Henny Abbink van De Grolse Hofzangers voor De Mattelier in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Henny Abbink van De Grolse Hofzangers voor De Mattelier in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto:

De Grolse Hofzangers al 35 jaar zanglustig

Op 7 april een jubileumpodium in SCC De Mattelier

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met de editie 2018 van het jaarlijkse Spätschoppen viert de populaire zanggroep De Grolse Hofzangers het 35-jarig bestaan. Een en ander gaat op zaterdag 7 april gepaard met een vrolijk en gevarieerd avondvullend programma in De Mattelier in Groenlo. Het is voor de eerste maal dat de vijftien zangers tellende groep een podium krijgt in De Mattelier. Aanleiding om met zanger van het eerste uur Henny Abbink terug- en vooruit te blikken.

"De aanleiding tot de oprichting in 1982 van deze zanggroep was een afscheiding van de Groenlose mannenzangvereniging Inter Nos. Meningsverschillen over zaken als het repertoire, deden een aantal Inter Nos-mensen besluiten om een eigen zelfstandig koor op te richten", vertelt Henny Abbink, die zelf enkele maanden na de oprichting aansluiting zocht bij het koor en inmiddels met Theo Geurink tot de oude kern behoort. "De Grolse Hofzangers, nog steeds een groep echte hobbyisten waarbij de gezelligheid hoog in het vaandel staat, is destijds van start gegaan in het voormalige verenigingsgebouw D'n Angang in de Notenboomstraat om vervolgens vele jaren achtereen gebruik te maken van het Pioniersgebouw aan de Woerdseweg. Sedert het moment dat dit gebouw plaats moest maken voor het nieuwbouwplan Brouwhuizen repeteren wij wekelijks op de maandagavond bij Café Halfweg in Voor-Beltrum."

Optredens in het gehele land
De Grolse Hofzangers hebben in hun bestaan reeds her en der in het land opgetreden. Dit varieert van Ridderkerk tot Spijkenisse, van Roswinkel tot 's-Gravendeel en van Zevenaar tot Zaandam. "Met ons op dit moment uit vijftien zangers en een geluidstechnicus bestaande koor mikken wij dit jaar op circa vijftien optredens", zegt Abbink. "Ons programma is afgestemd op vrolijke en bovenal gezellige muziek en zang. Daarbij kunnen wij putten uit een repertoire, dat door de jaren heen meer dan 150 vaste, voor het merendeel populaire nummers telt. Het is niet meer zo van de huidige tijd, maar wij zijn nog steeds super trots op een achttal succesvolle cd's, die wij in ons bestaan hebben opgenomen." De leden van het koor komen niet alleen uit Groenlo, maar ook uit omliggende plaatsen. "Mede vanwege het gegeven dat ons door de jaren heen een aantal trouwe leden is ontvallen, hebben wij te maken gehad met diverse mutaties. Maar met de huidige bezetting zijn wij tevreden. Onze wens is eigenlijk om nog een zestiende lid te kunnen verwelkomen en om meer in met name Groenlo en Lichtenvoorde te kunnen optreden."

Spätschoppen
Met het Spätschoppen, dat vooraf werd gegaan door het Frühschoppen, werd door de jaren heen achtereenvolgens zalencentrum Meijer, Erve Kots in Lievelde en uitgaanscentrum City Lido aangedaan. Dit jaar vindt op de eerste zaterdag van april een bonte en gevarieerde avond in De Mattelier plaats. Naast het feit dat De Grolse Hofzangers zelf het hoofdmenu verzorgen, kunnen de belangstellenden in De Mattelier tevens genieten van de klanken van de bekende Twentelandkapel uit Buurse. Daarnaast zal buutreedner Mathilde (Geerds) oet Weersel, bekend van het streektheater Riesewijk & Co, voor het voetlicht treden. "Toch een uitnodigend programma, dat de liefhebber niet mag missen", besluit Henny Abbink.