Wethouder Porskamp (r) luistert naar de uitleg van Geert Hardick. Naast Hardick staan burgemeester Bronsvoort en wethouder Bonsen. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Porskamp (r) luistert naar de uitleg van Geert Hardick. Naast Hardick staan burgemeester Bronsvoort en wethouder Bonsen. Foto: Kyra Broshuis

Restwarmte voor verwarming Antoniushove

LICHTENVOORDE - Voor de Antoniushove in hartje Lichtenvoorde wordt druk gewerkt aan nieuwe leidingen. Hier komt straks warm water doorheen dat een forse besparing betekent voor de energiekosten van het gebouw. Het is onderdeel van het plan Energiek; een burgerinitiatief van Lichtenvoordenaar Ton van de Giessen.

Door Kyra Broshuis

Water van 80 graden
Het warme water is afkomstig van de bioinstallatie aan de Boschlaan. Daar wordt afvalwater omgezet in biogas voor de opwekking van stroom. Bij dit proces komt warm water vrij waar niets mee werd gedaan. Van de Giessen kwam met het idee om dat warme water, 80 graden, te gebruiken voor de verwarming van zwembad Meekenesch. De leiding wordt nu verder doorgetrokken naar andere gebouwen zodat die ook gebruik kunnen maken van de restwarmte. De accommodaties van Longa ‘30 en De Kei zijn ook aangesloten op het systeem.

Een even simpel als geniaal idee
Geert Hardick, bestuurslid van de stichting Energiek legt uit wat er momenteel gebeurt bij de Antoniushove: “Hier wordt geboord om ruimte te maken voor de leidingen. De leiding wordt in delen aangelegd en gekoppeld. Het zwembad bespaart inmiddels tussen de 20.000 en 25.000 euro per jaar. De besparing bij de Antoniushove zal iets lager zijn.” Hardick, die zegt geen techneut te zijn, geeft de burgemeester en de wethouders uitleg over het proces. “Het is vooral mooi dat het om maatschappelijke instellingen gaat die hier baat bij hebben. Het is heel interessant om dit zo mee te mogen maken, ik leer er een hoop van.” Wethouder Bart Porskamp zegt dat het idee even simpel is als geniaal. “We zijn heel blij met dit burgerinitiatief. Het is een duurzame oplossing die ook nog eens een forse besparing op de energierekening oplevert. Een mooi initiatief van onderop die een belangrijke bijdrage levert aan onze doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn. Maar ook een groot compliment aan de directie van GMB-Waterstromen voor hun enthousiasme in dit project.”


Weekmarkt in naar nieuwe plek

LICHTENVOORDE - Er wordt al lang over gesproken maar het is nu eindelijk rond: de Lichtenvoordse weekmarkt gaat definitief verhuizen naar het marktplein richting de Korte Rapenburgsestraat tot aan de Varkensmarkt. Wethouder Marieke Frank vertelt dat de markt tijdens een aantal evenementen uitwijkt naar de oude locatie aan de Dijkstraat.

Door Kyra Broshuis

Goed voor het winkelgebied
"We hebben gesproken met de marktondernemers en met de ondernemers in Lichtenvoorde. Het is een vrij gemakkelijk traject geweest en zowel de marktmensen als de reguliere ondernemers zijn tevreden met de uitkomst. En wij uiteraard ook." Het verplaatsen van de weekmarkt is één van de plannen uit het programma Geef Lichtenvoorde Kleur. Het doel van de verplaatsing is het versterken van de economie en de aantrekkelijkheid van het winkelkerngebied in Lichtenvoorde vergroten.

Er komen geen extra plaatsen op de markt, zo vertelt de wethouder. "Met het huidige aantal marktkooplieden zit de markt vol." De verwachting is dat de weekmarkt in het voorjaar op de nieuwe plek zal worden gehouden.


Boerenwijsheid en duurzaamheid

LICHTENVOORDE - Dr. Ton Duffhues komt op donderdag 15 november 20.00 uur in de Johanneshof van de protestantse kerk Lichtenvoorde om samen met Bert Toebes boer uit Harreveld voor een lezing over boerenwijsheid en duurzaamheid.

Over boeren en tuinders en de land- en tuinbouw is veel te doen in onze samenleving. Voedsel, natuur, landschap, klimaat, duurzaamheid, het zijn onderwerpen die ons allemaal bezig houden. Dit geldt in het bijzonder voor boeren en tuinders. Het Griekse woord voor boer is 'georgos' en de oer-betekenis hiervan kent twee aspecten. De boer is schepper, hij creëert iets nieuws in de vorm van voedsel, landschap enzovoort. De boer is tegelijkertijd hoeder en beschermer, hij zorgt voor mens, dier, plant en bodem. Alles bij elkaar is de boer de drager van wat eeuwenlang met de term 'agri-cultuur' werd geduid: een manier van leven waarbij de verbondenheid met alles wat de schepping te bieden heeft centraal staat.

Op deze avond gaat dr. Ton Duffhues in op de actualiteit van het boerenleven. Hij zoomt in op de vraagstukken en dilemma's waar boeren mee worstelen, maar ook op de oplossingen die de land- en tuinbouw heeft voor maatschappelijke vraagstukken. Met het begrip 'Boerenwijsheid' houdt hij boeren én burgers, agrarische sector én samenleving graag een spiegel voor. Welke 'waarden van het land' staan bij boeren/boerinnen centraal? Hoe zit dat bij burgers/consumenten? Hoe zit dat bij u? Welke bruggen kunnen we slaan en welke verbindingen kunnen we maken, ook in deze regio en in deze gemeenschap? Iedereen is hartelijk welkom en de toegang is gratis. Meer info: Sjors Tamminga, 0544-37 27 52 of sjors.tamminga@kpnmail.nl.