Een aantal van de deelnemers aan het werkbezoek samen met Tweede Kamerlid John Kerstens (vierde van rechts). Foto: PR
Een aantal van de deelnemers aan het werkbezoek samen met Tweede Kamerlid John Kerstens (vierde van rechts). Foto: PR

PvdA met prominenten op werkbezoek bij Voedsel- en KledingBank

OOST GELRE - Vrijdag 30 november was de Partij van de Arbeid Oost Gelre en Winterswijk de hele dag op pad voor inspirerende en informatieve werkbezoeken. De belangrijke en onmisbare werkzaamheden van de Voedselbank Oost-Achterhoek te Lichtenvoorde en de KledingBank Winterswijk e.o. stonden centraal tijdens deze dag. Tweede Kamerlid John Kerstens en Provinciale Statenlid Anna-Lena Penninx waren op uitnodiging van PvdA ook aanwezig.

In de ochtend waren de PvdA'ers welkom bij het regionaal distributiecentrum van de Voedselbank Oost-Achterhoek in Lichtenvoorde. Vanuit deze locatie vindt de coördinatie en bevoorrading plaats voor de verschillende uitgiftepunten in de Oost-Achterhoek. Na een informatieve toelichting door de voorzitter van de Voedselbank werd de groep rondgeleid door het gebouw. Alle facetten van het werk van de Voedselbank kwamen aan bod. Op bevlogen wijze werd toegelicht hoe iedere week honderden Achterhoekse huishoudens worden voorzien van een voedselpakket. De Voedselbank levert hiermee een niet te onderschatten bijdrage aan de bestrijding van armoede. Tevens wordt de verspilling van goed voedsel tegengegaan. Met dank aan vele leveranciers, bedrijven, instellingen en bovenal de zeer gewaardeerde vrijwilligers is er een goedlopend netwerk ontstaan waardoor wekelijks honderden voedselpakketten kunnen worden aangeboden. De aanwezigen waren onder de indruk van de professioneel georganiseerde organisatie die volledig draait op de inzet en betrokkenheid van tientallen vrijwilligers.

Aansluitend was het tijd voor een presentatie en rondleiding bij de KledingBank Winterswijk e.o. Deze relatief jonge organisatie, die afgelopen oktober haar eerste lustrum vierde, heeft in korte tijd laten zien dat zij voorziet in een behoefte. In 2017 heeft de KledingBank meer dan zevenhonderd klanten kunnen helpen. De KledingBank wordt draaiende gehouden door tientallen vrijwilligers die zorg dragen voor de organisatie, het sorteren, de voorraad, het aanbod in de winkel en de begeleiding van de klanten. Vorige maand bezocht de PvdA-fractie het Vincentiushuis in Groenlo, waar eveneens met veel inzet van veel vrijwilligers een winkel voor tweedehands kleding en goederen wordt gerund, en dat al decennialang. Alle opbrengsten komen daar ten goede aan mensen die het moeilijk hebben. De Partij van de Arbeid Oost Gelre hecht veel waarde aan deze organisaties die zich belangeloos inzetten voor plaatsgenoten die het moeilijk hebben.

PvdA Tweede Kamerlid John Kerstens was onder de indruk van het vele werk dat verzet wordt en de honderden burgers uit Oost Gelre en omstreken die geholpen worden. Kerstens zag ook dat er nog heel veel werk verzet moet worden om de armoede terug te dringen, maar dat organisaties als de Voedselbank Oost-Achterhoek en de KledingBank essentieel zijn in de dagelijkse hulp aan Achterhoekers die het moeilijk hebben.

PvdA-fractie Oost Gelre
Annelies Donderwinkel & Richard Klein Tank