Enkele midwinterhoornblazers. Foto: PR
Enkele midwinterhoornblazers. Foto: PR

Midwinterhoornwandeling rondom verrassend Lievelde

LIEVELDE – Wandelen door het verrassende landschap rondom Lievelde met onderweg de mystieke en melancholieke geluid van midwinterhoornblazers. De negende editie van de midwinterhoornwandeltocht op de derde Adventszondag, zondag 16 december, belooft weer een prachtige tocht te worden langs bijzondere plekjes. De start is traditiegetrouw bij Kaasboerderij Weenink en er is keuze uit drie afstanden (15, 10 of 7,5 kilometer). De start is tussen 09.30 en 11.30 uur en de kosten bedragen 8 euro.

Deelnemers wacht een volledig verzorgde wandeltocht. Bij de start biedt Kaasboerderij Weenink een kopje koffie of thee met iets lekkers aan. Onderweg kan men genieten van 'de olde roope' en zich bij de vuurkorven even opwarmen. Bij de pauzeplaats is er warme chocolademelk of glühwein en gelegenheid voor een sanitaire stop. Bij terugkomst wacht de wandelaars een heerlijke kop erwtensoep van Lidy.

De organisatie van de midwinterhoornwandeling is in handen van kaasboerderij Weenink en de Midwinterhoorngroep Lievelde. Margret Spekschoor en Tonnie Klein Gunnewiek, de schoonzus en zwager van Peter Weenink, zijn verantwoordelijk voor het uitzetten van de route. Zij wandelen veel en ontdekken telkens nieuwe mooie plekken rondom Lievelde. Deze delen zij zondag 16 december graag met de deelnemers van de midwinterhoornwandeltocht. www.kaasboerderijweenink.nl


Gemengd Koor Lichtenvoorde brengt 'Betlehems stjärna'

LICHTENVOORDE - Eigenlijk al niet meer weg te denken uit de Lichtenvoordse geschiedenis; het jaarlijkse kerstconcert van het Gemengd Koor Lichtenvoorde. Dit jaar op zondag 16 december om 15.00 uur in de Sint Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde.

Tijdens alweer het 46ste kerstconcert brengt het koor een gevarieerd programma van sfeervolle kerstmuziek ten gehore. Er wordt gezongen in het Nederlands en in andere talen. De muziek, waaronder vier mooie Christmas-carols, is van beroemde componisten zoals David Willcocks, G.F. Handel en Benjamin Britten. Het koor heeft extra geoefend op een Zweeds kerstlied: "Betlehems stjärna"(ster van Bethlehem), muziek van Alice Tegnér. Het opleidingsorkest van Sint Caecilia, onder leiding van Marijke Druif, bestaat uit zowel jonge als volwassen muzikanten en zij zullen met veel enthousiasme een instrumentale bijdrage leveren.

Als slotlied is dit jaar gekozen voor 'Eer zij God in onze dagen' waarbij alle aanwezigen zijn uitgenodigd om mee te zingen. Het Gemengd Koor Lichtenvoorde staat onder leiding van dirigent Jan Draaijer, Bas Tieltjes neemt de begeleiding op piano voor zijn rekening.
De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage na afloop wordt zeer gewaardeerd.


Midwinterfair bij Erve Kots met Dick van Altena

LIEVELDE - De zestiende editie van de Midwinterfair bij Erve Kots in Lievelde vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 december. Vanwege het succes van voorgaande edities slaat de Compagnie Grolle zijn kamp weer op in het openluchtmuseum. De groep toont op levensechte wijze hoe mensen woonden, werkten, leefden en streden in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Ook worden de oude ambachten als touwslaan, mandenvlechten en kaarsen maken getoond. De rosoliemolen, de klompenmakerij, de smederij en zagerij zijn in bedrijf, en daarnaast worden allerlei 'nieuwe' ambachten getoond, zoals de dry brush-techniek, diamond painting en kralenwerk. Voor de kinderen zijn er allerlei dingen te beleven. Zij kunnen bijvoorbeeld een klomp beschilderen, broodjes bakken, mozaïeken, een snorrebotje maken of een workshop lipdub volgen. Dit alles wordt omlijst met muziek, midwinterhoorns en allerlei kramen met heerlijkheden. En of je nu wel of niet van bier houdt, het proces van het maken van bier blijft interessant om te zien. Dat kan in 't Brouwhoes. Op zondag 30 december komt singer-songwriter Dick van Altena optreden. Zijn muziek past prima bij de sfeer en de tijd van het jaar; hij is één van de prominente medewerkenden aan het kerstconcert van Omroep Gelderland. De Midwinterfair duurt beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Entree is 4,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. www.ervekots.nl


Het Gemengd Koor Lichtenvoorde tijdens een eerder kerstconcert. Foto: PR
Dick van Altena. Foto: Henriette Hoffs