Spullen gevonden of kwijt? Meld het op iLost.  Foto: Kyra Broshuis
Spullen gevonden of kwijt? Meld het op iLost. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Gemeente blij met iLost

OOST GELRE - De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de taak ‘zorgplicht onbeheerde taken’, in normaal Nederlands de registratie en het beheer van gevonden en verloren voorwerpen. Vooral tijdens evenementen zoals de Zwarte Cross worden er ontzettend veel spullen gevonden én verloren. De organisatie van de Zwarte Cross heeft het afgelopen jaar, in samenwerking met de gemeente, de afhandeling geregeld via het programma iLost (ilost.co/nl). Dat is zo goed bevallen dat de gemeente nu blijvend met dit programma gaat werken. De verwachting is dat het systeem in 2019 wordt ingevoerd.

“Door gebruik van iLost vervullen we ook de taak voor verloren voorwerpen. We kunnen nu niks betekenen voor mensen die iets verloren zijn, omdat we dit niet registreren. Via iLost kunnen we mensen helpen door via het online platform aandacht te vragen voor een verloren voorwerp. Het is een zichtbaar en gangbaar platform voor gevonden en verloren voorwerpen.

Ook andere gemeentes en bedrijven gebruiken iLost, zoals Arriva, attractieparken, ziekenhuizen en evenementenorganisaties. Het systeem vervangt tijdrovende interne werkprocessen. “Op dit moment is het bijhouden en actueel houden van de gevonden voorwerpen tijdrovend en niet gebruiksvriendelijk. De medewerkers aan de balie hebben extra taken gekregen en hun beschikbare tijd is spaarzaam. Met iLost gaat afhandeling sneller en effectiever. Met één druk op de knop staat een voorwerp in of gaat het juist uit het systeem”, zegt de gemeentewoordvoerder.