Nick te Veldhuis en Dirk Doppen koppen gezamenlijk de bal weg. Foto: Alex Oldeman

Longa 30 steelt koppositie

LICHTENVOORDE - Longa '30 heeft afgelopen zondag in een directe confrontatie de koppositie overgenomen van Rohda Raalte. In Lichtenvoorde was men met 2-1 te sterk.

Al na twee minuten spelen ging het faliekant mis aan Longa-zijde. Rohda kon op de linkerflank te gemakkelijk tot een voorzet komen, waarna Wesley Hansler te gemakkelijk in kon koppen: 0-1. Wie dacht dat Longa '30 vandaag zou gaan slabakken kreeg gelukkig geen gelijk. Longa '30 pakte het initiatief en zag dit na 18 minuten spelen beloond worden met de gelijkmaker. Nick te Veldhuis veroverde goed de bal, waarna Freek Heinsbroek de geboden kans prima afmaakte: 1-1. In het vervolg van de eerste helft had Longa '30 wat meer het overwicht, maar was de grootste kans voor Rohda Raalte. De behendige linksbuiten Edilson Coelho slalomde zich door de Longa-defensie, maar schoof de bal tot opluchting van het Longa-publiek net naast de goal.

Na rust kwam Longa '30 al vroeg op voorsprong. Freek Heinsbroek kreeg de bal van Dirk Doppen, bedacht zich geen moment en haalde hard uit. De keeper leek de bal te redden, maar pakte de bal niet goed en zag hem toch over de doellijn rollen: 2-1. Daarna leek Longa '30 op twee gedachten te hinken: of de voorsprong uitbouwen, of de 2-1 over de streep trekken. Dat laatste lukte uiteindelijk, zij het met moeite. Rohda was een aantal maal dichtbij de gelijkmaker, zo schoot Lars van Schooten een vrije trap op de lat en kopte Coelho in kansrijke positie over. In de tegenstoot kwam Longa '30 er ook een aantal keer gevaarlijk uit, maar de beslissing viel niet. Jelme Stevens en Dirk Doppen waren dichtbij met kopballen, Tim Bader raakte de bal na een goede actie niet lekker en Freek Heinsbroek had een mooie apotheose in gedachten maar zag zijn volley op het trainingsveld belanden. Daardoor bleef het bij 2-1.

RKZVC wint in extremis

ZIEUWENT - Het was een wedstrijd met twee totaal verschillende gezichten. Voor rust bepaalde het technische begaafde Be Quick 1887, dat laatste op de ranglijst staat, het spelbeeld mede omdat RKZVC ongekend slordig speelde en bijna apathisch oogde. Op slag van rust en binnen de minuut na rust had Be Quick 1887 (Haren Groningen) de wedstrijd kunnen / moeten beslissen maar toen die opgelegde kansen werden gemist, rechtte RKZVC de rug en ging op jacht naar de aansluiting.

De eerste Zieuwentse kans kwam in de 18de minuut na een mooie aanval maar de voorzet van Joey Belterman werd net geblokt evenals de rebound door Sjors Storkhorst. In de 30ste minuut kwam Be Quick op 0-1 door een benutte penalty van Arnoud Bentum. Tien minuten later had RKZVC eigenlijk gelijk moeten maken na een mooie aanval via Sjors Storkhorst en Waldo Rhebergen maar Mart Schutten schoot voor een bijna open doel naast. In plaats daarvan kwam een minuut later Be Quick 1887 na een goed uitgespeelde counter op 0-2 waarbij Toufik Faraouni als laatste beheerst afrondde. Op slag van rust had Be Quick 1887 een opgelegde kans om op dat moment de wedstrijd al te beslissen maar de vrije kopbal ging naast.

In de 59ste minuut was de eerste dreiging. Omdat RKZVC opener ging spelen, waren de counters in het laatste half uur regelmatig dreigend. De eerste daarvan was in de 62ste minuut maar Huib Jonkman was op tijd uit zijn doel. Een mooie Zieuwentse aanval in dezelfde minuut op links via Sjors Storkhorst en Joey Belterman leidde tot de aansluitingstreffer. Op 12 meter van goal schoot Waldo Rhebergen geheel vrijstaand hard de 1-2 rechts in de goal. Be Quick 1887 werd terug gedrongen en verdedigde met man en macht maar goede kansen werden het kwartier daarna niet uitgespeeld. In de 80ste minuut was een kopbal voorlangs van Harm Bokkers daarna de eerste Zieuwentse mogelijkheid. RKZVC drukte en de spanning liep op. Is dat het geluk van ploegen die bovenin spelen of de pech van ploegen die onderaan staan? RKZVC had bij de gelijkmaker dit keer wel het geluk. Freek Voogel schoot van 20 meter en zijn schot werd van richting veranderd en verdween links in de goal voor de 2-2. De gelijkmaker gaf RKZVC nog extra energie om voor de volle buit te gaan. Een schot van Mart Schutten in de 90ste minuut werd voor de doellijn geblokt. Een schot van Joey Belterman in de 91ste minuut werd gekraakt. Een kopbal van Michiel Krabbenborg in de 92ste minuut ging een meter naast. De vierde poging lukte wel. Een vrije trap van links door Waldo Rhebergen werd bij de 2de paal door Jens Schutten binnen gekopt voor de 3-2 eindstand.