Het koor Vocales tijdens de jubileumviering in de Grolse Calixtusbasiliek. Foto: Theo Huijskes
Het koor Vocales tijdens de jubileumviering in de Grolse Calixtusbasiliek. Foto: Theo Huijskes Foto:

Vocales schittert in Grolse
Calixtusbasiliek

GROENLO - Toepasselijker had het niet gekund. Het prachtige nummer 'Oh Happy Day' galmde afgelopen zondag door de goed bezette Calixtusbasiliek in Groenlo. Niets anders dan dit wereldberoemde gospelarrangement, in 1967 uitgebracht door The Edwin Hawkins Singers, had het 50-jarig jubileum van het koor Vocales beter kunnen illustreren. Het koor, in 1968 begonnen als Groenlo's Jongerenkoor en anno 2018 in alle opzichten nog steeds jong en springlevend, bracht deze song onder leiding van haar dirigente Nardi Strijbos-Hilhorst met veel verve.

Door Theo Huijskes

De viering met het thema 'Happy' in het kader van het halve eeuwfeest was in elkaar gezet in samenwerking met voorganger pastoor H. de Jong. Hij noemde de bijeenkomst in de Groenlose RK Kerk een feest van en voor Abraham en Sara tegelijkertijd. "Als geloofsgemeenschap hebben wij ontzettend veel te danken aan het gemengde, meerstemmige koor Vocales. Niet alleen een koor dat met haar muziek en zang een vorstelijke bijdrage levert aan het welzijn van deze parochiegemeenschap, maar ook een koor dat doorlopend voor een welkome bijdrage zorgt aan aspecten als vriendschap en verbondenheid. En daarom verdienen bestuur, leiding en leden een groot compliment."

Jubileumgedicht
Naast de vele gevarieerde zangnummers zei een bepaalde strofe uit het door één van de koorleden voorgelezen jubileumgedicht voldoende: 'Saamhorigheid in wie we zijn, een koor met veel gezichten, een samenzang als geheel, met stemmen als gedichten'. Leverden de leden van Vocales deze keer ook een bijdrage aan de liturgieviering, de zang was van grote klasse. Men wist niet alleen met het openingslied 'Waor bun ie' te schitteren, maar ook met nummers als 'I won't give up' en 'Lean on me'. Een en ander met het koor zelf en de extra inbreng van de solisten Debby Bleumink en Lobke Wolters-van Doorn, maar ook met de door de vakbekwame dirigente Nardi Strijbos-Hilhorst aan de dag gelegde inspiratie en enthousiasme. In dat verband is het bijzonder jammer dat zij halverwege dit jaar het koor gaat verlaten. Vocales heeft onder haar leiding duidelijke sprongen gemaakt.


Groenlo's Jongerenkoor
Aan het eind van de viering was het Grea Wolters, voorzitter van de Locatie Calixtus / Maria Moeder Gods Groenlo, die in een dankwoord Vocales feliciteerde met het jubileum en daarbij het koor roemde om haar tomeloze inzet voor de kerk en voor de manier waarop de leden met elkaar omgaan.

Voorzitter Patrick Pos van Vocales dook nog even in de geschiedenis van het koor en stond daarbij met name stil bij degenen, die in 1967 alsmede bij de daadwerkelijke oprichting in 1968 aan de wieg hebben gestaan van het Groenlo's Jongerenkoor, dat bij het 25-jarig bestaan een naamsverandering onderging en verder bleef doorzingen onder de naam Vocales. "Deze club is een groep hechte zangvrienden, verknocht aan deze prachtige basiliek maar die ook graag op andere podia de zangkunst beoefenen. Enthousiaste dames en heren die lief en leed met elkaar delen. Bovendien een vriendengroep, die naast het zingen ook diverse andere activiteiten onderneemt", aldus Pos, waarna door het koor en de aanwezigen in de kerk het 'Lang zal ze leven!' werd gezongen.


Kleinkoor Vivente zingt Sacred Songs

ZWILLBROCK - Op zondag 11 maart verzorgt Kleinkoor Vivente onder leiding van Annette Weterings een sfeervol concert van Sacred Songs. Het concert vindt plaats in de Sankt Franziskus Barrockkirche te Zwillbrock en begint om 16.30 uur.

De meeste liederen die ten gehore gebracht worden, zijn afkomstig van Karl Jenkins, waaronder Benedictus (The Armed Man), Pie Jesu en In Paradisum (Requiem) en Virgo Virginum (Stabat Mater). Kleinkoor Vivente wordt deze middag door pianist Jorrick Simmes begeleid. Daarnaast zal hij een prachtig intermezzo op piano spelen.
Het concert op zondag 11 maart in de Barockkirche te Zwillbrock begint om 16.30 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.