In Zieuwent worden appartementen gerealiseerd in de oude Welkoop. Foto: Kyra Broshuis
In Zieuwent worden appartementen gerealiseerd in de oude Welkoop. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Meer woningen in de kleine kernen

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre wil de leefbaarheid in de kleine kernen optimaliseren. Wonen is daarbij een heel belangrijk thema, zo zegt wethouder Jos Hoenderboom. “Wij zijn als college ontzettend blij met de afspraken die we nu hebben gemaakt met de Dorpsbelangenorganisaties. We gaan nu echt plannen uit de Leefbaarheidsvisie Kleine Kernen ten uitvoer brengen.”

Door Kyra Broshuis

Woningen voor ouderen en jongeren
Er is op dit moment te weinig woonruimte voor jongeren en daardoor trekken ze weg, zo blijkt uit de visie. Ook hebben ouderen te weinig mogelijkheden om kleiner te gaan wonen en dat belemmert natuurlijk de doorstroming. “We hebben, om nu echt aan de slag te kunnen, twee programmamanagers aangesteld. Het is belangrijk dat we intern de zaken goed op orde hebben; dan kunnen we efficiënt werken aan woningbouw in de kleine kernen.”

Vragender, Lievelde en Mariënvelde gaan voor
Wethouder Bart Porskamp legt uit dat er al verschillende lopende initiatieven zijn. “Dat zijn plan Wellink in Zwolle en het plan van de Boerenbond in Zieuwent. De komende raadsvergadering staat het plan Welkoop op de agenda, dus we zijn al goed op weg. Het is mooi dat er initiatieven uit de kernen zelf komen, dat zien we graag. We willen bouwmogelijkheden in alle kernen creëren. Daarom is het zo belangrijk dat we intensief samenwerken met de dorpsbelangenorganisaties; zij zijn de oren en ogen in de kernen.” Het college zegt dat de aangekondigde vergrijzing een paar jaar is doorgeschoven. “De krimp treedt dus wat later in werking. We gaan per kern de behoefte aan woningen in beeld brengen. De visie is een gezamenlijk plan voor alle kernen. Het is zo dat Vragender, Lievelde en Mariënvelde nu de grootste prioriteit hebben, daar gaan we mee beginnen”, aldus Hoenderboom.

Omhoog bijstellen
Tot 2025 mogen er, volgens de regionale afspraken, nog 250 woningen worden gebouwd in Oost Gelre, maar Porskamp wil graag nieuwe afspraken maken. “Er zijn gewoon meer huizen nodig in de Achterhoek en ook in onze gemeente. Ik heb goede hoop dat het aantal omhoog gaat.”


Wonen in de Achterhoek en Oost Gelre: de cijfers

OOST GELRE - Hoe zit het nou precies met het wonen in de Achterhoek en dan met name in de gemeente Oost Gelre? Dat is te lezen in de Woningmarktmonitor Achterhoek 2018. Deze monitor kijkt terug op de resultaten in het jaar 2017. Het is duidelijk dat er sprake is van een grote inhaalslag op de woningmarkt. De prijzen zijn gestegen en het beschikbare aanbod is gedaald tot het niveau van vóór de crisis op de woningmarkt. Naast kwantitatieve afname is het zo dat het aanbod kwalitatief niet voldoende aansluit bij de vraag.

Door Kyra Broshuis

De bevolkingsontwikkeling
De bevolking nam sinds 2005 ieder jaar af, maar vanaf 2015 zien we een toename. Dit is het gevolg van de (extra) instroom van asielzoekers en vergunninghouders. De huishoudensgrootte in de Achterhoek is hoger dan het landelijke gemiddelde. In de Achterhoek (totaal) is er sinds 2011 een sterfteoverschot. De natuurlijke aanwas bedraagt minus 618. De gemeenten Berkelland en Oude IJsselstreek, gevolgd door Bronckhorst, hebben het grootste sterfteoverschot. Doetinchem, Winterswijk en Oost Gelre kenden vanwege de migratie een groei in 2017. De gemeente Oost Gelre heeft in de jaren vanaf 2015 elk jaar een positieve bevolkingsontwikkeling gekend.

De woningvoorraad
De woningvoorraad in de Achterhoek bestaat voor ruim 30% uit huurwoningen en voor bijna 70% uit koopwoningen.

Woningaanbod sluit kwalitatief onvoldoende aan bij de vraag

Doetinchem heeft procentueel de meeste huurwoningen en Oost Gelre de minste. De meeste koopwoningen staan (relatief gezien) in Oost Gelre, Berkelland en Aalten.

Huurwoningen
Er werden in 2017 2.034 woningen opnieuw verhuurd door de woningcorporaties. De vraag naar sociale huurwoningen in de Achterhoek loopt op, in 2017 nam opnieuw het aantal reacties toe. Er is geen structurele leegstand in de sociale huursector. De actieve inschrijfduur is langer geworden.

Koopwoningen
De woningmarkt trok in 2017 enorm aan. In dat jaar waren er 3.445 transacties. Dit is het hoogste aantal sinds 2005. Het aantal te koop staande woningen neemt af en de vraag is relatief groot. Afgelopen jaar daalde de gemiddelde theoretische verkooptijd van 14,8 naar 8,1 maanden. In 2014 was dit nog 37,3 maanden. Tot begin 2017 was er in alle Achterhoekse gemeenten sprake van een kopersmarkt, maar in 2017 is dit beeld veranderd. Alleen in de gemeenten Aalten, Bronckhorst en Oost Gelre is nog sprake van een kopersmarkt, terwijl de andere gemeenten getypeerd kunnen worden als verkopersmarkt. Tussen 18 januari 2018 en 6 november 2018 is het aanbod in Oost Gelre het hardst gedaald.

In Zwolle wordt gebouwd op plan Wellink. Foto: Kyra Broshuis