Eppy zingt mooie luisterliedjes in de Concertainer. Foto: Martijn Koolmees
Eppy zingt mooie luisterliedjes in de Concertainer. Foto: Martijn Koolmees

Keifestival 2018: van volle bak tot intieme concertjes

LICHTENVOORDE - De nacht van de nacht, die ging afgelopen zaterdag even aan de Keistad voorbij. De grote schijnwerpers van het 33ste Keifestival waren van ver te zien. In Zieuwent dachten ze al dat ze er bij City Lido in Groenlo een sterkere lamp in hadden gedraaid. Maar nee, zelfs de grootste rockers uit Grolle kwamen dit weekend de sfeer én het bier in Lichtenvoorde proeven.

Door Annekée Cuppers

Publiekstrekker is de Fleetwood Mac-tribute bij zaal De Koppelpaarden, muziek waar het grootste gedeelte van de bezoekers mee is opgegroeid. Maar ook bij andere horecagelegenheden in het dorp is er genoeg te beleven. Van de synthersizer nederpop van Nieuwegrond tot het dampende optreden van Gunz n' Roses tribute, van grotere bands als X-Orchestra tot het intieme optreden van Tim en Niek, kortom, zo'n 1100 mensen zien die avond terecht geen reden meer om thuis bij de kachel te blijven zitten.

'Met zonder jas' van kroeg naar kroeg

Volle bak
Café Van Ooijen is mutje vol; zowel op het kleine podium waar de zes leden van The Royal Hillbilly Club het publiek verrassen met Taylor Swift's 'Shake it of' in hillbilly-style als in het café. Maar dansen is er niet bij, het publiek staat nagenoeg klemvast. Een rondje bier halen lijkt onbegonnen werk. Een vriendengroep lost het creatief op; via een doorgeefsysteem komen onder luid gejuich de toch nog redelijk gevulde bekers op hun bestemming aan..

Bij Markt5 staan wat minder mensen. Deze locatie doet dit jaar voor het eerst mee aan het Keifestival. Edsel Juliet & La Banda Loca weten het publiek met hun rytmische salsa-nummers in beweging te krijgen. Even de kou buiten vergeten en je warmen aan de Caribische feestmuziek. Ook hier loopt het naarmate de avond vordert, steeds verder vol.

Een stuk rustiger en intiemer is het in de Concertainer bij café De Zaak. Toegegeven, het is even doorbijten, 'met zonder jas' door dit koude, mistroostige stukje Dijkstraat maar een bezoekje aan De Zaak en de Concertainer zijn de moeite zeker waard. In de knusse container op het parkeerterrein van de Hamelandhal zingt Eppy in zijn Uppy met zijn volle, warme stem het breekbare 'Walking the fields of gold'. Daarna is het tijd voor het ruigere werk bij De Zaak. Raw Medicine bestaat uit voormalig bandleden van onder andere The Wild romance en Vitesse. Door de wol geverfde artiesten, dat is te horen én te zien. De basgitaar van de bassist, die naar verluid de zeventig inmiddels gepasseerd is, toont duidelijk sporen van veelvuldig gebruik maar de muziek staat als een huis en het publiek geniet volop.

Locatie Den Diek geschrapt
Zaal Den Diek is niet meer opgenomen in het programma. Jelle Spexgoor van de organisatie zegt daarover: "Den Diek heeft een supermooie zaal en prachtig podium maar wat mist, is de sfeer van een café. Hierdoor blijven bezoekers na het optreden van de band niet hangen en gaan al snel weer door naar de volgende locatie. De baropbrengsten waren daardoor niet in verhouding tot de kosten die de organisatie en Den Diek zelf moesten maken om de bands te programmeren. Daarom is besloten Den Diek niet meer in het programma op te nemen en is Markt5 in de plaats toegevoegd."

Ouderwets gezellig
Voor het vierde jaar op rij is het Keifestival in de originele kroegentochtopzet weer bijzonder geslaagd te noemen. Een van de bezoekers (50+) is blij dat het festival weer gewoon in de ouderwetse opzet plaats vindt. "Ik ben één keer met het Keifestival bij 't Zwaantje geweest maar dat vond ik helemaal niks. Op deze manier tref je in ieder café weer andere bekenden." Dat hij pas een nieuwe knie gekregen heeft en het eigenlijk een beetje rustig aan moet doen, deert hem niet. "Juist het van kroeg naar kroeg gaan, maakt het ouderwets gezellig."


www.keifestival.nl

Foto: Martijn Koolmees
Het optreden van Gunz n' Roses. Foto: Martijn Koolmees
Fleetwood Mac Tribute bij De Koppelpaarden. Foto: Martijn Koolmees
The Royal Hillbilly Club bij Tapperij Van Ooijen. Foto: Martijn Koolmees