De gemeenteraadsvergadering zijn live te volgen via www.oostgelre.nl. Foto: Kyra Broshuis
De gemeenteraadsvergadering zijn live te volgen via www.oostgelre.nl. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Live volgen raadsvergaderingen eenvoudiger

GROENLO - De raads- en commissievergaderingen van de gemeente Oost Gelre zijn altijd openbaar; iedereen die belangstelling heeft kan plaatsnemen op de publieke tribune. Daarnaast zijn de vergaderingen ook thuis te bekijken via een livestream. Het aantal kijkers is nog beperkt en het is lastig om de livestream te vinden. Het aantal kijkers moet omhoog, vindt ook OOG. Ronald Willering van de partij heeft daarom gevraagd of er niet een directe link op op de homepage van de gemeente kan komen.

Door Kyra Broshuis

"De afgelopen begrotingsraad werd door 95 mensen bekeken, kort- dan wel langdurig. Dit is best een mooi resultaat. Toch kost het best de nodige muisklikken om bij de gewenste informatie of bij de livestream van de gewenste vergadering te komen. De gemeenteraad moet zichtbaar zijn, dit geldt zeker ook voor de website, en een plekje op de voorpagina zodat in één oogopslag naar de gewenste informatie of livestream kan worden geklikt lijkt ons logisch", zo stelt Willering. Hij wil van het college weten of er iets gedaan kan worden aan de vindbaarheid. Wethouder Bonsen is snel en helder in zijn antwoord: "Wij zijn dezelfde mening toegedaan. Er komt een directe link op de homepage van www.oostgelre.nl, die is voor de volgende raadsvergadering operationeel. Overigens kunnen de vergaderingen ook op een later tijdstip teruggekeken worden." Alleen de raadsvergaderingen zijn live te bekijken, van de commissievergaderingen komt alleen een audioverslag beschikbaar. De eerstvolgende raadscommissievergadering is op 4 december, op 18 december is er weer een raadsvergadering.


Boerenbond Zieuwent krijgt 150.000 bijdrage

OOST GELRE - Het college van Oost Gelre wil 149.999 euro bijdragen aan de verbouw van het Boerenbondgebouw in Zieuwent. In het gebouw moeten vijf wooneenheden komen voor jongeren.

Naast het bedrag van de gemeente wordt ook de provincie gevraagd om 250.000 bij te dragen, vertelt wethouder Marieke Frank. "De totale investering bedraagt 1.185.299 euro. Dat is een fors bedrag omdat er geen sprake is van een standaard gebouw en verbouw altijd duurder is dan efficiënte nieuwbouw." De gemeente vindt het belangrijk dat de cultuurhistorische waarde van het Boerenbondgebouw, in de volksmond de Welkoop, behouden blijft. "Dit is één van de laatste overblijfselen van het coöperatieve gedachtegoed dat vroeger voor de agrarische sector erg belangrijk was."

Het gebouw gaat terug naar de vorm die het had in de jaren twintig van de vorige eeuw, dat is dus zonder de silo. Voor de subsidietoekenning eist de gemeente dat de aanvangshuur niet hoger mag zijn dan 525 euro per maand. Toekomstige huurmutaties mogen niet afwijken van het gemiddelde van de huurstijging die de corporaties in de Achterhoek berekenen.

De BondGenoten
De grote aanjager van dit project zijn de De BondGenoten, negen Zieuwentenaren met hart voor hun dorp. De Boerenbond is hun eerste project. Het overleg tussen de BondGenoten en de gemeente Oost Gelre is voorspoedig verlopen, zo zegt de wethouder. "We hebben veel met elkaar overlegd maar we kunnen helaas niet aan alle wensen voldoen. De groep wilde graag een woontoren met twee maisonnettes maar dat werd te duur. De woningen zouden, financieel gezien, dan niet geschikt zijn voor starters op de arbeidsmarkt." Als de gemeenteraad ook akkoord gaat met de plannen, kan er in 2019 gebouwd gaan worden in Zieuwent.


Tegenlicht Meet Up: de invloed van Amazon.com

BREDEVOORT - Het is inmiddels de grootste winkel ter wereld: Amazon. Met de laagste prijzen en de snelste levertijden is de klant koning. Maar welke prijs betaalt de samenleving? Vrijdag 7 december staat de maatschappelijke invloed van Amazon centraal in de Tegenlicht Meet Up Bredevoort.

We leven in het internettijdperk. We profiteren ervan, maar maken ons ook wel eens zorgen over de keerzijdes. Hoe ziet de winkelstraat eruit als winkels één voor één worden weggeconcurreerd door het internet? Wat betekent het voor onze vrijheid dat onze online data worden geregistreerd en doorverkocht? Weegt het gebruiksgemak van de individuele consument op tegen de maatschappelijke consequenties van online bedrijven? Wat staat er op het spel bij een bedrijf als Amazon waar flexibele pakketbezorgers zonder secundaire arbeidsvoorwaarden financieel worden uitgeknepen? Hoe klantvriendelijk is Amazon door massaal belasting te omzeilen, maar tegelijkertijd massaal gebruik te maken van publiek gefinancierde wegen?

Tijdens de Meet Up verkennen we de verregaande ambities van het internetbedrijf en diens impact op de samenleving. Aan de hand van fragmenten van de Tegenlicht-uitzending zal vervolgens met het publiek en met Pepijn Kok (Hoofd Fraude-monitoring bij ABN AMRO) en de Aaltense Joost Jansen (studeert af op Business Information Technology en Cyber Security) gediscussieerd worden over de steeds groter wordende macht van Amazon. De avond begint om 19.00 uur met de uitzending van Tegenlicht. Om 20.00 uur begint de discussieavond. Entree gratis. Reserveren? Graag! koppelkerk.nl of 0543-216 005. Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort