Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers Foto:

Gastvrouw van het landschap: Janette van Egten

LICHTENVOORDE – Het was de liefde die haar naar Lichtenvoorde bracht. Maar deze Bilthovense viel niet alleen voor de mooie ogen van haar echtgenoot, zij ontwikkelde ook een diepe voorliefde voor deze regio. Maak kennis met Gastvrouw van het Landschap Janette van Egten, een ware ambassadrice voor de Achterhoek.

Door Annekée Cuppers

"Mijn opa en oma woonden in de Achterhoek en als kind kwam ik hier al regelmatig dus helemaal onbekend was de streek me niet. Ik werkte destijds bij een verpleegtehuis in Bilthoven en Marc bij Kempkes in Zieuwent. Hij was bij 'mijn' verpleegtehuis voor een klus ingezet. Zo leerden we elkaar kennen en kwam ik in 2009 in Lichtenvoorde terecht."

Gastvrouw van het landschap
Janette is een van de 19 kersverse gastvrouwen en – heren van het landschap in Oost Gelre. Verschillende ondernemers uit de recreatiebranche leerden in deze cursus van IVN meer over de geschiedenis, de natuur, de cultuur en het landschap van de regio. "Het was een hele leuke cursus waar ik veel van opgestoken heb maar vooral de onderlinge contacten zijn heel nuttig. Alle deelnemers kunnen nu veel meer vertellen over het landschap rondom Oost Gelre en er is vanuit de groep een netwerk ontstaan. Samen proberen we Oost Gelre nog meer bij de toerist onder de aandacht te brengen en te onderzoeken naar wat er nog ontbreekt. Door alle gesprekken zijn er veel leuke ideeën ontstaan. Zo willen we volgend jaar iets ludieks organiseren tijdens de Nacht van de Nacht. Je zou hierbij kunnen denken aan een diner of concert in het donker, een wandeling door de natuur, enzovoort. In het voorjaar komen we weer bij elkaar en werken we de plannen verder uit."

Engelstalige informatie
Janette werkt naast haar baan bij Careaz ook freelance als fotograaf en redacteur. "Dat is eigenlijk begonnen als een hobby. Als kind schreef ik graag opstellen en mocht van mijn vader fotograferen met zijn spiegelreflexcamera. Hier in Lichtenvoorde ben ik deze hobby's en mijn liefde voor de Achterhoek gaan combineren en zo ontstonden de 'fotovertelsels', blogs met foto's over streekgebonden evenementen, bijzondere exposities en bezienswaardigheden. Ik vind het leuk om meer over te weten te komen over Achterhoekse onderwerpen en dat dan weer op mijn site te delen. Zo laat ik het publiek zien hoe mooi en bijzonder het hier eigenlijk is."

'Toerisme zorgt er ook voor dat we zuinig zijn op ons erfgoed'

De site kent een bloemlezing aan onderwerpen; de Slag om Grolle, het oude ziekenhuis in Lichtenvoorde, verslag van een slachtvisite in Zelhem, Achterhoekers die naar Amerika vertrokken enzovoort. Wat opvalt, is dat een groot gedeelte van de informatie ook in het Engels beschikbaar is. Janette: "Tijdens de cursus kwam al naar voren dat het merendeel van de toeristen uit Duitsland komt en dat de informatievoorziening naar hen toe al best goed geregeld is. Maar wat mij opviel was dat er voor anderstaligen nog vrijwel niets in het Engels beschikbaar is. Toen ben ik zelf begonnen met het vertalen van mijn blogs en andere informatie naar het Engels en heb dat op mijn site gezet."

Trip Advisor
Janette maakt er echt werk van om daadwerkelijk ook andere toeristen dan onze Oosterburen naar Oost Gelre te lokken. "Regelmatig ben ik op een forum van TripAdvisor te vinden. Daar stellen toeristen vanuit de hele wereld vragen aan lokale bewoners over wat er zoal te doen is. Je ziet dat er veel vraag is naar Amsterdam, naar windmolens en kastelen. Ik geef bezoekers dan de tip mee om ook eens wat verder naar het oosten te kijken want ook hier zijn mooie kastelen, windmolens en pittoreske stadjes als Groenlo en Bredevoort, alleen in een rustigere, landelijke omgeving. En die tips worden gewaardeerd; soms is het net wat mensen zochten."

Naoberschap
Al die toeristen naar de Achterhoek, blijft dan het naoberschap wel bestaan? Janette besluit: "De dorpen in de Achterhoek zijn erg hecht, er zijn kansen voor jongeren en toeristen zorgen er ook voor dat er van alles te beleven is en dat we zuinig zijn op ons erfgoed. Ik denk dat het wel goed zit met het naoberschap."

Benieuwd naar de fotovertelsels van Janette? Kijk op Janette's site.


www.klomptgoed.nl.


Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers