het plan Hof aan de Dijkstraat staat op www.geeflichtenvoordekleur.nl/hof-aan-dijkstraat-zoekt-bewoners.


WW in de Achterhoek daalt weer verder

ACHTERHOEK - In september daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek weer verder. Dat het goed gaat op de arbeidsmarkt blijkt ook uit het feit dat veel WW-uitkeringen korter dan een half jaar lopen.

De Achterhoek telde eind september 4.119 WW-uitkeringen. Dat waren er bijna 100 minder dan een maand eerder. Ten opzichte van een maand eerder is dat een daling van 2,2%. Daarmee zet de daling weer door, na een stabilisatie in de zomerperiode. Ten opzichte van een jaar geleden is de daling 26,6%. De daling in de Achterhoek is sterker dan landelijk.

Van de WW-uitkeringen in de Achterhoek loopt een groot deel (41%) korter dan een half jaar. Dit geeft aan dat een grote groep WW'ers pas sinds kort een beroep op de WW doet. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van de gunstige situatie op de arbeidsmarkt. De dynamiek binnen de groep mensen met een WW-uitkering is dan ook groot: er stromen veel mensen relatief snel in en uit de WW. Dit geldt echter niet voor alle WW'ers. Ruim één op de drie WW'ers moet al langer dan een jaar een beroep doen op een (gedeeltelijke) WW-uitkering.