Vrijwilliger van de maand oktober: André Papen bij de oliemolen bij Erve Kots. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand oktober: André Papen bij de oliemolen bij Erve Kots. Foto: Theo Huijskes Foto:

André Papen: Altijd beschikbaar voor hand- en spandiensten

ZIEUWENT - Niet dat hij geboren en getogen is in Zieuwent. Maar veel meer vanwege het feit dat hij voor iedereen klaar staat, is hij een begrip in het dorp waarin de inwoners voor elkaar beter bekend zijn onder hun bijnaam dan onder hun officiële familienaam. De deze maand tot vrijwilliger van de maand uitverkoren André Papen (69) is de nuchterheid zelve. "Stilzitten is er bij mij niet bij. Ik stel mij graag in dienst van de gemeenschap. Bovendien is training van lichaam en geest een must en dat zeker wanneer je gepensioneerd bent. Alhoewel ik wel in alle eerlijkheid moet bekennen dat het voor mij een grote opgave is om 'nee' te moeten zeggen."

Door Theo Huijskes

Het siert deze in alle opzichten door de gemeenschap Zieuwent op handen gedragen vrijwilliger, geboren in een gezin met drie kinderen, getrouwd met Lidwien Kolkman, vader van de zonen Roy en Tim en opa van kleindochter Anna Lena. Als trotse opa nog tijd over voor de kleindochter? Er verschijnt een lach op Papen's gezicht. Duidende op de woonplaats Bocholt van zoon Roy, zegt hij dat hij daarvoor wel naar het buitenland moet. "Daarbij te bedenken dat het bezoeken van zoon Tim in Nijmegen een stukje verder rijden is. Maar waar heb ik het over, eigen kinderen hebben is mooi, maar een kleinkind is pas echte rijkdom!"

De Notenkrakers
De belangrijkste basis voor zijn vrijwilligerswerk heeft André Papen gelegd bij het bekende en bovenal populaire Zieuwentse revuegezelschap De Notenkrakers. "Van deze in 1952 opgerichte club heb ik vanaf 1971 tot het eind van haar bestaan in 2002 alles op het gebied van licht en geluid verzorgd. Door de jaren heen werd de druk en vooral de belasting zo groot, dat het niet meer te doen was. Als gevolg van de geleverde kwaliteit was het succes gaandeweg van dien aard, dat men heel begrijpelijk steeds een stapje verder wilde. De jeugd kon het mede daardoor allemaal niet meer opbrengen. In feite komt het er op neer dat het hoge niveau van de revue het voortbestaan onmogelijk heeft gemaakt."

Geen reden om stil te gaan zitten. Zo is de voorheen 47 jaar, voornamelijk als belastingambtenaar werkzaam geweest zijnde André Papen thans molenaar op de historische, bij Erve Kots opnieuw opgebouwde oliemolen, waarbij hij tevens rondleidingen verzorgt. Daarnaast is hij als molenaar in opleiding actief op de Venemansmolen in Winterswijk en daarbij ook nog eens dieselmachinist op de dieselmaalderij. "Ik heb altijd interesse gehad in techniek en historie. Als een soort amateurtechneut wilde ik op jonge leeftijd reeds alles uit elkaar halen dan wel losdraaien waarbij dat mogelijk was. Toen ik in de beginjaren zestig op de mulo zat, had ik al een bandrecorder. De muziek was leuk, maar ik had eigenlijk veel meer interesse in hoe een dergelijk apparaat daadwerkelijk in elkaar stak."

Inzet voor en door Zieuwent
Zijn interesse voor de geschiedenis en dat in de breedste zin van het woord, maakt Papen waar door onder andere bestuurslid (penningmeester) te zijn van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent. Daarnaast is hij penningmeester van Schietvereniging Zieuwent. Ook is hij medeorganisator van de door Erve Kots geïnitieerde wandeltochten, alsmede van de jaarlijks, door de OVZ uitgeschreven midwinterhoorn-wandeling. Om vervolgens weer terug te komen op zijn vrijwilligerswerkzaamheden op technisch gebied, vertelt André Papen dat hij met zijn zwager ten behoeve van de dorpskerk St. Werenfridus wekelijks het uurwerk opdraait en het onderhoud daarvan verzorgt. "Omdat het uurwerk stopt na exact een week en twee uur, vereist deze bezigheid de nodige discipline. Stel je voor dat het uurwerk van deze door de gehele Zieuwentse gemeenschap omarmde kerk wordt stilgelegd. Dan is Leiden, in dit geval Zuwent, in last!"

Wanneer André eraan herinnerd wordt dat hij zich ook nog inzet voor meerdere vrijwilligersklussen, zoals die ten behoeve van biljartvereniging 't Kevelder, Stichting Fratsen (houdt zich bezig met activiteiten als houtdorp, modderdag, wandeltocht en dergelijke, ThH), geeft André Papen aan dat niet alleen hij maar veel meer Zieuwentenaren wat dat betreft hun nek uitsteken. "Voortgekomen uit het hier vroeger overal in de praktijk gebrachte noaberschap, heerst er in dit dorp een bepaalde mentaliteit, die ervoor zorgt dat er op gemeenschappelijke basis het nodige gebeurt. Een en ander heeft niet alleen een behoorlijke impact, maar zorgt tegelijkertijd voor de nodige gezelligheid onder elkaar en dat voor zowel jong als oud!", aldus André Papen.