Burgemeester Bronsvoort komt Hans en Fie Maters feliciteren met hun platina huwelijk. Foto: eigen foto
Burgemeester Bronsvoort komt Hans en Fie Maters feliciteren met hun platina huwelijk. Foto: eigen foto

Echtpaar Maters 70 jaar getrouwd

LICHTENVOORDE- De woonkamer van Hans en Fie Maters in Lichtenvoorde lijkt deze dagen meer op een bloemenzaak dan een huiskamer. Overal staan vazen en emmers met prachtige boeketten en in een mand liggen de meer dan 130 kaarten die het paar heeft ontvangen. Het pronkstuk staat op tafel; een prachtig bloemstuk dat de familie Maters heeft ontvangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor hun 70-jarig huwelijk.

Door Kyra Broshuis

“Onze burgemeester Bronsvoort bracht, naast een prachtig boeket van de gemeente, ook dit bloemstuk mee, vertelt het echtpaar. “We hebben ook een brief van de koning ontvangen en bloemen van de commissaris van de Koning in Gelderland. We zijn echt overweldigd door alle aandacht en felicitaties.” Meneer Maters is dan ook een bekende inwoner van het dorp; jarenlang was hij, als directeur, hét gezicht van het postkantoor. De post is een rode draad in het leven van beide echtelieden, zo legt meneer uit. “Ik werkte op het postkantoor in Elst en Fie in Velp. In Elst werd een ambtenaar ziek en Fie kwam de zieke ambtenaar vervangen. Ik was direct verliefd; ik vond het zo’n leuk kind! Het was alleen jammer dat ze al een vriendje had. Fie heeft veertien dagen Elst gewerkt en ik bracht haar elke avond, na het werk, naar de bus. Later hoorde ik op een cursus van de post dat de verkering van Fie uit was. Ik heb direct contact met haar opgenomen.”

Op 22 augustus 1948 verloofde het paar zich. Een maand later overleed de moeder van Hans. “Dat was natuurlijk heel verdrietig maar ik ben heel blij dat ik haar nog gekend heb”, zegt mevrouw. Op 9 november volgde het huwelijk. “We hebben toen heel bescheiden gehouden in verband met het overlijden van mijn schoonmoeder.” Het pasgetrouwde stel trok in het ouderhuis van Hans in Elst en in 1950 werd dochter Evertje (vernoemd naar moeder Maters) geboren. In 1953 volgde zoon Dirk. Meneer volgde diverse opleidingen om hogerop te komen en in werd in 1955 benoemd in Middelburg. In 1960 volgde een promotie en vertrok het gezin naar Gemert. “Dat was een mooie tijd. Heel anders dan in Middelburg. We woonden naast een klooster en hadden veel contact met de nonnen. Ik bracht ze met mijn auto overal naartoe”, vertelt meneer lachend. De mogelijkheid om directeur te worden in Lichtenvoorde kwam in 1965 en het gezin beleefde mooie jaren in het Achterhoekse dorp. In 1984 ging meneer met pensioen maar het gezin kon in de ambtswoning bij het postkantoor blijven wonen. Dertien jaar geleden nam het echtpaar haar intrek in de Patronaatshof.

Daar zitten ze alles behalve achter de geraniums. Meneer, (95) én mevrouw (93) zijn nog in prima conditie, helemaal bij de tijd en ogen een stuk jonger. Meneer is zelfs nog actief als vrijwilliger bij de dienst Boek aan huis én nog steeds een actief tennisser. “We zijn allebei erelid van de LTC geworden toen we 80 jaar werden. Een mooi moment om een 80plusclub op te richten. We spelen elke laatste vrijdag van de maand. Van Keifit hebben we een winterabonnement aangeboden gekregen dus we spelen het hele jaar door.” Meneer rijdt nog met plezier in de auto maar de reis naar hun zoon en zijn gezin in Terneuzen maken ze tegenwoordig per trein. “Mijn zoon vond dat een prettiger idee. We zijn echter wel uren langer onderweg…”

De receptie bij ‘t Zwaantje is inmiddels achter de rug en het was ontzettend gezellig. “Bijna alle oud collega’s van de post zijn er geweest. Fantastisch! We hebben een hele fijne dag gehad, uiteraard samen met onze twee kinderen, drie kleinkinderen én twee achterkleinkinderen”, zegt het echtpaar. En het geheim voor zo’n goed huwelijk? Meneer geeft zijn vrouw al 70 jaar elk jaar op de trouwdag een bloemstukje, opgemaakt in een potje dat ze bij het huwelijk hebben gekregen.