Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist Foto:

Kitsch en Kunst voor goede doelen

OOST GELRE/HEELWEG - Allerhande curiositeiten gingen over de tafel tijdens de taxatiemiddag op 25 november in de Radstake. Daar zaten een paar verrassende items bij. Niet alleen konden mensen hun spullen laten taxeren, ook kon men daten met een kunstwerk en taxateurs gaven lezingen. Soroptimisten Achterhoek organiseerde de taxatiedag voor de tweede keer op rij, de opbrengst gaat naar twee goede doelen.

Door Dinès Quist

Met grote tassen vol kunst of kitsch, sluiten de bezoekers zondagmiddag achteraan lange rijen, in de hoop goed bericht te krijgen van de taxateur. Ruim 160 bezoekers kwamen er op af. "Een leuke opkomst," aldus Mariëlle Veldkamp, één van de organisatoren. "Vorig jaar was het zo'n succes, we dachten dat doen we nog een keer."
Vier erkende taxateurs beoordeelden potten, schilderijen, sieraden en alles wat er nog meer uit de tassen kwam. "Daar zaten een paar verrassende items bij," vertelt één van de taxateurs. "Iemand bracht een heel bijzonder 16de eeuws schilderij mee, van Maria met kind. Het zal nog door een expert beoordeeld moeten worden. Als het echt blijkt, is het een vermogen waard." Een uit hout gesneden Jezusbeeld dat iemand meenam, was ook één van de verrassende stukken van de dag. Evenals een imposante statenbijbel van 20 centimeter dik en een halve meter lang. De taxateurs zijn tevreden over de vondsten van de dag.

Kunst-daten
Mensen konden tijdens de taxatiemiddag ook speed daten met een kunstwerk. "Anders kijken naar kunst, dat is het idee van kunst-daten," vertelt kunstenares Natasja Scharenborg. "Je gaat voor een kunstwerk zitten en krijgt vragen als: Wat vindt je van me? Hoe zie ik eruit? Heb je een match met het kunstwerk dan is er de mogelijkheid het werk op proef drie weken mee naar huis te nemen en te ontdekken of de relatie een langer leven beschoren is, en kun je ervoor kiezen het werk te kopen."
Regionale kunstenaars hebben hun kunst beschikbaar gesteld om mee te daten.

Opbrengst voor goede doelen
Soroptimisten organiseert evenementen om geld in te zamelen voor goede doelen over de grens en in de regio. Afdeling Soroptimisten Achterhoek telt 25 leden en is blij met deze geslaagde taxatiemiddag. Met de opbrengst van het evenement vullen ze de kas van twee goede doelen: Stichting Kalinga en Achter de Regenboog.
Kalinga zat in 2017 ook al in het programma van de Soroptimisten kreeg afgelopen zondag een prachtig bedrag van de opbrengst van de taxatiedag van vorig jaar. Maar liefst €3947,58 mocht Kalinga in ontvangst nemen om kinderen in de Filippijnen te helpen naar een betere toekomst.

Stichting Kalinga helpt kansarme kinderen, die leven van de vuilnisbelt 'Payatas' in de Filippijnen. Kalinga heeft een lagere school opgericht, biedt de kinderen zes jaar gratis onderwijs en helpt ze naar een vervolgopleiding. Het tweede goede doel dat Soroptimisten steunt met de opbrengst is de landelijke organisatie Achter de Regenboog. Deze stichting ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare met advies en lotgenotenweekenden.

Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist
Taxateur beoordeelt herbarium. Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist