Burgemeester Bengevoord van Winterswijk en burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre ondertekenen het strategiedocument voor grensoverschrijdende samenwerking. Foto: Kyra Broshuis
Burgemeester Bengevoord van Winterswijk en burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre ondertekenen het strategiedocument voor grensoverschrijdende samenwerking. Foto: Kyra Broshuis

D66 kiest voor groen en goede financiën

De voorlaatste raadsvergadering van dit jaar stond in het teken van de financiële situatie van der gemeente. Tevens lag er een motie voor om de schoolpleinen in Oost Gelre te vergroenen. Uit de tweede bestuursrapportage Oost Gelre waarbij aangegeven wordt hoe Oost Gelre het in het eerste gedeelte van 2018 financieel het heeft gedaan bleek dat er hele grote verschillen zaten in onderdelen van de begroting. Sommige onderdelen van de begroting van dit jaar bleken te veel af te wijken.
Soms een half miljoen per onderdeel van de voorgenomen financiële keuzes die door de raad gemaakt waren. De D66 fractie heeft aangegeven dat dergelijke afwijkingen niet toelaatbaar zijn.

Al vaker hebben wij erop aangedrongen om scherper aan de wind te begroten. Maar vooral je als college te houden aan de vastgestelde begroting. De financiële situatie van Oost Gelre is toch al niet rooskleuring. Onze fractie zal de komende tijd de vinger aan de pols houden wat betreft de financiële huishouding van de gemeente. In de eerstvolgende raadsvergadering van 18 december zullen de belastingverordeningen vastgesteld moeten worden. De D66-fractie zal hierbij een kritische houding aannemen. Tenslotte gaat het om geld van de belastingbetaler.

Ook kwam er een motie in de raad voorbij om de schoolpleinen te vergroenen. Stoeptegel eruit, groen erin. Onze fractie heeft deze motie van harte ondersteund. Het is zeer belangrijk dat wij als samenleving alles in het werk stellen om te kiezen voor vergroening en duurzaamheid. De motie haalde het echter niet. De coalitiepartijen CDA en VVD vonden het niet belangrijk genoeg deze motie te steunen, ondanks het feit dat de provincie een subsidie beschikbaar heeft voor ieder schoolplein dat vergroend wordt. De coalitie geeft steeds aan voor vergroening en duurzaamheid te zijn, maar wanneer puntje bij paaltje komt geven zij niet thuis.

Namens de D66 Fractie Oost Gelre
Jerry van der Meulen 06 – 40 60 61 71
Linda van der Berg. 06 – 20 66 35 04
Jarno Hilge 06 – 22 60 06 24


Burgemeesters regio
ondertekenen
samenwerkingsverband

OOST GELRE - In het Brouwersnös in Groenlo is maandagmiddag het strategiedocument voor overschrijdende samenwerking getekend door de burgemeesters van Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Gemeente Oude IJsselstreek en Winterswijk. Ook de Bürgermeisters van Stadt Bocholt, Stadt Borken, Stadt Isselburg, Stadt Rhede, Gemeinde Südlohn, Stadt Vreden en Kreis Borken hebben getekend. Namens de Euregio tekende burgemeester Bengevoord van Winterswijk.

Door Kyra Broshuis

Zes speerpunten
Alle partijen hebben als gezamenlijk doel de samenwerking te verbeteren en richten zich daarbij op zes speerpunten: de arbeidsmarkt, ondernemingen, opleiden, toerisme & cultuur, sport & gezondheid en mobiliteit & bereikbaarheid. Er is een bestuursteam ingesteld dat zich in zal zetten voor een Duits-Nederlandse grensregio. De opdracht van het team is de grensoverschrijdende samenwerking en lobby in de grensregio Achterhoek-Kreis Borken te sturen.

De Grenzhoppers
Het strategiedocument is opgesteld in samenwerking met Grenzhoppers; een vrijwillig samenwerkingsverband van Nederlandse en Duitse gemeenten, ondernemingen en sociaal-culturele organisaties in de regio Achterhoek en Kreis Borken. Doelstelling is een betere grensoverschrijdende samenwerking door toenadering en informatie-uitwisseling. De Grenzhoppers zijn actief sinds juni 2016.