Personeelstekorten op Achterhoekse arbeidsmarkt verdwijnen niet vanzelf

ACHTERHOEK - Door de economische groei ontstaan tekorten aan personeel, ook in de Achterhoek. Dit tekort lost niet vanzelf op. Het vereist een inspanning van zowel werkzoekenden, werkgevers als andere arbeidsmarktpartijen. Dat zegt UWV over de situatie op de regionale arbeidsmarkt bij de publicatie Regio in Beeld.

UWV ziet nu al geruime tijd dat het aantal WW-uitkeringen daalt. '2019 moet het jaar zijn dat nog meer mensen gaan profiteren', zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV. 'In slechte economische tijden zijn er minder kansen. We weten niet wanneer er een dip komt. Daarom moeten we juist nu samenwerken om mensen die langs de kant staan aan het werk te helpen.'
In 2018 groeit het aantal banen in de Achterhoek met 1,2% minder hard dan landelijk (1,9%). Doordat in 2019 de economie iets minder hard groeit, neemt ook het groeitempo van het aantal banen af. In de Achterhoek groeit het aantal banen in 2019 naar verwachting met 0,7% en landelijk met 1,4%. Eind 2019 zijn er in de Achterhoek ruim 125.000 banen van werknemers.
Werkgevers in onder andere de industrie, zorg, bouw, ICT en transport hebben steeds meer moeite om personeel te vinden. In het hele land is er een tekort aan onder meer elektriciens, (gespecialiseerd) verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs. Ook in de Achterhoek kunnen werkgevers veel vacatures voor deze beroepen moeilijk vervullen, evenals voor bijvoorbeeld CNC-verspaner en lasser.
In het tweede kwartaal van 2018 is de arbeidsmarkt als geheel in de Achterhoek krap, net als in de meeste andere arbeidsmarktregio's. In regio's met een krappe arbeidsmarkt is er relatief weinig aanbod van werkzoekenden in verhouding tot de vraag van werkgevers. Tussen beroepsklassen verschilt de spanning op de arbeidsmarkt. Voor geen enkele beroepsklasse is de Achterhoekse arbeidsmarkt meer ruim. Krapte is er op vooral voor technische beroepen en transport & logistieke beroepen. Voor ICT-beroepen is de markt zelfs zeer krap.
De personeelskrapte lost niet vanzelf op. Het aanbod van werkzoekenden valt niet altijd een-op-een te matchen met de vraag van werkgevers. Het verkleinen van de mismatch vereist een inspanning van zowel werkgevers, werkzoekenden als andere arbeidsmarktpartijen.
UWV, gemeenten, werkgevers en opleiders in de Achterhoek organiseren bijvoorbeeld mogelijkheden voor zij-instroom voor vrachtwagenchauffeur, bij- en omscholing van ICT talent of een project om meer vrouwen op te leiden voor de installatietechniek.


Opnieuw Family Day bij Intratuin

BREDEVOORT - Na een geweldige geslaagde dag vorig jaar houdt Intratuin Bredevoort ook dit jaar weer de Family Day, en wel op zondag 11 november. Dat is echt een dag voor de hele familie, van jong tot oud.

Het tuincentrum is dan weer omgebouwd in de prachtige herfst- en wintersfeer. Men kan er ideetjes op doen om huis, tuin en terras aan te kleden voor de komende wintermaanden. Er zijn allerlei demonstraties, zodat de bezoekers de kunst kunnen afkijken om later zelf thuis aan de slag te kunnen gaan. Op de kerstafdeling van Intratuin Bredevoort kan iedereen alvast kennismaken met de nieuwste trends en ideeën voor de komende feestdagen.

Natuurlijk is er medewerking gezocht met bedrijven die goed aansluiten bij de Family Day. Zo laten diverse bedrijven hun producten en expertise zien. Intratuin heeft medewerking toegezegd gekregen van Beestenbende gehaakt, Knuffels, het koor Hartgelach uit Varsseveld, Koor Rockpops uit Winterswijk, Demkes Tegelzet&Terrazzobedrijf, Triminn Hondentrimsalon, Locis Adviseurs, Mazda Winkelhorst, 't Noorden/Pannekoekbus, Ronny`s Snacks, Spar Bredevoort, Nienke Hiddink schilderkunst/Color of Life, Little Baby Gifts, Kinderopvang Bambi, Sap Stichting Aalten Promotie, Broeder en Zuster Lunchroom Aalten, Erjo maatwerk-Interieur, ECB Zonnepanelen. De kinderen kunnen zich gratis laten schminken en voor hen staat gratis popcorn en een gratis suikerspin klaar.


Gratis spullen ophalen op allerlaatste Erfmarkt

VARSSEVELD - Op zaterdag 10 november is de allerlaatste Erfmarkt bij boerderij Maandag aan de Rademakersbroek in Varsseveld.

De samenwerkende dansgroepen de Klepperklumpkes en de Vier Winden stoppen met de periodieke erfmarkten. Daarom openen zij op zaterdag 10 november nog een keer de schuur waarbij alle spullen gratis opgehaald mogen worden. Tijdens deze dag wordt van alles gratis aangeboden, van potten en pannen tot meubelstukken, van speelgoed tot curiosa, van antieke spulletjes tot fietsen en tuinmeubelen, van gereedschap tot kunst en kitsch artikelen. Deze laatste Erfmarkt wordt gehouden bij boerderij Maandag, Rademakersbroek 1 in Varsseveld van 10.00 tot 13.00 uur. Alles is in goede staat. Wees er snel bij, alles is gratis en weg=pech.