De school-afgevaardigden zijn blij met de complete albums die zij in hun lessen kunnen gebruiken. Foto: Annekée Cuppers
De school-afgevaardigden zijn blij met de complete albums die zij in hun lessen kunnen gebruiken. Foto: Annekée Cuppers

Jumbo verrast scholen met plaatjesboek

LICHTENVOORDE – De Keistad is de afgelopen weken helemaal in de ban geraakt van de Jumbo-plaatjesactie. Hele buurten en families zijn met elkaar aan het ruilen geslagen om het verzamelalbum 'Met droge voeten…' vol te krijgen. Jumbo-ondernemer Pascal Bennink is blij dat de actie zo goed is ontvangen en vindt het belangrijk dat ook de jeugd de geschiedenis van haar eigen dorp leert kennen. Daarom verraste hij de basisscholen uit Lichtenvoorde en de kerkdorpen elk met twee albums.

Door Annekée Cuppers

De scholen waren uitgenodigd om bij de Pastoor Van Arsschool hun albums op te komen halen. Ben Renderink, Henk Hanselman en Godfried Nijs van de Vereniging Oudheidkunde Lichtenvoorde (VOL) waren hier ook bij aanwezig. Godfried Nijs gaf aan dat de VOL erg blij is met de actie. "We kregen zo de kans om veel van wat er al over Lichtenvoorde en de kerkdorpen geschreven is, te bundelen in een boek met een oplage van 8500 exemplaren. Dat hadden we als vereniging zelf niet kunnen bekostigen. Dat wil echter niet zeggen dat we ons voor het (winkel)karretje van de Jumbo hebben laten spannen, we waren volledig vrij in de invulling van het boek. Maar door de Jumbo-actie hebben we wel de kans gekregen om een breed publiek voor oudheidkunde te interesseren." Ook de geste van Jumbo Bennink naar de scholen toe kon op sympathie rekenen. Godfried: "Oudheidkunde is in deze niet het goede woord want dan denk je al snel aan ouderen. Maar het gaat hier eigenlijk om heemkunde, de geschiedenis van je eigen leefomgeving, je cultureel erfgoed en dat is juist voor jongeren van belang."

Pascal Bennink sprak de hoop uit dat de boeken de geschiedenislessen op school zullen ondersteunen, veelvuldig als naslagwerk gebruikt gaan worden en dat de leerlingen zo hun eigen omgeving nog meer gaan waarderen. Iedere school ontving twee albums met een complete set plaatjes die er nog wel even door de leerlingen ingeplakt moeten worden. "Of door de leerkracht", haastte een van de afgevaardigden zich te zeggen, "Ik vind het namelijk zelf ook zo'n leuk werkje!" Plaatjes sparen kan nog tot en met 1 december. Op woensdag 28 november is er van 15.00 tot 19.00 uur een ruilmiddag in clubgebouw 'De Treffer'.