Het ambulante zorg aanreikende team met geheel links manager Doné Emaus. Foto: Theo Huijskes
Het ambulante zorg aanreikende team met geheel links manager Doné Emaus. Foto: Theo Huijskes

Nieuwe hulpverleners bieden ambulante zorg

'JIJ - bent uniek' is actief in Twente en Achterhoek

Door Theo Huijskes

REGIO - Met gebruikmaking van het alleszeggende uithangbord 'Zorg- en dienstverlening, altijd toegankelijk!', zijn sedert 1 augustus een vijftal hulpverleners in de regio's Twente en Achterhoek, en dat dichtbij in de gemeenten Berkelland en Oost Gelre, volop actief. Onder de naam 'JIJ - bent uniek' willen Doné Emaus, Sharon Wieldraayer, Nienke Schoolkate, Frank de Vries en Bernadette Jacobs alles in het werk stellen om zich in de praktijk waar te kunnen maken door naast het gebruikelijke pakket juist dat stukje extra zorg, waarnaar volgens hem zoveel vraag is, aan te kunnen bieden.

Manager/ambulant hulpverlener Doné Emaus uit Groenlo is erg enthousiast over het genomen initiatief en de vervolgens ingeslagen weg dan wel gekozen werkwijze. "Zelf ben ik al een aantal jaren werkzaam in de hulpverlening. Niet alleen in de praktijk, maar ook door het volgen van diverse afgeronde opleidingen heb ik de nodige kennis verzameld met betrekking tot de gezondheidszorg. Daarbij heb ik ook nog eens functies bekleed, waarbij ik zowel op managementniveau als dicht bij de cliënten staande de nodige ervaring heb opgedaan. Met deze achtergrond ben ik met ingang van 1 augustus aan de slag gegaan als manager en ambulant hulpverlener bij 'JIJ - bent uniek'."

Leggen van doelgerichte contacten
Manager Emaus geeft aan dat men zich, ondanks het reeds hebben van een groot aantal cliënten, nog steeds in een aanloopperiode beweegt. "Het is natuurlijk mooi en bovenal bevorderlijk voor het uit te voeren werk dat ons team gebruik kan maken van voldoende en bovenal specialistische opleidingen alsmede opgedane ervaringen, maar daar staat tegenover dat wij de eerste maanden ook willen aangrijpen om veel en met name doelgerichte contacten te leggen." Het feit dat men het werkterrein wil uitspreiden over geheel Twente en de Gelderse Achterhoek, betekent dat men te maken heeft met in totaal 22 gemeenten, te weten 14 in Twente en 8 in de Achterhoek. "Om ons doel te bereiken, willen wij derhalve alle gemeenten gaan bezoeken, daarbij zeker de talrijke Wmo-loketten aandoen en verder in gesprek gaan met huisartsen, speciale hulpteams, praktijkondersteuners en anderen. Wij voelen ons zeker niet te groot om te kunnen leren van andere organisaties. Ook zullen wij cursussen blijven volgen. Kortom, door het bundelen van krachten kun je de kwaliteit van de hulpverlening alleen maar naar een hoger niveau tillen."

Hulpverlening op korte afstand
'JIJ - bent uniek' realiseert zich terdege dat er in de huidige tijd veel zorgaanbieders op de markt zijn. "Maar wij willen ons onderscheiden en ons daarom juist toeleggen op aspecten als kleinschaligheid en betrokkenheid. Dit alles op zo'n kort mogelijk afstand van de cliënt", vertelt Emaus. "In dat verband hebben wij niet alleen de beschikking over twee ambulante hulpverleners, gespecialiseerd op het terrein van jeugd en gezin, maar ook drie ten behoeve van jong volwassenen. Daarnaast doen wij voor het inzetten van gedrags- of andere gespecialiseerde deskundigen onder andere een beroep op bijvoorbeeld Domus Dulcis Domus en Zorghuis Noalies. Wij opereren vanuit ons hoofdkantoor in Holten, zijn daarbij altijd bereikbaar, dus ook in het weekend. Zie het als een 24-uurs voorziening."