Nagespeelde situatie: Het slachtoffer met flinke brandwonden voelt geen pijn en wil doorgaan met friet bakken. Foto: Annekée Cuppers
Nagespeelde situatie: Het slachtoffer met flinke brandwonden voelt geen pijn en wil doorgaan met friet bakken. Foto: Annekée Cuppers

EHBO Zieuwent-Mariënvelde jubileert!

'Je bent nooit te oud om EHBO-er te zijn'

Door Barbara Pavinati

ZIEUWENT/MARIENVELDE- Het is feest bij EHBO Zieuwent-Mariënvelde. Ze bestaat 70 jaar! Om dat te vieren pakte de vereniging dinsdag 11 december groots uit met een oefening bij De Timp in Zieuwent. Riky Ponds (71) en Wim Donderwinkel (75) spreken namens de hele vereniging met de Elna en schetsen een kort beeld van de geschiedenis van de EHBO en de vereniging.

Geschiedenis en veranderingen
Wim vertelt: "Het is allemaal begonnen na de Tweede Wereld Oorlog. Toen waren er veel gewonden en wisten de mensen niet goed hoe ze anderen konden helpen. De Bescherming Bevolking is toen ontstaan. Daaruit is weer de EHBO ontstaan. Hier in de regio staat een broeder uit Lievelde aan de wieg van de oprichting. Hij woonde in het klooster en gaf in de begintijd veel cursussen. In 1948 is EHBO Zieuwent opgericht. Later is deze gefuseerd met Mariënvelde. De eerste leden van de vereniging zijn al in 1947 op cursus geweest in Harreveld. Een van hen is nu erelid."

In de loop der jaren zijn er door medische inzichten veranderingen in het uitoefenen van EHBO gekomen. Zo is de AED vrij nieuw. Vroeger moest je bij reanimeren twee keer beademen en vijf keer hartmassage geven. Nu moet je twee keer beademen en dertig keer hartmassage geven. Dit is volgens Europese richtlijnen. Hoe sneller je begint met reanimeren hoe beter het resultaat voor het slachtoffer. Dit is de zogenaamde zes minuten regel. Ook is er doordat er meer verkeer gekomen is een toename in verkeersslachtoffers en worden er meer sportevenementen georganiseerd waarbij EHBO-ers nodig zijn. Daarnaast heeft de komst van 112 voor een ommekeer gezorgd. Als je dat nummer belt, krijgt je gelijk adviezen over hoe te handelen in een noodsituatie. Zij zeggen precies wat je moet doen. Je zit niet meer met vraagtekens. Wim legt uit: "EHBO is echt eerste hulp. En dat betekent vaak eerst tot tien tellen en de situatie goed bekijken. Je moet kalm en rustig blijven en weten wat je doet. Het letten op gevaar heeft altijd de eerste prioriteit. Er moeten niet nog meer slachtoffers vallen."

De vereniging
"Het mooie van EHBO is dat je andere mensen kan helpen en niet voor verrassingen komt te staan," vinden Riky en Wim. Als EHBO-er kan je hulp bieden bij evenementen zoals de Zwarte Cross, Paaspop Zieuwent, de Combinerace Mariënvelde en kermissen. Deze evenementen mogen niet georganiseerd worden zonder EHBO-post. De hulpverleners doen hun werk allemaal vrijwillig. "De saamhorigheid bij de vereniging is groot," vertelt Riky trots, "We kennen zo'n 75 actieve leden van alle leeftijden. Zij zijn allemaal op cursus geweest om de benodigde vaardigheden te leren en komen eens in de maand samen om die kennis op te frissen. De vereniging is heel actief en het is er altijd gezellig. Er is een goede samenwerking en er zijn ook veel leden van buiten Zieuwent."

Eerst tot tien tellen en de situatie goed bekijken

André Waalderbos is in Zieuwent gestart met opleidingen voor LOTUS (Landelijke Organisatie tot Uitbeelding Slachtoffers). Hier leren mensen om zich te grimeren en voor slachtoffer te spelen. Deze vaardigheden worden ingezet voor de EHBO-cursussen en oefenavonden. Het naspelen van noodsituaties gaat soms zo goed dat ze tijdens oefeningen pas op de operatietafel in het ziekenhuis doorhebben dat het allemaal niet echt is.

Serious Request
Reanimatie is op het moment heel actueel. Serious Request heeft de actie 'Lifeline' bedacht waarin dat in een onderdeel centraal staat. De vereniging springt hierop in door lessen aan te bieden en een gedeelte van de opbrengst te schenken aan dit goede doel. De dj's Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen van 3FM beginnen op 19 december hun wandeltocht in Hengelo (O) en lopen tot en met maandag 24 december een route via de Achterhoek naar Utrecht. Op donderdag 20 december doen ze Oost Gelre aan. In de ochtend komen ze in Groenlo aan. Vervolgens lopen ze 's avonds om 21.00 uur door via Lievelde, Lichtenvoorde en Harreveld naar Varsseveld.

Wim begint de cursussen die hij geeft altijd als volgt: "Weet waar je aan begint. Je leert iets waarvan je hoopt het nooit toe hoeven te passen". De vereniging is altijd op zoek naar nieuwe leden, want vele handen maken licht werk. Wim en Riky besluiten: "Je bent nooit te oud om EHBO-er te zijn. Je kan het altijd toepassen."
Meer foto's en een filmpje van een lotus-oefening op www.elna.nl.

Richard Spexgoor ontvangt als een van de nieuwe leden zijn diploma. Foto: Annekée Cuppers
Voorzitter Thea Wopereis heeft mooie woorden voor Gerda Hulzink bij de huldiging als 25-jarig lid. Foto: Annekée Cuppers
Het Lotus-slachtoffer heeft zichtbare verbrandingen. Foto: Annekée Cuppers
Opspattend vet kan flinke verwondigen opleveren. Foto: Annekée Cuppers