Foto: PR
Foto: PR

Plannen nieuwe Antoniushove gepresenteerd

LICHTENVOORDE - De Antoniushove, het woonzorgcentrum in hartje Lichtenvoorde, gaat compleet tegen de vlakte. Het pand is verouderd en voldoet niet meer aan de wensen van de huidige tijd, zo vertelt Liedy Vennegoor, bestuurder bij Careaz.

Door Kyra Broshuis

Nieuwbouw is de beste optie
“Dit is een traditioneel verzorgingshuis zoals dat dertig jaar geleden gebruikelijk was. Al sinds 2006 zijn we bezig met onderzoeken of we grondig gaan verbouwen óf compleet nieuw gaan bouwen. Dat laatste is de beste optie.” Het nieuwe gebouw moet de ideale huisvesting gaan worden voor ouderen met een zorgvraag en daarnaast echt een gebouw worden ‘om elkaar te ontmoeten’. “We willen dat mensen hun leven zoveel mogelijk op dezelfde manier kunnen voortzetten als ze hier komen wonen”, legt Vennegoor uit. “Daarom hebben we gekozen voor een open gebouw voor verschillende doelgroepen met technologie en domotica zodat mensen hier zo prettig en veilig mogelijk kunnen wonen.”

100 appartementen met volop daglicht
Architect Bob Hebben van bureau FAME toont de nieuwe plannen en legt uit wat de bedoeling is. “We hebben veel gesprekken gevoerd met Careaz en met de gemeente Oost Gelre en het ontwerp is steeds verder verfijnd. De plek van de Antoniushove is uitstekend en uitermate geschikt voor de ontmoetingen tussen bewoners en dorpelingen. Er wordt een buurtplein gerealiseerd in het gebouw dat voor iedereen toegankelijk is.”

Bij het tekenen van het nieuwe gebouw heeft Hebben vooral gelet op de aanwezigheid van daglicht. “Dat is ontzettend belangrijk voor mensen met dementie. In alle wooneenheden zal volop daglicht naar binnen komen. In het nieuwe plan is ruimte voor 100 appartementen, allemaal met een eigen keuken en eigen sanitair.”

Drie villa’s en dorpse pandjes
De nieuwe Antoniushove zal bestaan uit een zogenaamde parkvilla, een ‘meisjesschool’, een dorpsvilla en twee rijen ‘dorpse pandjes’. Op de plek waar vroeger de meisjesschool was gevestigd, pal naast de kerk, komt een passende bebouwing. De parkvilla komt in het achterliggende park. De gebouwen worden op de verdiepingen onderling verbonden met een glazen loopbrug. Wethouder Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre is blij met het ontwerp. “Het is een prachtig ontwerp dat uitstekend past in het programma Geef Lichtenvoorde Kleur. We hebben een uitstekende samenwerking met Careaz én met de architect.” Ook de huidige bewoners en de buurtbewoners hebben enthousiast gereageerd op de plannen. Vooral het gegeven dat het niet één groot kolossaal gebouw wordt, spreekt bijzonder aan. De planning is dat het huidige gebouw begint 2020 gesloopt gaat worden. De bewoners gaan dan naar tijdelijke huisvesting elders in de gemeente. De verwachting is dat de nieuwe Antoniushove in 2021 in gebruik kan worden genomen.

Foto: PR
Afbeelding
Afbeelding