Vrijwilliger van de maand december: Jos Lageschaar uit Vragender. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand december: Jos Lageschaar uit Vragender. Foto: Theo Huijskes

'Mister KSV' bij Kombinatie Sportleven Vragender

VRAGENDER - De populaire oud-voetbalprof en International Sjaak Swart mag landelijk dan wel te boek staan als 'Mister Ajax', in Vragender doet de in dit dorp alom omarmde Jos Lageschaar als 'Mister KSV' zeker niet onder voor de inmiddels 80-jarige Amsterdammer. Is de in Muiderberg geboren Swart weliswaar benoemd tot Bondsridder van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, op De Bult in Vragender kan die toegekende onderscheiding niet in de schaduw staan van het meer dan verdiende Erelidmaatschap van de dorpsclub KSV, toegekend aan de in Zwolle bij Groenlo geboren 65-jarige Jos, alias 'Charley' Lageschaar.

Door Theo Huijskes

Een inleiding die voor de lezer van deze krant, in ieder geval voor degenen die de hoofdpersoon in deze bijdrage van dichtbij kennen, als muziek in de oren klinkt. De persoon in kwestie is er vrij nuchter onder. "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg", is zijn eerste reactie. "Al het vrijwilligerswerk dat ik verricht voor de gemeenschap in het algemeen en voor de club, 'mijn' club KSV, in het bijzonder, doe ik met verschrikkelijk veel plezier. Daarbij ben ik iemand van het compromis, iemand waarbij in welke vorm of hoedanigheid dan ook de samenwerking voorop staat en dus iemand die een hekel heeft aan ruzie. Trots en blij ben ik dan ook dat ik gedurende mijn lange periode als vrijwilliger, en dat in het bijzonder bij de voetbalclub KSV, zelden of nooit een probleem met iemand heb gehad."

Manusje van alles
Wanneer bij een club het begrip 'Manusje van alles' op iemand van toepassing is, dan is dat zeker op Jos Lageschaar. Naast het jaren achtereen bedrijven van de actieve voetbalsport bij zowel de junioren als de senioren, heeft deze clubman onvoorstelbaar veel betekend voor KSV. Vrijgezel Lageschaar, wonende aan de Pastoor Scheepersstraat in Vragender en dat als 'Noaste noaber' van het KSV-complex, werd mede daarom in 2017 door de gemeente Oost Gelre volkomen terecht gekroond als clubheld van het jaar.

Een echte verenigingsman, getrouwd met zíjn club KSV

Ga er maar aan staan: inmiddels ruim 55 jaar lid, reeds 40 jaar zitting in het hoofdbestuur en dat voornamelijk als vertegenwoordiger van de jeugdafdeling, 35 jaar jeugdtrainer, 25 jaar elftalbegeleider van KSV 1, 26 jaar verenigingsconsul en daarnaast ook nog eens verenigingsscheidsrechter, grensrechter, lid van de vrijwilligersgroep, die iedere maandagmorgen en vrijdagmiddag van de partij is, lijnentrekker, klusjesman, als buurman trouwe bewaker van het sportpark De Bult en ga zo maar even door. Kortom een echte verenigingsman, die niet is getrouwd met één van de vele aanbidsters in Vragender en omgeving, maar wel met de club KSV!

Vrijgezel, maar niet alleen
Gezeten in zijn geriefelijke, zowel letterlijk en figuurlijk aangemerkte ééngezinswoning, moet Jos Lageschaar niets weten van al die lofzangen. "Daarnaast bevalt het vrijgezellenleven mij prima. Ik voel mij absoluut niet eenzaam. Stel je voor dat ik op 65-jarige leeftijd iemand bij mij in huis krijg, die de lakens komt uitdelen", aldus de ook wel als Charley Lageschaar aangemerkte vrijwilliger van deze maand. "Ik ben een groot liefhebber van humor en houd van een geintje, de reden dat ik al op zeer jonge leeftijd die bijnaam kreeg aangemeten. Dat gebeurde ook in de bouw, waarin ik 46 jaar voornamelijk als metselaar werkzaam ben geweest. Hiervan maar liefst 43 jaar bij Bouwbedrijf Gierkink in Vragender, waarmee ik nog steeds een goede band onderhoud en me er nog steeds welkom voel. De overgebleven vrije tijd vul ik in met wandelen, een bezigheid die helemaal bij mij past. Zo heb ik dit jaar voor de 26ste maal de Nijmeegse Vierdaagse gelopen, te weten viermaal over 50 kilometer met daaraan voorafgaande als training de Vierdaagse van Barchem."

Terugkomende op zijn werk als metselaar, heeft Jos Lageschaar in die hoedanigheid naast de voetbalclub KSV ook bij andere verenigingen en organisaties in Vragender veel vrijwilligerswerk verricht. Zo is het onder andere TCV (Tennis Club Vragender), die bij de bouw van haar clubhuis annex kantine veel profijt heeft gehad van zijn 'metsel'handen. Daarnaast kijkt Jos ook met gepaste trots terug op de realisatie van de zogenoemde 'schuilertjes' ten behoeve van de Stichting Marke Vragender Veen, waarvoor hij als bouwvakker een grote, vrijwillige inbreng heeft gehad.

"Het is toch prachtig wanneer je lichamelijk en geestelijk nog in staat bent om iets voor de gemeenschap te kunnen betekenen, zeker voor een dergelijke, hechte gemeenschap als hier in Vragender", aldus Jos Lageschaar.

Eenmaal uitgepraat, kijkt Jos uw verslaggever met vragende ogen aan: "Maak 't neet te gek in de krante, want zo biezonder bun ik ok weer neet!"