Schilderij van oud-schoolmeister Henk Hulshof uit Lichtenvoorde. Eigen foto
Schilderij van oud-schoolmeister Henk Hulshof uit Lichtenvoorde. Eigen foto

Op zoek naar kunst van Henk Hulshof

LICHTENVOORDE - Als eerbetoon aan Henk Hulshof (1919-2000) uit Lichtenvoorde is zoon Vic Hulshof op zoek naar kunstwerken gemaakt door zijn vader, om een bijzondere expositie in te richten. Gezocht worden tekeningen en krabbeltjes (ook die op de achterkant van sigarendoosjes of enveloppen staan), ontwerpen en aquarellen, acryl- en olieverfschilderijen, die in bezit van particulieren, bedrijven en instellingen zijn. Aanmelden kan tot uiterlijk 13 januari 2019. De expositie zal worden gehouden in de oude Sint Jorisschool aan de Varsseveldseweg en gedurende maximaal 2 weekenden in februari 2019.

Henk Hulshof wordt, nu bijna honderd jaar geleden, geboren in 1919 op de boerderij aan de Schatbergstraat 1. Later in de jaren '60 wordt op die plek het politiebureau gebouwd.
Als enige zoon met drie zussen lijkt hij voorbestemd om zijn vader, Hulshof Reinas Antoni Leekat, op te volgen. Hij wil echter liever naar de kweekschool om 'schoolmeister' te worden. Kort voor de oorlog staat hij al op de Jongensschool, die later de Sint Jorisschool gaat heten, voor de klas. Het is de school waar hij zelf ook zijn eerste lessen kreeg.
In de oorlog komt hij, mede vanwege zijn talenkennis, in het verzet terecht bij de pilotenlijn die probeert Engelse piloten uit neergeschoten vliegtuigen uit handen van de bezetter te houden en te repatriƫren. Na de oorlog trouwt hij zijn buurmeisje Ans Vos en haalt hij de middelbare akte Engelse Taal en Letterkunde MO-A en gaat lesgeven aan de ULO in Lichtenvoorde. Na het behalen van ook de akte MO-B wordt hij vanaf 1959 leraar Engels aan lyceum de Grundel in Hengelo-O. Hij blijft echter in zijn geliefde Lichtenvoorde wonen, aan de Middachtenstraat 2 en tuft in zijn Peugeootje elke dag naar Hengelo. Het merendeel van zijn zeven kinderen gaat een aantal jaren mee...


Lees verder op pagina 11

Zelfportret van Henk Hulshof uit Lichtenvoorde. Eigen foto