Yvonne (rechts) houdt namens Litac de eer hoog in de G-competitie. Foto: PR

Primeur bij Litac: Competitie G-kracht

LICHTENVOORDE - Het was even wennen, maar ze stonden er echt. Voor het eerst in de geschiedenis van Litac verscheen er een tafeltennis G-team in competitieverband achter de tafel, gesteund door een flinke achterban.

Vier jaar geleden is de G-kracht groep van start gegaan met de bedoeling om ook mensen met een beperking zoveel mogelijk te laten bewegen. Daarbij worden spellen aangeboden die zoveel mogelijk aansluiten bij de mogelijkheden van deze sporters. Dit varieert van tafeltennis, schuiftafeltennis en dynamictennis tot allerlei spelvormen. Elke woensdagavond is het dan ook een waar feest hiermee bezig te zijn. Ondertussen is deze enthousiaste groep gegroeid naar 17 sporters en kent in al die jaren nagenoeg geen verloop.

De beoefenaars van het tafeltennis hebben het ondertussen zover geschopt dat zij afgelopen zomer mochten deelnemen aan de Special Olympics. De contacten die toen tot stand kwamen leidden er toe dat men uitgenodigd werd om te gaan deelnemen aan een reeds lang bestaande oostelijke competitie. Ferry, Jeroen en Yvonne mochten dan ook afgelopen zaterdag 10 november de spits afbijten tegen Twekkelerveld uit Enschede. Ze gaven meteen maar een goed visitekaartje af. Weliswaar werd met 4-5 verloren maar de krachtsverhoudingen lagen ongeveer gelijk, waarbij Jeroen en Ferry zowaar 2 tegenstanders wisten te verschalken.

Deze wedstrijden zijn voor de spelers een stimulans om dan op de oefenavonden extra gemotiveerd te zijn. Komende zaterdag volgt de uitwedstrijd in Bentelo waarna er tot de Kerst nog drie thuiswedstrijden op het programma staan.

Longa '30 door in beker

LICHTENVOORDE - In de uitwedstrijd tegen HC '03 in Drempt, heeft Longa '30 met 1-2 gewonnen. Door de overwinning zijn de Lichtenvoordenaren door in de beker.

De eerste helft waren er kansen over en weer. Longa '30 was de betere partij, maar wist dit niet uit te drukken in de score. HC '03 probeerde via de counter gevaarlijk te worden, maar bracht doelman Lankheet niet in problemen. Vandaar dat er met een gelijke stand werd gerust. De tweede helft was het spelbeeld vrijwel hetzelfde als de eerste helft. Longa '30 had veel balbezit en kreeg daarbij steeds meer ruimte. Dit resulteerde in de 0-1 die werd gemaakt door Dayani Timmerhuis. Niet lang daarna kopte Boet Kemperman, na een perfecte voorzet van Mark Elferink, de score op 0-2. HC '03 deed vlak voor tijd nog wat terug door een lage voorzet tegen de touwen te schieten, maar er was te weinig tijd om nog langszij te komen.

Door de overwinning is Longa '30 door in de beker. De competitie gaat aankomende zaterdag verder. FC Winterswijk komt dan op bezoek bij sportpark De Treffer. Indien Longa '30 de wedstrijd weet te winnen mag het zich periodekampioen noemen. De wedstrijd begint om 18:00.

Erix H1 knokt zich naar winst

LICHTENVOORDE - Na drie overwinningen op rij hadden de handballers van Erix H1 weer de aansluiting met de top in de hoofdklasse weten te krijgen en daarom leek vooraf de wedstrijd tegen laagvlieger Kwiek uit Hoogeveen een mooie kans om die positie te versterken. Dat was ook direct het grootste gevaar van deze wedstrijd, onderschatting van een tegenstander levert vaak slechte wedstrijden op die ook zomaar verloren kunnen gaan.

Of het onderschatting was, is niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat Erix niet scherp aan de wedstrijd begon. Daar waar aanvallend nog wel goed gebruik werd gemaakt van de ruimte die Kwiek weg gaf, ontbrak vooral verdedigend de scherpte totaal. Er was ook nauwelijks beleving en daar maakten de aanvallers van Kwiek dankbaar gebruik van. Erix was niet in staat deze aanvallers af te stoppen en Kwiek pakte dan ook terecht de voorsprong in die eerste helft. Kwiek scoorde vijf keer terwijl Erix maar één keer het net wist te vinden en kwam zodoende na een voorsprong van 7-6 achter te staan met 8-11. In het restant van de eerste helft was dit het beeld van de wedstrijd, Erix was niet in staat om Kwiek af te stoppen en de achterstand bleef daardoor steeds zo'n twee tot drie punten wat uiteindelijk dan ook resulteerde in een terechte ruststand van 17-19 in het voordeel van Kwiek.

In de rust werd er vooral de nadruk op gelegd dat het verdedigend een stuk beter moest. Toch bleef het beeld in de beginfase van die tweede helft hetzelfde als voor rust. Erix knokte wel maar kwam in de stand niet echt dichterbij, het verschil bleef lang drie punten. Halverwege de tweede helft kwam het kantelpunt, de krachten bij Kwiek namen af en Erix knokte door om de wedstrijd alsnog over de streep te trekken. Door vier doelpunten op rij, twee van Stijn van Zutphen die ook topscorer werd met zeven doelpunten en twee van Martin Kruip, werd een achterstand van 21-24 omgebogen in een voorsprong van 25-24. Toch was Erix niet bij machte om de voorsprong verder uit te breidden en werd het verschil nooit groter dan één punt. Het bleef dan ook spannend tot het laatste fluitsignaal maar Erix pakte uiteindelijk toch de winst met een eindstand van 34-32.