Jos Hoenderboom versnippert het KVT-pamflet onder toeziend oog van Janine Doornebal. Foto: Jos Betting
Jos Hoenderboom versnippert het KVT-pamflet onder toeziend oog van Janine Doornebal. Foto: Jos Betting

KVT viert 30-jarig jubileum met expositie

LICHTENVOORDE -De maand november staat in het teken van de 30ste verjaardag van KVT (Kreaftief in vrijetijd). Dit wordt gevierd met een viertal verrassende exposities in Den Diek. Zondag 4 november openende wethouder Jos Hoenderboom onder grote belangstelling de reeks exposities. Met kunst en cultuur hoog in het vaandel kreeg de wethouder de eer om op ludieke wijze 30 jaar KVT te versnipperen.

Door Dinès Quist

Een papierversnipperaar verscheurde het pamflet van 30 jaar KVT, geïnspireerd door het zelfvernietigende schilderij van Britse kunstenaar Banksy. "We laten de afgelopen 30 jaar achter ons en treden de komende 30 jaar tegemoet, is het idee erachter," aldus voorzitster Janine Doornebal. Dertig jaar geleden begon de KVT in de 'Eierdop', voormalig eierloods aan de Raadhuisstraat. Een jaar of tien hebben creatievelingen daar de kiem gelegd voor een zichzelf serieus nemende kunstclub. Want zo noemen ze zichzelf het liefst 'de Kunstclub' en terecht want kunstzinnig zijn ze zeker. De expositie liegt er niet om en laat vakkundig schilder- en keramiekwerk zien. Niet zo vreemd want de bijna 90 leden krijgen les van geschoolde docenten. Al 20 jaar wordt er les gegeven in Den Diek, zeven lessen in de week voor jong en oud.

Creativiteit verruimt de geest
De professionaliteit van de KVT geeft de leden de mogelijkheid om te ontdekken waar hun passie ligt en zich daarin te ontwikkelen. Kunstenares Susan Derksen geeft al 8 jaar schilderles bij KVT en heeft haar leerlingen zich zien ontplooien. "Het is mooi om te zien hoe iemand door middel van schilderen stukjes van zichzelf ontdekt." Vol trots kijkt ze naar de schilderijen aan de wand die ze heeft zien ontstaan, elk met zijn eigen verhaal. De verscheidenheid aan werken laat zien dat ieder zijn eigen stijl heeft. Gevorderden en beginners zitten bij elkaar in de groep om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Janine Doornebal geeft keramieklessen, "De combinatie inspanning en ontspanning verruimt de geest, dat is zo mooi aan creatief bezig zijn."

Creatief voor iedereen
Er is letterlijk ruimte voor iedereen want KVT geeft Galerie Lodiek de mogelijkheid om ook hun werk tentoon te stellen. Galerie Lodiek is een kunstwerkplaats voor verstandelijk beperkte creatievelingen aan de Patronaatstraat. Jos Hoenderboom ziet het grote belang van kunst. "Creatief bezig zijn biedt een mogelijkheid om zo lang mogelijk mee te doen, zeker als dat niet zo vanzelfsprekend is. Door elkaar te zien kun je elkaar begrijpen en elkaar helpen, dat doet kunst. Daarom vinden wij het als gemeente belangrijk kunst een podium te geven." Een enveloppe met inhoud bezegelt de waardering van de gemeente voor het werk van de KVT.
De komende exposities geven ook een interactief kijkje in de keuken. In het atelier kan men op zondag 11 november zelf de handen leggen aan een kleikunstwerk en op zondag 18 november zijn er teken- en schildertechnieken te leren. De laatste expositiedag wordt feestelijk afgesloten met een handmade markt. Geïnspireerd geraakt? KVT heeft nog plaats voor nieuwe leden. Kijk voor meer informatie www.kvt-lichtenvoorde.nl.

Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Afbeelding