Afbeelding
Foto:

'Het moet een totaalbeleving worden'

RevivEighties, zaterdag 17 november, Oude Calixtuskerk Groenlo

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORDE - 'Beleef het feest der herkenning in beeld en geluid.' Zo kondigt initiator Patrick Gierkink (53) uit Lichtenvoorde het evenement aan dat hij bedacht: RevivEighties. Een avond terug naar zijn favoriete muziekdecennium, de jaren tachtig, in de breedste zin van het woord. Locatie is de Oude Calixtuskerk in Groenlo, op zaterdag 17 november. Van jongs af aan is Patrick discoliefhebber. "Vroeger wilde ik graag DJ worden of de IT in. Het laatste is het geworden," lacht hij, "maar het is altijd wel blijven hangen. Ik was altijd groot fan van Ben Liebrand, een meester in het mixen. Hij had er een eigen radioprogramma mee in de jaren tachtig. Hij komt nog steeds op de radio, al woont hij nu in Canada. Af en toe komt hij nog naar Nederland. Ik ga weleens naar zijn avonden toe. Die man is nog steeds zo ontzettend goed. Veel wereldberoemde DJ's refereren nog steeds aan hem. Van hem heeft menigeen het geleerd. Ik hou nog steeds van zijn stijl."

Uitgebreid licht, geluid en beeld
De eighties kenden een bloeiende discoperiode. "We gingen vaak naar City in Groenlo toe. Altijd beneden naar de disco. Daarnaast ook naar Grolliwood of Trinity in Terborg. Die laatste twee bestaan niet meer. Jammer, maar er zijn nog wel genoeg discoparty's. De reden dat ik deze eightiesavond organiseer, is dat tegenwoordig zo'n avond méér mag hebben dan alleen maar een DJ die plaatjes draait. Het moet een totaalbeleving worden. Ik wil een party bieden zoals ik vind dat het zou moeten zijn. Géén diskjockey die avond maar een videojockey. Met clips, beelden op een megavideoscherm, in de gehele zaal ondersteund met beelden en fragmenten uit de jaren tachtig, aangevuld met visuals. Er is uitgebreid aandacht besteed aan licht, geluid en beeld. We mixen de sfeer van toen met de technieken van nu, te gek gewoon. Sfeer maken zorgt voor een topavond. Ik wil die speciale sfeer van toen helemaal terughalen. Er zit totaal geen commerciële gedachte achter. Ik vind dit gewoon leuk. Daar word je blij van, het moet herinneringen oproepen," is Patricks mening. "Het wordt een echte discoavond, compleet met discoballen, aangekleed met beelden die veel herinneringen op zullen roepen. Het wordt één grote muziekshow. De doelgroep is iedereen, want ik merk zelf aan neefjes en nichtjes die volwassen worden dat ze die muziek ook leuk vinden. Zelf vind ik disco nog steeds heel erg leuk, ondanks mijn vijftig plus. Ik merk dat het bij veel meer mensen nog steeds leeft. Mensen van mijn leeftijd zijn niet meer zo fanatiek, maar de wil is niet verdwenen. Wat je in je pubertijd mooi vond, blijft je op de één of andere wijze steeds bij."

Eén grote muziekshow
De avond begint om 20.00 uur. "De opening is al helemaal voorbereid. Vanaf het eerste moment wordt het al bijzonder. Daarna één grote show tot 1.00 uur. Het geluid zal goed voor elkaar zijn, ook daar is veel aandacht aan besteed. Op verschillende plaatsen staan speakers, zodat het niet alleen van voren hoeft te komen. Het hoeft allemaal niet zo hard. Je moet ook gezellig kunnen praten. Naast gelegenheid tot dansen zijn er ook zitplaatsen voor wie even wil zitten." Als onderdeel van een totale verzorging zullen hapjes op deze avond uiteraard niet ontbreken. "Alsof je naar een luxe verjaardag gaat, gewoon gekleed zoals jij je graag aankleedt, geen dresscode. Het moet gewoon een hele leuke, gezellige avond worden. Een luxe discoavond op 17 november, met heel veel herinneringen." Kaartverkoop loopt via de website of kassa op de avond zelf. "Revive!"

www.reviveighties.com


Hervelo treedt naar buiten

HARREVELD - Afgelopen weekend heeft toneelvereniging Hervelo uit Harreveld, zijn jaarlijkse uitvoering gehad in dorpshuis 't Kempken. Het stuk "Gekkenhuis in het ziekenhuis" werd tijdens de drie uitvoeringen goed bezocht en het publiek genoot van veel dolkomische taferelen.

Verschillende ziekenhuizen in Nederland haalden verleden week het nieuws waardoor het toneelstuk van Hervelo behoorlijk actueel was. Het stuk onder leiding van Marja Fuchs werd gespeeld door negen spelers waarvan één debutant, te weten Anja Oude Geerdink. Elke speler had een uitgesproken rol waarbij ze hun eigen creativiteit volop konden inzetten. Dit deed ieder op een unieke wijze, wat resulteerde in veel lachsalvo's en naderhand lovende woorden en complimenten vanuit het publiek.

Toneelvereniging Hervelo heeft een fantastisch toneeljaar achter de rug en kijkt uit naar 2019. In dat jaar staat hen een nieuwe uitdaging te wachten. In samenwerking met de beltkorenmolen 'de Hermien' die haar 200 jarig jubileum viert, wordt op 10, 11 en 12 mei 2019 een openluchtstuk opgevoerd bij de molen.