De spelers van Gewoon Aans. Foto: PR
De spelers van Gewoon Aans. Foto: PR

'Gewoon aans' te zien
in de regio

REGIO - Alle spelers van Gewoon Aans nodigen iedereen uit om te komen kijken naar een variatie van schetsjes en liedjes in streektaal, die zij brengen in de revue Volk. Daarmee wordt niet alleen de Twentse streektaal bedoeld. Allerlei karikaturen komen langs, en op visite bij Willem. Niets vermoedend wordt hij gebruikt. Iedereen speelt een spelletje. Ook het publiek wordt op het verkeerde been gezet. Het is nog maar de vraag of het puzzelstukje, in de finale, op de juiste plek zal vallen. Het revuegezelschap kijkt er naar uit om liefhebbers van een avondje streektaalhumor te begroeten in Doetinchem, Lochem of Winterswijk. Men zal dan nog wel even kaarten moeten bestellen. Dat kan via de website of de facebookpagina.


www.gewoonaans.nl


Blijven strijden voor de pensioenen

Indrukken en opvattingen tijdens de debat-manifestatie over de pensioenen

Tijdens de manifestatie op 19 november in Utrecht, ik was een van de genodigden, kreeg ik steeds meer de indruk in een theater te zitten, en dat er een toneelstuk werd opgevoerd dat zeer deskundig werd geregisseerd. De objectiviteit van enkele panelleden was af en toe ver te zoeken door eenzijdige benadering en uitleg van feiten. Natuurlijk werden er soms kritische vragen aan minister Koolmees gesteld, maar er werd wel voor gezorgd dat de minister niet in verlegenheid werd gebracht.

Meerdere relevante vragen werden niet gesteld, of misschien heb ik deze gemist. Hier citeer ik enkele punten van dhr. Wouter Verwoerd, de pensioenspecialist bij uitstek. Volgens de De Nederlandsche Bank (toezichthouder pensioengelden) is het totaalbedrag dat de pensioenfondsen in kas moeten hebben tussen 2006-2016 met 750 miljard euro gestegen. Het rekenvoorbeeld leert dat er tussen 2006 en 2016 slechts 200 miljard euro aan nieuwe pensioenaanspraken is toegezegd. Verder wordt er gesteld dat iemand met een modaal inkomen 1/3 van zijn pensioengelden in de pensioenpot moet achterlaten. Dit kan inhouden dat er circa 500 miljard euro in de pot achterblijft, zonder dat er een bestemming voor dat geld is.

In het FTK (Financieel Toetsingskader) zijn de rekenregels vastgelegd. Is dit niet in strijd met de pensioenwet? Men kan dit toch niet regelen via een 'algemene maatregel van bestuur'? Dit zou kunnen leiden tot het plegen van ambtsmisbruik. Tot zover de citaten.

De ouderenbonden met in totaal circa 800.000 leden worden voornamelijk geleid door dhr. Jaap van der Spek – directeur van het NVOG. Deze man onderhoudt zeer intensieve en vriendelijke (ik vertaal dit naar amicale) contacten met de bewindslieden; dit heeft Jaap mij circa twee jaar geleden persoonlijk verteld. Of dit in alle gevallen positief is voor de gepensioneerden, betwijfel ik. Jaap van der Spek zal/kan eventueel in belangrijke mate bijdragen aan het rustig houden van de gepensioneerden. Het is de hoogste tijd dat alle leden van ouderenbonden intensief druk gaan uitoefenen (via hun lokale bonden) op de hoofdbesturen en directies van hun bonden om niet langer in het gareel te lopen van de regeringen, maar optimaal voor hun belangen opkomen. Men zou een voorbeeld moeten nemen aan KBO-Brabant met circa 120.000 leden, die echt hun best doen en zich inzetten bij de bewindslieden voor behoud van koopkracht en indexatie van de pensioenen.

Wij moeten zeer alert blijven dat eventueel onze pensioentegoeden niet naar Brussel worden overgeheveld, of zelfs geprivatiseerd zullen worden of worden overgedragen aan bijvoorbeeld (internationale) verzekeringsbedrijven. Nu zijn wij nog mede-eigenaren van de pensioentegoeden, maar in het andere geval worden wij slechts crediteuren c.q. schuldeisers. Verzekeringsmaatschappijen worden regelmatig verkocht, zeker internationaal, en dan bestaat de mogelijkheid dat onze pensioengelden plotseling zijn verdwenen - naar wie en waar?? De gepensioneerden zullen m.i. inmiddels allang hebben begrepen op welke politieke partijen zij in de toekomst beslist niet meer moeten stemmen.

Nieuwste en hoopgevende update in deze kwestie
Na het bezoeken van de pensioenmanifestatie op 19 november, ledenvergaderingen van de partij 50Plus in Driebergen, en meerdere gesprekken met dhr. Martin van Rooijen – lid Tweede Kamer en nummer 1 op de kandidatenlijst voor de provinciale verkiezingen in maart 2019 voor de Eerste Kamer – heeft Martin van Rooijen op vrijdag 30 november 2018 het onrecht besproken met zijn Duitse collega's in Berlijn. Heer Martin van Rooijen is van mening dat een extra protocol op het nieuwe bilaterale belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland de oplossing zal bieden om dit onrecht ongedaan te maken. Zijn voorstel wordt nu in behandeling genomen en bewerkt in de Duitse Bundestag in Berlijn.

Er gebeurt nu gelukkig iets zeer concreets, en hopelijk komt er binnenkort een positieve en gunstige beslissing. Het vele werk en de gemaakte aanzienlijke kosten, zonder enige subsidie (mijn aanvragen werden destijds afgewezen), schijnen toch de moeite waard te zijn.

Joop Beuting, Lievelde