Update MegaMestVergisterGroenloNEE

Ongelukken en fraude met mestvergisters

In Harderwijk is er deze maand een ongeluk gebeurd met een relatief nieuwe mestvergister. Dit is het zoveelste incident waarbij een enorm lek in een vergistingssilo is ontstaan waardoor grote hoeveelheden mest de omgeving hebben vervuild. Opvallend was dat de verantwoordelijke ondernemer direct wist te melden dat het een 'beetje stinkt' maar dat er absoluut geen gevaar voor de volksgezondheid en het milieu is. Absolute kolder natuurlijk, denk alleen maar eens welke ziektekiemen er in dit soort mest kunnen voorkomen, die op deze manier in het milieu terecht kunnen komen. Het is onbegrijpelijk dat de lokale overheid daar niet direct heeft ingegrepen en deze mestvergister tot nader order gesloten heeft. Ook heeft men nagelaten om de juiste rijksoverheidsdiensten (RIVM?) in te schakelen om de schade aan het milieu en de risico's voor de volksgezondheid in kaart te brengen.

Enige tijd geleden was er in Peer (B) een soortgelijk incident, ook veroorzaakt door een lek in een vergistingssilo. Op YouTube is een 'mooi' filmpje te zien, waar de dramatische gevolgen voor de omgeving in beeld zijn gebracht: 'Biomest centrale ontploft in Peer' ( www.youtube.com/watch?v=YylcXJRv4wg).                                        

Bovenvermelde incidenten zijn gebeurd met relatief kleine mestvergisters. RMS heeft in Groenlo een mega-installatie gepland met 24 silo's, daar zijn de gevolgen bij een lekkage helemaal niet te overzien. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit soort incidenten bij de RMS megavergister niet zouden kunnen gebeuren.

Maar helaas, ons lokaal en provinciaal bestuur geeft niet thuis als het gaat om goed onderbouwde kritiek op deze allesbehalve duurzame, maar wel risicovolle oplossing voor het mestoverschot.

Een degelijk, op voorhand uitgewerkt calamiteitenplan is noodzakelijk voor mestvergisters. Het is onbegrijpelijk dat de overheid heeft toegestaan dat RMS dit calamiteitenplan pas hoeft uit te werken na realisatie van het project. Ook hier moet blijkbaar eerst het kalf verdrinken, vooraleer men de put dempt.
Naast ongelukken met mestvergisters, wordt er tegenwoordig ook veelvuldig gerommeld met de mestboekhouding. Het lijkt erop dat het mestoverschotprobleem meer en meer louche, malafide ondernemers aantrekt. Daarom wordt in de landelijke pers nu al regelmatig over 'de mestmaffia' gesproken. Recent is er alweer een groot mestfraudeschandaal aan het licht gekomen in het zuiden van het land. In dat kader is er een publicatie in de landelijke pers (de Volkskrant 22 november) verschenen. Daar werd een interessante landkaart getoond met regio's waar mestfraude voorkomt. Naast de regio Noord-Limburg en Noord-Brabant viel het op dat onze regio ook hoog scoorde. We willen zeker niet alle boeren over een kam scheren, gelukkig houdt de grote meerderheid zich wel aan de regels en we beseffen terdege dat de mestboekhouding niet altijd eenvoudig is.

Frauderen met mest is vandaag de dag een lucratieve maar zeker geen eenvoudige zaak en vraagt blijkbaar om 'deskundige ondersteuning' van agrarische adviesbureau's. Wij vragen ons af of de controle-instantie in onze regio wel voldoende is toegerust om dit soort doortrapt crimineel gedrag te bestrijden?
In mestfraudezaken worden ook regelmatig mestvergisters genoemd. Als we naast de schaalgrootte van het RMS megamestvergisterplan, de nauwe betrokkenheid van een agrarisch adviesbureau en de beperkingen bij de controle-instantie bij elkaar optellen, dan is hier zeker reden tot zorg.

Hoe meer wij ons verdiepen in deze materie, hoe groter onze ongerustheid over het megalomane RMS-plan. Daardoor zijn we meer dan ooit gemotiveerd om dit onzinnige project te stoppen! Uw morele en financiƫle steun blijft daarbij natuurlijk onontbeerlijk.

Wij wensen u fijne feestdagen en vooral een gezond en welriekend Nieuwjaar!

www.megamestvergistergroenlonee.nl