Jan Oolthuis met de zojuist uitgereikte onderscheiding op zijn revers. Foto: Kyra Broshuis
Jan Oolthuis met de zojuist uitgereikte onderscheiding op zijn revers. Foto: Kyra Broshuis

Jan Oolthuis koninklijk onderscheiden

LICHTENVOORDE- Donderdagmiddag heeft Jan Oolthuis uit handen van burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre een koninklijke onderscheiding ontvangen. Oolthuis is gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Kyra Broshuis

Totaal verrast
Tijdens het 50-jarig jubileum van kegelclub Val Umme bij De Koppelpaarden in Lichtenvoorde wordt Jan Oolthuis verrast door de burgemeester. Samen met haar loopt de ook de familie van Oolthuis de zaal in. De burgemeester spreekt eerst haar felicitaties uit aan de club en richt zich vervolgens tot Oolthuis. De inzet van Oolthuis op het gebied van cultuur en welzijn wordt geroemd. Wanneer de burgemeester de bekende woorden ‘het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd...’ uitspreekt, valt het kwartje bij Oolthuis. Zichtbaar geëmotioneerd luistert hij, samen met zijn echtgenote, naar de opsomming van al zijn vrijwillige activiteiten voor de samenleving.

Kegelclub, Antoniushove, de Slöppers en Golf- en Countryclub Winterswijk
Zo is Oolthuis van 1968 tot 2018 medeoprichter én vrijwilliger bij de genoemde kegelclub, onder andere als penningmeester en voorzichter. Hij is de organisator van verschillende toernooien waaronder het Koningskegelen. Vanuit de kegelclub zijn er onder zijn leiding initiatieven ontplooid voor de stichting Vrienden van Antoniushove waar hij ook medeoprichter van is. “In totaal is er mede door uw inzet voor meer dan 500.000 euro ingezameld en besteed aan materialen en leuke activiteiten”, zegt de burgemeester. Oolthuis is ook bestuurslid van carnavalsvereniging ‘de Slöppers’ geweest en bestuurslid van de Seniorenraad. Daarmee was hij voortrekker van het organiseren van het Seniorencarnaval in de Antoniushove, voor mensen van de dagopvangen en voor mensen met een beperking. Sinds 1993 is Oolthuis betrokken bij de Golf- en Countryclub Winterswijk. Hij is voorzitter van de wedstrijdcommissie en Marshall, het aanspreekpunt voor de groepen én als baanbeheerder verantwoordelijk voor de veiligheid van de spelers.