De vrijwillige belastingadviseurs van de gemeente Oost Gelre: Staand van links naar rechts: Henk Veldkamp, Frans Kreileman, Johan te Bokkel, Marika van Beek, Thea Elshof, Henk van Beek, Jos van Lith. Zittend van links naar rechts: Bennie Rensing, Laurens Elferink, Jan Hummelink, Henk Peeters, burgemeester Annette Bronsvoort, Herman Scheers. Foto: Kyra Broshuis
De vrijwillige belastingadviseurs van de gemeente Oost Gelre: Staand van links naar rechts: Henk Veldkamp, Frans Kreileman, Johan te Bokkel, Marika van Beek, Thea Elshof, Henk van Beek, Jos van Lith. Zittend van links naar rechts: Bennie Rensing, Laurens Elferink, Jan Hummelink, Henk Peeters, burgemeester Annette Bronsvoort, Herman Scheers. Foto: Kyra Broshuis

Vrijwillige belastingadviseurs vullen 10.000 formulieren in

OOST GELRE - De twaalf vrijwillige belastingadviseurs van de gemeente Oost Gelre hebben recent het tienduizendste formulier ingevuld. Reden voor de gemeente om de groep in het zonnetje te zetten. De groep verzamelt zich in het trouwzaal van het gemeentehuis in Lichtenvoorde voor koffie en gebak en natuurlijk een toespraak van burgemeester Annette Bronsvoort. Ook krijgen de adviseurs een dinerbon overhandigd als blijk van waardering voor hun werk.

Door Kyra Broshuis

Hulp voor inwoners van Oost Gelre
De vrijwillige adviseurs zijn mensen met een boekhoudkundige achtergrond die inwoners van Oost Gelre helpen bij het invullen van de belastingpapieren.

'Wij helpen ouderen op het gebied van economische en juridische zaken'

Ze zijn goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en helpen bijvoorbeeld bij de aanvraag van de zogenaamde Duitse rente. Ook bekijken ze of de aanvragers mogelijk recht hebben op verschillende toeslagen of kwijtscheldingen en ondersteunen ze bij de keus voor een passende ziektekostenverzekering, zoals de collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente Oost Gelre.

Advies op economisch en juridisch gebied
Eén van de vrijwillige belastingadviseurs, Henk van Beek, vertelt over het werk van de groep: “We zijn in 2003 gestart met de aangifte van 2002. Het was een andere tijd, we moesten de, veelal oudere, mensen echt overhalen om aangifte te doen. De papieren lagen weggestopt in de keukenkastjes. In het eerste jaar hebben we 179 aangiftes ingevuld. In ons topjaar, in 2010, waren er dat 763. We helpen overigens niet alleen bij de belastingaangifte, maar bij alles op het gebied van economische en juridische zaken. Zo adviseren we bijvoorbeeld ook bij scheidingen en hebben een goede samenwerking met de notarissen in Lichtenvoorde en Groenlo.” De groep volgt geregeld cursussen om op de hoogte te blijven van de wet- en regelgeving. De hulp is echter niet voor iedereen zomaar beschikbaar, legt Van Beek uit. “Wij helpen mensen met een gematigd inkomen. We zijn geen concurrent van de commerciële belastingadviseurs en we helpen geen ondernemers.” De gemeente stuurt jaarlijks een brief naar de inwoners die 75 jaar of ouder zijn met daarin de vraag of er behoefte is aan een ouderenadviseur. De belastingadviseurs vallen onder de noemer ouderenadviseur.

Vertrouwenspositie
Dat er behoefte is aan het werk van de belastingadviseurs, is wel zeker. “We hebben al ontzettend veel geld teruggevorderd voor de inwoners van Oost Gelre. We kunnen tot vijf jaar corrigeren. Soms zie je dat mensen een kapitale fout hebben gemaakt en dan kunnen we dat gelukkig herstellen. We werken altijd op basis van vertrouwen. Je ziet regelmatig dat mensen totaal geen administratie bijhouden. Wij zorgen dan voor orde in de chaos. Het is fantastisch werk en het is mooi dat met zo’n grote groep te kunnen doen. Ieder met zijn eigen specialisatie.”

Bent u inwoner van Oost Gelre en heeft u behoefte aan informatie, advies en ondersteuning over wonen, zorg, financiën en (andere) welzijnsdiensten, dan kunt u terecht bij een van de vrijwillige ouderenadviseurs. Meer informatie op de website.


www.sameninoostgelre.nl.