Vrijwilligers 'Stichting fietspaden Lievelde' halen laatste puin weg van het oude Vion-terrein. Foto: Dinès Quist
Vrijwilligers 'Stichting fietspaden Lievelde' halen laatste puin weg van het oude Vion-terrein. Foto: Dinès Quist

Oud Vion-terrein wordt natuurpark Vossenburcht

LIEVELDE - Het oude Vion-terrein in Lievelde, waar ooit slachthuis Vos stond, wordt momenteel omgetoverd tot een recreatief natuurpark. De vrijwilligers van Stichting Fietspaden Lievelde en Vereniging Lievelds Belang hebben de handen ineen geslagen en heel wat uren gestoken in de metamorfose van het terrein. Maar het park, dat vorig jaar door de gemeente is aangekocht, heeft meer in petto dan alleen recreanten vermaken.

Door Dinès Quist

Het splinternieuwe wandel-en fietspad, met de even zo nieuwe naam 'Vossenpad', kronkelt door en rondom het twee hectare grote terrein. Het Vossenpad verbindt niet alleen de kerkepaden Kolenboerpad en Lauwersdijk, maar biedt ook toegang naar het station, het Koningplein en het Bernard Vos Clubhuus.

Recreatief park
Afgelopen augustus zetten de mannen van Stichting Fietspaden Lievelde de eerste schep in het ruwe terrein. Zes van de zestien vrijwilligers haalden afgelopen week de laatste puinstukken weg, voorlopig zit hun werk er op, maar ze blijven wel verantwoordelijk voor het onderhoud van de paden. "We hebben 3 kuub hout en keien uit de vijver gehaald, dat was het grootste karwei," vertelt Frans Hulshof, voorzitter van Stichting Fietspaden Lievelde. In het midden van het veld worden boomstronken geplaatst waar kinderen kunnen spelen en er komen bankjes, daarvoor zorgt Lievelds Belang. Het park zal in het voorjaar opgesierd worden met wildbloemen en er worden bomen geplant die in de zomer de nodige schaduw bieden. Om het low budget-park financieel mogelijk te maken heeft Stichting Fietspaden, wandel- en fietsevenementen georganiseerd, de opbrengst ging regelrecht de spaarpot in. Oude stationsbankjes zijn opgeknapt en krijgen een tweede leven in het park. Lieveldse ondernemers hebben hun diensten en materieel beschikbaar gesteld om van het verpauperde terrein, in het hart van Lievelde, een mooi natuurpark te maken voor iedereen.

Innovatief park
'Voor iedereen' dat was de kerngedachte van de dorpsbewoners, toen ze mochten meedenken over de invulling van het oude Vion-terrein. Een natuurspeeltuin, camperplaatsen, crossbaan een plek voor een timmerdorp waren een paar van de vele wensen. Ook de wens om een klein deel van het terrein geschikt te maken voor woningbouw wordt onderzocht. Een werkgroep voortgekomen uit het Dorpsplan Lievelde ging ermee aan de slag. In samenspraak met de gemeente besloten zij dat er ruimte moet zijn voor al hun wensen en nog meer ideeën.
Een dynamisch terrein met mogelijkheden voor recreatie en evenementen, maar ook ruimte voor innovatieve ideeën als proefopstellingen voor duurzame energie-opwekking. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid het terrein te benutten als tijdelijke proeftuin voor ondernemers die zich bezighouden met het ontwikkelen van duurzame innovatieve bouwmethodieken. Kortom, een dynamisch park dat Lievelde op de kaart moet zetten. Niet voor niets heet het park de Vossenbrucht. Burcht wil zeggen een plek die nooit af is en altijd in ontwikkeling blijft.
"Het is de bedoeling dat de Vossenburcht van onderaf ontwikkeld wordt", vertelt de voorzitter van Lievelds Belang Joris Pape. "Het unieke aan dit park is dat het geen vast plan heeft, het moet in beweging blijven op allerlei vlakken."

Aan voormalig café Arink is ook gedacht. Er zijn plannen om het vervallen gebouw nieuw leven in te blazen. De gemeente zoekt daarvoor een exploitant met een goed idee dat aansluit bij de uitstraling van de Vossenburcht.


Pasta Italiano – open maaltijd

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 24 november organiseert boekhandel Licht een open maaltijd in 2Gether aan de Dijkstraat 13. Het menu voor de avond is in Italiaanse sferen. Verschillende pastagerechten staan op het menu. Het geheel wordt compleet gemaakt met een heerlijke soep vooraf en een mediterrane dessert. De maaltijd begint om 18.00 uur en duurt tot ongeveer 19.30 uur. Iedereen die het gezellig vindt om eens met anderen aan tafel te zitten, is hartelijk welkom. En het geeft je de gelegenheid om een nieuw contact op te doen of eens lekker door te praten.

Deelnemers aan de maaltijd betalen een eigen bijdrage van 4,50 euro. Opgave tot donderdag 22 november bij Anja Koerntjes, telefoon 06-5097 3344.

Foto: Dinès Quist