Het jongste lid mag het logo van de Veane(k)wakers onthullen. Foto: Annekée Cuppers
Het jongste lid mag het logo van de Veane(k)wakers onthullen. Foto: Annekée Cuppers

Vriendenclub Junior krijgt eigen plek bij Vragender Veen

VRAGENDER – Een echte naam heeft het nog niet, het activiteitenterrein voor de 105 juniorleden van de Vriendenclub van Stichting Marker Vragender Veen. Maar dat was geen reden om afgelopen zaterdag het terrein niet alvast officieel te openen. Met het onthullen van de logo's en een aantal activiteiten voor de jeugd, werd het gebiedje in de bufferzone aan de rand van het Vragender Veen direct goed in gebruik genomen.

Door Annekée Cuppers

Zo'n vijftig kinderen beginnen de feestelijke dag met een speurtocht in de bufferzone. Daarna is het tijd voor de officiële openingshandeling. Voorafgaand spreekt voorzitter Frans Dorresteijn de kinderen en hun ouders toe over dat we de natuur op een goede manier moeten gebruiken en dat wat we kapot maken weer moeten repareren. Een simpele, begrijpelijke manier om duurzaamheid uit te leggen. Een goed voorbeeld heeft de Vriendenclub zelf al gegeven; alle plastic bekertjes en borden zijn vervangen door duurzaam servies waarmee de club de komende twintig jaar vooruit kan. Nu nog iets anders bedenken voor de plastic afvalzakken die her en der op het terrein zijn opgehangen, die heeft de Vriendenclub in al zijn ijver even over het hoofd gezien.

Met de onthulling van de logo's van de Juniorclub en van het natuurprogramma van de Antoniusschool, ook een veelvuldig gebruiker van het activiteitenterrein, is het terrein officieel geopend. Het terrein is ingericht met een kring boomstammetjes om op te zitten of te spelen, er wordt een schuilhut gemaakt van wilgentenen en er is een kookplek ingericht. Alle kinderen komen na Frans' toespraak de logo's bewonderen en vervolgens trekken de meesten al weer snel het bos in om te spelen. Later op de middag kunnen de kinderen nog helpen met het maken van nestkasten voor de steenuil. Ronald van Harxen weet hierover mooi te vertellen en de dode steenuil die hij heeft meegebracht vinden de kinderen reuze interessant.

Natuur beleven en leren waarderen
Maria Neumann, bestuurslid, vertelt: "De Vriendenclub Junior is een idee van Frans Boschker. Het begon met een handjevol leden, nu hebben we zo'n 105 enthousiaste kinderen, waaronder ook pubers, die regelmatig van de plek gebruik maken. Dat gaat op een hele ongedwongen manier. We bieden wel een aantal activiteiten aan maar leggen niks op. De kinderen leren zo de natuur beleven en waarderen. De een wil graag in het bos spelen, een ander knutselt een vogelkastje in elkaar of helpt mee met het bouwen van de schuilhut."

Ook de basisschool maakt gebruik van deze plek in de bufferzone. Maria: "Niet alle kinderen komen als vanzelfsprekend met de natuur in aanraking hoewel ze dat vaak wel heel fijn vinden. Door met de leerlingen de natuur in te trekken om bijen en vlinders te zoeken, breng je hen weer terug in de natuur. Door kennis over de natuur over te dragen op de volgende generaties, leren zij om deze natuur te respecteren en te waarderen. En op die manier werk je zo ook aan verjonging binnen de vereniging."

Betrokkenheid
De feestelijke middag kan rekenen op veel belangstelling. "We doen dit samen met alle vrijwilligers en ook vanuit andere gelederen van de vereniging zijn er mensen komen kijken, iedereen voelt zich echt betrokken bij deze plek." Ter afsluiting worden er pannenkoeken gebakken. Maria: "Ook dat doen we hier gewoon in de natuur, op een zelfgestookt vuurtje samen met de kinderen. En reken erop dat alles opgaat, want na zo'n dagje buiten hebben ze echt wel trek!"

Meer foto's op www.elna.nl.


www.vragenderveen.nl


Midwinterhoornwandeling in Zieuwent

ZIEUWENT - De Oudheidkundige Vereniging Zuwent organiseert op zondag 2 december in samenwerking met de Midwinterhoorngroep Lievelde voor de zesde keer een Midwinterhoornwandeling in Zieuwent en omgeving. De routes van 5,5 km, 13 km of 20 km voeren dit keer door een ander gebied dan voorgaande jaren, maar weer over rustige wegen en kerkepaden, langs boerderijen en door mooie natuurgebieden. Starten tussen 09:00 en 10:30 uur. Onderweg laten op diverse plekken blazers van de Midwinterhoorngroep Lievelde bij de vuurkorven hun melancholieke midwinterhoorns klinken.

Als pauzeplaats voor de wandelingen van 13 km en 20 km is gekozen voor een wederom verrassende plek halverwege de routes. Het start- en eindpunt is Het Witte Paard in Zieuwent. Freek Toebes van HWP biedt u hier voor aanvang van de tocht een gratis kopje koffie of thee aan. Na afloop kunt u hier (tegen betaling) genieten van een kop soep met stokbrood.

Kaarten zijn in Zieuwent te koop bij de Spar, Het Witte Paard en buurt- en clubhuis 't Kevelder, in Mariënvelde bij café Heutinck en in Lichtenvoorde bij Meneer Kees. Ook telefonisch op 06 5312 1736 of per e-mail info@zuwent.nl is mogelijk.

De bufferzone in herfsttooi.
Afbeelding
Ronald van Harxen vertelt over de steenuil.
De kookinrichting komt goed van pas om thee te zetten.
Spulletjes om steenuilkasten te maken.
De boomstammetjes zijn direct ook een leuke speelplek.
Het logo van Vriendenclub Junior van de SMVV. Onthuld door het oudste jeugdlid.
Iedereen wil even komen kijken hoe mooi het logo geworden is.
Maria Neumann (zittend met blauwe jas) te midden van andere belangstellenden.
Frans Dorresteijn spreekt de toekomstige beschermers van het Vragender Veen toe.
Lekker spelen in het bos.
De inrichting van het activiteitenterrein.
Vlnr: Frans Dorresteijn (voorzitter Juniorclub), Wim Enserink (gids en fotograaf van de zonnedauw en de weerschijnsvlinder op de logo's) en Frans Boschker (oprichter Juniorclub).